NBA 30-in-30: Oklahoma City Thunder

Door

donovan-westbrook-durant
Nieuwe coaches, fitte supersterren en een heel diep roster. Dit alles in wellicht het laatste jaar van Kevin Durant in het shirt van de Oklahoma City Thunder. Het is do or die in OKC, waar de nasmaak van een zuur seizoen door de zoete smaak van de overwinning weggenomen moet worden. Winnen zal allesbepalend zijn in de beslissing van Durant, die na dit seizoen transfervrij is, en daarmee de toekomst van de Thunder.

Blessures
Het seizoen 2014/2015 van de Thunder is eigenlijk in één woord samen te vatten: Blessures. In het begin van het seizoen vielen er bijna meer spelers in Oklahoma City om door blessures, dan mannen in de gemiddelde veldslag op de Schotse Hooglanden door toedoen van Mel Gibson in Braveheart.

Natuurlijk was er de voetblessure van Kevin Durant en de daarbij horende operatie. De knieblessure van Westbrook bleek ook niet goed behandeld en ook hij moest weer onder het mes. Later brak hij ook nog zijn hand, wat de explosieve point guard weer een tijd aan de kant hield. Reggie Jackson kwam in november terug van een blessure, maar op hetzelfde moment viel Perry Jones III uit. Jeremy Lamb, Andre Roberson en Anthony Morrow konden ook niet aan wedstrijden deelnemen, wat ervoor zorgde dat in begin november de Thunder slechts zeven fitte spelers op het roster had. Niet gek dus dat de ploeg van toenmalig coach Scott Brooks een vreselijke start van het seizoen kende.

Toch wist de Thunder zich richting de strijd om de achtste plek in de Western Conference te worstelen, ondanks een strompelende Kevin Durant die blijkbaar toch te snel weer in actie gekomen was na de eerste voetoperatie die hij onderging. Een extra operatie en een aantal pogingen tot spelen later werd toch al snel duidelijk dat de MVP van het seizoen 2013/2014 het seizoen niet af ging maken om verdere schade te voorkomen.

Wel versterkte de Thunder zich door voor de trade deadline de Turk Enes Kanter en veteraan Steve Novak van Utah over te nemen. Kendrick Perkins werd het kind van de rekening. D.J. Augustin en Kyle Singler kwamen van de Detroit Pistons, waar guard Reggie Jackson heen gestuurd werd.

Met een ontketende Westbrook aan het roer ging OKC alsnog de strijd aan. De point guard, ie zelfs na een breuk en operatie aan zijn gezicht binnen twee dagen alweer op het veld stond met een masker, toverde de ene na de andere triple double uit zijn hoge hoed en hield de Thunder in de race.

Op de laatste speeldag wonnen de Pelicans echter onverwacht van de San Antonio Spurs, waardoor de geplaagde ploeg uit Oklahoma City de play-offs voor het eerst in zes jaar niet wist te behalen. Kort daarna werd coach Scott Brooks ontslagen, omdat het management geen vertrouwen meer had in de samenwerking.

Billy Donovan
In: Billy Donovan (coach), Monty Williams (assistent coach), Maurice Cheeks (assistent coach), Anthony Grant (assistent coach), Cameron Payne (draft), Josh Huestis, Dez Wells, Talib Zanna, Julyan Stone, Michael Qualls.
Out: Perry Jones III, Jeremy Lamb.

Niet echt veel spannende veranderingen op het roster van de Thunder. Jeremy Lamb en Perry Jones III gingen weg naar respectievelijk de Charlotte Hornets en de Boston Celtics. Er kwam een handjevol spelers, die we dit jaar waarschijnlijk terug gaan zien in de NBA D-League (het Amerikaanse basketbal equivalent van de Jupiler league) bij de Oklahoma City Blue. En vanuit die D-League kwam small forward Josh Huestis, die het mag gaan proberen op het hoogste niveau.

In de NBA draft koos de Thunder voor Cameron Payne, een point guard. Payne liet weten over te lopen van motivatie en te gaan strijden voor zijn minuten in het goed bezette roster van OKC.

De grootste verandering, die deze zomer bij de Thunder plaatsvond, was uiteraard het aanstellen van Billy Donovan als hoofdcoach. Donovan maakte furore in het college basketbal, waar hij twee keer kampioen werd met Florida State Unversity.

De coaching staff die Donovan meeneemt naar Oklahoma City bestaat uit Monty Williams (voormalig hoofdcoach van de New Orleans Pelicans) en Maurice Cheeks, die eerder al assistent coach was onder Scott Brooks, na een kort mislukt avontuur als hoofdcoach van de Detroit Pistons. Cheeks is altijd een mentor geweest voor Westbrook. Aangezien de point guard nog wel eens last heeft van zijn temperament, is iemand die tot hem doordringt op dat soort momenten geen overbodige luxe. Ook assistent Anthony Grant komt vanuit het college basketbal om de staff van de Thunder te versterken.

Met Donovan hoopt general manager Sam Presti de Thunder een nieuwe richting te kunnen geven. Op Scott Brooks was al een aantal jaar hevige kritiek, omdat hij niet creatief genoeg zou zijn met de aanval van de Thunder en hierdoor teveel zou leunen op de individuele kwaliteiten van zijn sterren Durant en Westbrook. Hierdoor werd de aanval van de Thunder voorspelbaar en dus makkelijker te verdedigen.

Donovan schijnt elke wedstrijd, die zijn nieuwe team de afgelopen twee jaar gespeeld heeft, deze zomer bekeken te hebben. Hieruit heeft hij zijn conclusies getrokken en samen met zijn kersverse staff een zogenaamde pace-and-space aanval geïntroduceerd. In dit systeem wordt er in een hoog tempo gespeeld en worden de flanken bezet met goede schutters, waardoor er op de as van het veld meer ruimte ontstaat voor varianten op de pick-and-roll met Westbrook en Kanter of Ibaka. Ook zal er van Westbrook verwacht worden dat hij door zijn kracht meer met zijn rug naar de basket zal gaan spelen.

Prognose 2015/2016
Een fit Oklahoma City is een groot probleem voor elk ander team in de NBA. Met Durant en Westbrook heeft de ploeg van coach Donovan twee van de top vijftien spelers op de wereld in huis en dat alleen is al goed voor een heleboel overwinningen. Als je daarbij ook nog elite verdediger Serge Ibaka hebt en een spelersgroep die dieper en talentvoller dan ooit tevoren is, heb je alles in huis om het tot ver in de play-offs vol te houden. Misschien zelfs genoeg om de NBA finale te winnen.

Wel is het van groot belang dat iedereen fit is en blijft, maar laten we alsjeblieft optimistisch blijven. In fitte toestand is de Thunder in staat om van iedereen te winnen en het zal dan ook niemand verbazen als dat dan ook gebeurt het komende seizoen. En zeker met een coach, die een verzorgd en gevarieerd aanvallend spel wil spelen zouden er wel eens hele mooie dingen kunnen gebeuren in Oklahoma City.

Prognose: 61-21

Vorige Previews:
30. Minnesota Timerwolves | 29. New York Knicks | 28. Philadelphia 76ers | 27. Los Angeles Lakers | 26. Orlando Magic | 25. Sacramento Kings | 24. Detroit Pistons | 23.Charlotte Hornets | 22. Miami Heat | 21. Utah Jazz | 20. Indiana Pacers | 19. Brooklyn Nets | 18. Phoenix Suns | 17. Minnesota Timerwolves | 29. New York Knicks | 28. Philadelphia 76ers | 27. Los Angeles Lakers | 26. Orlando Magic | 25. Sacramento Kings | 24. Detroit Pistons | 23.Charlotte Hornets | 22. Miami Heat | 21. Utah Jazz | 20. Indiana Pacers | 19.Brooklyn Nets | 18. Phoenix Suns | 17. Boston Celtics | 16. Milwaukee Bucks

Foto: Twitter

2 Reacties
  1. Robkazoe 5 jaar ago

    Als dit team eenmaal wint en gezond blijft, dan zijn ze wat mij betreft een Western Finals kandidaat (en dat geldt hetzelfde voor de Spurs). Ik denk dat GSW dan bv niets te zoeken hebben in de finale. Echter, ik ben een Wizard fan en ik hoop dat dit seizoen een tegenvaller gaat worden voor Thunder.

    Als de Thunder dit jaar de finale van de Western of van de gehele NBA gaat halen, dan zie ik KD eerder bijtekenen bij de Thunder dan dat hij verhuisd naar DC toe. Als het seizoen niet loopt, dan hoop ik dat KD2DC campagne gaat zegevieren.

  2. Ed 5 jaar ago

    Kleine omissie: Donovan won de NCAA titel niet met Florida State, maar met de Florida Gators (met o.a. Noah, Horford, Brewer)

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen