NBA 30-in-30: New York Knicks

Door

Zen Master Phil Jackson is er niet in geslaagd om LaMarcus Aldridge, Greg Monroe of DeAndre Jordan naar de Big Apple te lokken deze zomer. Jammer maar helaas voor 1A Carmelo Anthony, die het nog een jaartje zal moeten stellen zonder een 1B aan zijn zijde. Dat betekent natuurlijk niet dat de Knicks gefaald hebben. Aan de vooravond van hun 70e seizoen hebben ze een team samengesteld dat de 65 nederlagen van 2014-2015 moet doen vergeten. De Knicks hebben trouwens redenen genoeg om een goeie beurt te maken: het team heeft geen pick in 2016 (Bedankt, Glen Grunwald!), zou graag Kevin Durant (of Mike Conley) binnenhalen in 2016 en met Melo aan de ‘verkeerde’ kant van 30 moet het echt wel nù gaan gebeuren.

In de achteruitkijkspiegel
De Knicks hebben er een lelijk seizoen op zitten. Hoewel Phil Jackson aan de start van 2014-2015 nog luidop droomde van een ‘playoff team’, ging de bus al snel van de weg. Er waren de blessures van superster Carmelo Anthony, Iman Shumpert & Jose Calderon, het onvermijdelijke vertrek van Ama’re Stoudemire (in 2010 nog binnengehaald als de ‘Savior of New York’), de ruil van sixth man J.R. Smith (+ Shumpert) naar Cleveland, het totale gebrek aan échte centers & defense, en Jacksons triangle offense die vierkant mislukte. Het resultaat? Een team dat veertig (!) verschillende starting lineups uitrolde en al in november was uitgeschakeld voor de playoffs. Tel daarbij een dubieus teamrecord van 65 nederlagen en je begrijpt waarom Phil, Melo en de Knicks een zwart jaar achter de rug hebben.

Knicks fans

In/uit
In: Kristaps Porzingis (#4), Jerian Grant (#19), Louis Amundson (bijgetekend), Lance Thomas (bijgetekend), Robin Lopez, Arron Afflalo, Kyle O’Quinn, Derrick Williams, Kevin Seraphin, Sasha Vujacic, Thanasis Antetokounmpo
Uit: Andrea Bargnani, Quincy Acy, Cole Aldrich, Shane Larkin, Ricky Ledo, Alexey Shved, Jason Smith, Travis Wear

Van jobzekerheid kan geen sprake zijn na een rampjaar. De Knicks hebben dan ook besloten om schoon schip te maken en houden maar zes spelers over van vorig jaar: de 31-jarige Carmelo Anthony, Spaanse spelmaker Jose Calderon, forward Cleanthony Early (#34 in 2014), guard Langston Galloway en bijgetekende bangers Louis Amundson en Lance Thomas. Al de rest mocht vertrekken. Italiaan Andrea Bargnani, die het nooit heeft kunnen waarmaken in de Big Apple, zal waarschijnlijk nog het minst gemist worden. Backups als Quincy Acy, Cole Aldrich, Shane Larkin, Ricky Ledo, Alexey Shved en Travis Wear horen eerder thuis op het verre eind van een bank dan in de spotlights. Voor big man Jason Smith, die in alle 82 wedstrijden speelde en veel werk verzette, hadden de Knicks misschien wel een plaatsje moeten vrijmaken, maar zijn output is vervangbaar.

De NBA Draft bracht de Knicks big man Kristaps Porzingis en guard Jerian Grant. Akkoord, een eerder onbekende Let binnenhalen met de #4 pick is misschien niet de meest sexy move, maar het is ook bijlange na niet de ramp die Knicks-fans er van maakten. De 19-jarige doet misschien denken aan Bargnani, maar hij is een werkpaard en liet veelbelovende dingen zien in de Summer Leauge. Jerian Grant (#19) werd binnengehaald van de Hawks in ruil voor Tim Hardaway, Jr. Hij is ‘NBA ready’, zoals ze dat noemen, en kan meteen een impact maken in het backcourt.

Vervolgens haalden de Knicks een heel aantal rolspelers, met als bedoeling vooral om hun defense op te schroeven. Center Robin Lopez tekende voor grofweg $13,5 miljoen per jaar voor vier jaar. Het vult het gat dat Tyson Chandler achterliet toen hij in 2014 naar de Mavericks werd opgestuurd. Lopez was een van de betere verdedigende centers op de markt. Zijn aanwezigheid rond de basket en reboundend vermogen zijn van goudwaarde voor de Knicks. Ook Arron Afflalo vond zijn weg naar New York. Hij tekende voor twee jaar en $16 miljoen dollar. Iets meer dan een jaar geleden liet hij nog 18.2 PPG optekenen voor de Magic, maar korte stints bij de Nuggets en Blazers vorig jaar hebben hem naar de achtergrond verdrongen. Hij kan scoren en verdedigen en vervangt in feite J.R. Smith én Iman Shumpert. Big man Kyle O’Quinn werd via sign-and-trade weggekaapt bij de Magic. De big man doet graag het vuile werk en kan dienen als power forward en center.

Derrick Williams, de voormalige #2 pick van de Timberwolves, shooter Sasha Vujacic en D-Leaguer Thanasis Antetokounmpo vervolledigen het team.

Beetje bij beetje
Deze zomer was een stap in de juiste richting voor de Knicks. Dat moest ook wel, want eigenaar James Dolan kan het zich niet veroorloven om zijn fanbase twee jaar op rij teleur te stellen. Het had uiteraard nog beter geweest als de Knicks een superster hadden ingelijfd, maar die zijn helaas niet in bosjes beschikbaar. Veterans en prospects binnenhalen om Melo mee te omringen, was de juiste keuze. Aangezien deze laatste het gezicht is van de franchise en 102 miljoen redenen heeft om iets neer te zetten, is het nu aan hem om de boel te trekken en een volledige rebuild te vermijden. Aangezien het team geen draft pick heeft in 2016, zou het een ramp zijn als ze onderaan in de standings eindigen. Ook voor Melo, die steeds vaker zijn status als elitespeler moet verdedigen.

Is Carmelo Anthony still an elite player?

Een foto die door freemangfx is geplaatst op

Prognose 2015-2016
Het is misschien wat vroeg voor een “KNICKS BACK!”-campagne, maar het team is er in ieder geval op vooruitgegaan en zou in 2015-2016 competitief moeten zijn in elke wedstrijd. Carmelo is terug op volle kracht na een knieblessure, de verdediging werd opgeschroefd én er werden interessante stukken gehaald om mee te schaken. Zal het genoeg zijn om een grote sprong te halen en de playoffs te halen? Daar gaan we niet van uit. Vijftien tot twintig extra wins lijkt een haalbare kaart, maar wat de Knicks deze zomer deden is vooral een overwinning in een ander departement: voor het eerst in jaren koos het team voor degelijke duurzaamheid in plaats van een kostelijke quickfix. Daar pluk je in de NBA veel langer vruchten van.

Prognose: 35-47

Vorige previews: 30) Minnesota Timberwolves

Foto: NY Post

Ook leuk om te lezen