NBA 30 in 30: Sacramento Kings

Door

USA v Dominican Republic

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Sacramento Kings.

Vorig seizoen
Al jarenlang functioneren de Sacramento Kings niet zoals dat de bedoeling is. Met slechts achtentwintig overwinningen kan ook het afgelopen seizoen daarop niet als uitzondering worden gezien. Geen moment werden de Kings echt als kandidaat voor het naseizoen gezien.  ‘Sac-Town’ eindigde als dertiende in de sterke Western Conference.

De Kings hadden de zeldzame statistiek dat drie spelers gemiddeld meer dan twintig punten per wedstrijd scoorden. Twee daarvan waren actief op het WK in Spanje afgelopen zomer. DeMarcus Cousins en Rudy Gay pakten met Team USA een gouden medaille. De laatste, die het drietal volmaakt, was Isaiah Thomas. Hij scoorde niet alleen twintig punten per wedstrijd, maar zorgde ook voor de meeste assists per wedstrijd (6,3). Thomas wordt door veel kenners gezien als een zeer onderschatte speler. Maar blijkbaar niet door de Kings. Hij speelt namelijk niet meer in het in Sacramento aankomend seizoen, maar in de woestijn bij de Phoenix Suns.

De achtentwintig overwinningen van het seizoen 2013-2014 waren echter wel het hoogste aantal sinds 2008. Is er voor de fans dan toch licht aan het eind van de tunnel?

Koninklijke familie
UIT:
Quincy Acy, Jared Cunningham, Aaron Gray, Travis Outlaw, Isaiah Thomas

IN: Ryan Hollins, Trey Johnson, Ramon Sessions, Nik Stauskas (draft), Omri Casspi, Darren Collison en een aantal ongedrafte rookies.

De vervanger van Isaiah Thomas heet Darren Collison. Hij speelt voor zijn vierde team in evenveel jaar, en nu zal hij moeten bewijzen dat hij een speler is die ook als starter uit de voeten kan. Bij de Indiana Pacers liet hij zien dat hij in die rol relatief goed uit de voeten kan, maar later bij onder meer de Dallas Mavericks en Los Angeles Clippers werd hij om verschillende redenen niet meer in die rol gebruikt. Sacramento heeft diep in de buidel getast om zijn komst mogelijk te maken. Hij heeft dit seizoen dus veel te bewijzen aan de fans, en belangrijker nog, aan zichzelf.

Twee andere spelers die het gevallen gat in het scoringsvermogen moeten gaan opvullen zijn Ben McLemore en rookie Nik Stauskas. De jongen honden mogen samen gaan strijden voor de plek van shooting guard. Zij krijgen de kans om in de schaduw van de grote mannen voor een verrassing te gaan zorgen.

Ook van Rudy Gay wordt veel verwacht. Hij kwam in december naar Sacramento en speelde tot het eind van het seizoen stiekem vrij goed. Minder onnodig moeilijke schoten en dus een stuk efficiënter. Aankomend seizoen is het laatste van zijn vijfjarig-contract, dus kan gesteld worden dat hij ook wel het een en ander wil bewijzen. Toch valt vanwege de aanwezigheid van een 211 centimeter lange center lang niet alle druk op zijn schouders.

The Third Splash-brother
Eigenlijk is de aanwezigheid van DeMarcus Cousins op een basketbalveld op zichzelf al genoeg reden om te kijken naar de Kings. Van weinig spelers die gemiddeld bijna drieëntwintig punten scoren, twaalf rebounds pakken en de belangrijkste defensieve speler van hun team zijn, zal gezegd worden dat zij hun potentieel nog niet helemaal bereikt hebben. Dat is wel het geval bij Boogie.

Naast zijn scala aan offensieve en defensieve wapens die binnen de regels van de NBA vallen, handelt hij nog al eens buiten de regels om. Vorig jaar was hij de speler met de meeste fouten per wedstrijd, en technische fouten in het seizoen. Als reden geeft hij aan dat zijn wil om te winnen hem vaak dwars zit.

Een zomer met Team USA zal hem ongetwijfeld wat meer volwassen hebben gemaakt. Daarnaast heet zijn mentor sinds ruim een seizoen Shaquille O’Neal. Het is zowel voor de fans van de Kings als voor NBA-fans in het algemeen te hopen dat Cousins dit jaar echt tot ontpoppen komt. Als hij dat niet doet, en blijft zoals hij is, kunnen we in ieder geval nog om hem blijven lachen.

Fans 3.0
De fans van Sacramento zijn niet verwend met goede resultaten de laatste jaren. Vivek Ranadive probeert via nieuwe wegen toch een goede band met zijn achterban te onderhouden. Hij probeert voornamelijk via social media beter te communiceren met hen, om zo beter te kunnen polsen wat zij willen. Ook tijdens de NBA Draft bracht Ranadive een kleine revolutie teweeg door gebruik te maken van een nog niet eerder gebruikte bron van analytici: zijn eigen fans.

Prognose 2014-2015
Als (mede)hoofdleverancier van wereldkampioen Team USA zou je zeggen dat de Sacramento Kings vast een goede kans moeten maken om succesvol te zijn dit seizoen. In het beste geval zullen zij ook relatief succesvol zijn. Daarvoor moeten echter wel alle puzzelstukjes samenvallen: Rudy Gay moet erg goed spelen, Cousins moet zich doorontwikkelen, de jonge honden moeten boven verwachting spelen en Collison vervult zijn rol met verve. Stel dat dit allemaal gebeurt, moet in de zwaarbevochten Western Conference om de achtste plek gevochten kunnen worden.

De kans dat dit niet gaat gebeuren is echter veel groter. Maar ach, de fans van de Sacramento Kings zijn wel wat gewend.

tumblr_mt67p7CUi51s5lqfno1_1280

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76’ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic.

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Daan van Kooten 6 jaar ago

    Goede preview met een perfecte conclusie. De play-offs zijn voor deze Kings in principe nog een horde te ver. Ik hoop erg dat Boogie Cousins zich dit seizoen ontwikkelt tot de beste center in de NBA. Zou in staat moeten zijn tot 25pnt-12reb-4ast-1.5blk-1.5stl.

    • Johan Brinkel 6 jaar ago

      Ik durf wel te stellen dat hij al de beste center in de NBA is!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen