NBA 30 in 30: Orlando Magic

Door

Orlando Magic

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Orlando Magic.

Vorig seizoen
Met een record van 23-59 beleefden de Orlando Magic een troosteloos seizoen, waarin wisselvallige resultaten geboekt werden. Ze eindigden vijfde en laatste in de Southeast division en dertiende in de Eastern Conference, twee games achter de Boston Celtics. Het probleem zat hem vooral in de offense. De Magic lieten de op één na slechtste offensive rating noteren. Hun defense was beter, hoewel nog steeds middelmatig.

Arron Afflalo leidde de weg met gemiddeld achttien punten en Nikola Vucevic pakte gemiddeld elf rebounds. Rookie Victor Oladipo liet met vlagen zijn talent zien maar moet nog veel leren, terwijl Tobias Harris vooral moet leren om fit te blijven.

Jonge wolven
IN: Luke Ridnour, Devyn Marble, Channing Frye, Peyton Siva, Ben Gordon, Aaron Gordon en Elfrid Payton

UIT: Anthony Randolph, Jason Maxiell, Ronnie Price, Jameer Nelson, Doron Lamb, E’Twaun Moore

Een team in wederopbouw, zo mogen we de Orlando Magic wel omschrijven. Het team telt enkele talentvolle spelers zoals Aaron Gordon, Victor Oladipo, Tobias Harris en Elfrid Payton, maar tegelijkertijd ontbreekt het de Magic aan echte kwaliteit. Toch mag men in Orlando dit seizoen meer verwachten dan van het afgelopen seizoen. Met de komst van Elfrid Payton en Aaron Gordon krijgt Orlando-ster Victor Oladipo hulp van enkele leeftijdsgenoten. Deze jonge gasten moeten Orlando (in de toekomst) weer naar de play-offs leiden.

Als je de selectie bestudeert, zie je verder toch enkele geroutineerde namen voorbij komen. Spelers als Ben Gordon, Luke Ridnour, Channing Frye en Willie Green hebben inmiddels al hun sporen verdiend in de NBA en kunnen teren op de nodige ervaring. Een mix van jong en oud dus bij de Orlando Magic.

Defensieve rookies
Dit seizoen wordt veel verwacht van rookie Aaron Gordon. In college liet hij zien over veel talent en potentie te beschikken, en dit seizoen zal hij enkele verwachtingen moeten gaan waarmaken in de NBA. Na slechts één seizoen te hebben gespeeld bij Arizona koos Gordon al voor de overstap. Komt de overstap niet te vroeg voor Gordon? Deze vraag speelt bij veel journalisten en kenners. Hij is amper negentien jaar en mist nog veel fundamentele skills om het te maken op het hoogste basketbalniveau. Defensief is hij echter al klaar voor de NBA.

Aaron Gordon
Aaron Gordon maakte tijdens de Summer League nog geen geweldige indruk. Kan hij zich laten zien in de NBA?

Gordon krijgt hulp van fellow rookie Elfrid Payton. Die moet Jameer Nelson vervangen op de point guard. Geen makkelijke opdracht voor de defensief ingestelde Payton, die vaak vergeleken word met Rajon Rondo. Voor Payton geldt hetzelfde als voor Gordon: defensief zijn ze klaar voor de grote overstap, aan al de rest is nog véél werk.

Toch zullen de Magic het vooral moeten hebben van hun defensieve rookies en de al even defensieve Victor Oladipo. Ervaren routiniers als Luke Ridnour en Ben Gordon kunnen hun wel helpen in hun ontwikkeling. Komend seizoen willen de Magic meer van zich doen laten spreken, en hun jonge wolven alle speeltijd geven. Mocht het trio Gordon/Oladipo/Payton zijn kans grijpen en goed presteren, dan heeft men bij de Orlando Magic goud in handen, en een stevige fundering voor de toekomst.

Orlando’s baard

James Harden is bekend om zijn linkshandig schot, killer drive en superbad defense; maar misschien wel het meest voor zijn baard. Ook bij de Orlando Magic loopt een kerel rond met een knap stel haren op de kin: Kyle O’Quinn. De big man werd pas als 49e gekozen in de 2012 NBA draft maar grijpt al twee seizoenen zijn kans in Florida. O’Quinn liet afgelopen seizoen echter zijn baard verwijderen, voor het goede doel. Ideetje voor Mister Harden???

Prognose 2014-2015
Er wordt dit seizoen weinig verwacht van de Orlando Magic. Voor de play-offs komt men nog tekort, maar men kan wel meestrijden om een plek in de middenmoot. Met de komst van talentvolle spelers als Aaron Gordon en Elfrid Payton, plus de komst van de ervaren Ben Gordon, hebben de Orlando Magic zich in ieder geval goed versterkt afgelopen zomer.

Bij de Magic lijkt men zich dan ook te focussen op de lange termijn, en zal men niet gelijk wonderen verwachten van het huidige team. Alhoewel met deze selectie best wat leuke resultaten verwacht mogen worden, zal het verwachtingspatroon niet heel hoog zijn. Belangrijk is dat de talenten zich goed kunnen ontwikkelen en regelmatig goede prestaties neerzetten.

Een plek in de middenmoot lijkt het hoogst haalbare voor de Orlando Magic, die met deze groep willen bouwen aan een nieuw tijdperk van successen en NBA play-offs basketbal. Over twee à drie jaar lijkt deze doelstelling reëel, maar nu is het zaak dat men zich blijft doorontwikkelen, zodat later de successen geboekt kunnen worden.

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76’ers / 27. LA Lakers.

Foto: Getty Images

6 Reacties
 1. Phil Swaanen 6 jaar ago

  Orlando gaat meespelen voor de 8ste en laatste play off spot in het Oosten. Onthou mijn woorden.

  • Johan Brinkel 6 jaar ago

   Ik wil je graag geloven, maar zie het echt niet gebeuren Phil…

 2. Rob van Gameren 6 jaar ago

  Als Oladipo, Tobias Harris en Vucevic het op hun heupen krijgen, is plek 10 misschien mogelijk, maar normaal gesproken eindigt dit team bij de laatste drie in het oosten. Gordon is passé. Al drie jaar. Alleen de penningmeesters denken wat anders, gok ik zo.

 3. Phil Swaanen 6 jaar ago

  Het Oosten is nog steeds erg zwak en volgens mij moet Orlando niet onderdoen voor de Nets-Pistons-Pacers en Knicks dit jaar.
  Oladipo Gonna Prove Ya’ll Wrong!!! Go Magic

  • Plek 10 is inderdaad het hoogst haalbare, maar het talent is er wel. Vucevic is nog altijd maar 23 en erg op weg om gewoon een top 5 center te worden. Oladipo doet zijn ding, Harris moet het nog wel bewijzen, en Aaron Gordon komt er wel.

   Maar één naam zal de Magic weer top maken: Elfrid Payton. Boy is a boss, remember it.

 4. Phil Swaanen 6 jaar ago

  Slechte start voor Orlando al hebben ze 3 quarters goed meegedaan. Jammer dat Oladipo al direkt een maand aan de kant staat, hopelijk is Frye snel terug gezond.
  Alweer veel potentieel gezien van de Rookies. Go Magic.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen