NBA 30 in 30: Los Angeles Lakers

Door

Los Angeles Lakers v New York Knicks

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Los Angeles Lakers

Vorig seizoen
Het afgelopen seizoen van de Los Angeles Lakers was ronduit dramatisch. Dwight Howard was vertrokken naar de Rockets, Kobe Bryant speelde door twee zware blessures maar zes wedstrijden. Naast Bryant waren veel andere spelers, waaronder sterkhouders Nash en Hill, ook regelmatig geblesseerd. Dit leidde er tot dat de Lakers maar liefst 55 wedstrijden verloren (de meeste ooit in de geschiedenis van de franchise). Na de All-Star break verloren de Lakers maar liefst zeven thuiswedstrijden op rij, ook al een negatieve mijlpaal. Als kers op de taart verloren de Lakers op 6 maart met maar liefst 142-94 van stadsgenoot de Clippers. Met deze nederlaag van 48 punten behaalden de Lakers het zoveelste negatieve record.

Al met al een verschrikkelijk seizoen met bijzonder weinig lichtpunten. Wel viel Xavier Henry op met een aantal spectaculaire plays en hebben veel role players de kans gehad om zich te laten zien. Al was dat ook niet zo gek, want in de laatste maanden van het seizoen waren er soms maar tien fitte spelers.

Veel tweede keus
IN: Byron Scott (coach) Carlos Boozer (Bulls), Jordan Clarkson (Draft), Ed Davis (Grizzlies), Jeremy Lin (Rockets) and Julius Randle (Draft) Ronnie Price (Magic) Wayne Ellington (Mavericks)

UIT: Kent Bazemore (Hawks), MarShon Brooks (Olimpia Milano), Jordan Farmar (Clippers), Pau Gasol (Bulls), Chris Kaman (Trail Blazers), Kendall Marshall (Bucks) and Jodie Meeks (Pistons)

De Lakers wilden in het off-season hun slag slaan door één van de grote namen binnen te halen, maar zowel Bosh, Anthony als James beslisten anders. Hierdoor bleven er niet veel topspelers meer over voor de Lakers en omdat het team beperkte cap-space had was er ook weinig onderhandelingsruimte. Zodoende versterkten de Lakers zich met veel tweede keus spelers, waaronder Jeremy Lin (in een trade met de Rockets), Carlos Boozer (amnesty clausule via de Bulls) en Ed Davis (free agent). In de draft werd er gekozen voor Julius Randle en Jordan Clarkson, waarbij vooral Randle direct een impact kan hebben op het team, gezien zijn spel in de summer leaugue.

Verder vervangt Byron Scott Mike D’Antoni als hoofdcoach van de Lakers. Veel spelers, waaronder Bryant, waren niet tevreden over de spelopvatting van D’Antoni en met Scott als hoofdcoach denkt General Manager Mitch Kupchak een nieuwe weg in te slaan. Scott heeft elf jaar voor de Lakers gespeeld en was in zijn laatste seizoen een belangrijke mentor voor toen rookie Bryant. Met Scott heeft het team een zeer capabele coach in huis gehaald, die vooral jonge spelers goed kan begeleiden en een goede band onderhoudt met de veterans.

Als, als, als
Als is misschien wel het belangrijkste woord in het woordenboek van de Lakers voor aankomend seizoen. Als Kobe Bryant fit blijft dan is hij nog steeds één van de beste SG in de NBA en kunnen de Lakers misschien een gooi doen naar de achtste plek in de play-offs. Als Boozer, Lin en Nash nog een fractie van hun oude niveau kunnen halen, dan heeft het team drie meer dan gemiddeld goede spelers.

Als role-players zoals Young en Davis, boven zichzelf uitstijgen geven ze de de Lakers de gewenste kracht vanaf de bank. Als tenslotte Randle zijn sterke spel van de summer leaugue doorzet is hij direct ook kandidaat voor Rookie of the Year.

Prognose 2014-2015
Het meest waarschijnlijke scenario voor de Lakers is echter een iets minder rampjaar dan vorig seizoen. Coach Scott zal zich vooral richten op de verdediging, alleen hebben de Lakers niet de geschikte spelers. Vorig seizoen gaven de Lakers 109.2 punten per wedstrijd weg en waren ze defensief het op twee na slechtste team. De point guard positie is erg kwetsbaar met Nash en Lin als belangrijkste spelers. In een Western Conference met Chris Paul, Tony Parker, Russell Westbrook en Goran Dragic zullen ze verdedigend zwaar tekort komen. Tenslotte is de small forward positie slecht bezet bij de Lakers.

Als alles mee zit dan zullen de Lakers strijden om de laatste play-off plek in de Western Conference en uitkomen rond de 45 zeges. Maar kijk niet raar op als het team rond de 30 zeges blijft steken en moet hopen op een goede lottery draft en pas in de zomer van 2015 kan gaan beginnen met herbouwen.

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen