NBA 2013-2014 preview: Washington Wizards

Door

Washington Wizards v New York Knicks

Een jaar of zeven geleden waren de Washington Wizards zo’n team waar mensen graag naar keken. Een League Pass team, noemen ze dat in sommige kringen. Met Gilbert Arenas, Caron Butler en Antawn Jamison wist je nooit precies wat je kon verwachten, maar leuk was het wel. De Wizards konden toen van iedereen winnen op een willekeurige zaterdag in de NBA. Met een vol seizoen John Wall en een hele garde aan talentvolle, hardwerkende spelers willen de mannen van coach Randy Whitman die tijden doen herleven.

Afgelopen seizoen

Zonder een geblesseerde Wall begon het seizoen in Washington vorig jaar vrij dramatisch. Opvallend detail daarin was dat het niet de verdediging was die de Wizards dwars zat (wat je vaak ziet bij slechte teams) maar de aanval. Het lukte het team, dat het moest hebben van de scores van rookie Beal, maar niet om ballen in de basket te mikken. Resultaat: slechts vijf keer winst in de eerste 33 wedstrijden. Toen kwam John Wall terug en ineens klikte het team op een manier die ze sinds Arenas niet meer hadden gezien in de Amerikaanse hoofdstad. Van de laatste vijftig wedstrijden werd bijna de helft gewonnen. Het resulteerde dus in 29 overwinningen, het hoogste aantal sinds 2007. Dat was een combinatie van die genoemde defense (achtste in de hele NBA) en de impact die Wall had op de aanval. Met de touwtjes in de handen van de point guard schoot het field goal percentage van het team vijf procent omhoog, naar een enigszins respectabele 45 procent. Het leek Wall ook amper moeite te kosten, in tegenstelling tot een interview geven.

Spelerswijzigingen

Omdat de Wizards het afgelopen seizoen dus vrij goed eindigde zag het management in Washington weinig reden om hun selectie dramatisch te versterken of aan te passen via trades. Daarnaast hadden in het begin van de zomer de mazzel dat ze opklommen naar de derde pick in de draft waardoor ze nog en talent konden toevoegen aan de selectie. Dat talent werd Otto Porter Jr., een flinke 2.03 grote forward die twee jaar voor de Georgetown Hoyas speelde. Porter zou in theorie een erg goede aanvulling zijn op een core met Wall (die zijn contract verlengde), Beal, Nene en Okafor. Toen kwam er echter een kink in de kabel. Emeka Okafor raakte in de zomer zwaar geblesseerd en moet naar verluid het hele seizoen uitzitten. De bank is een combinatie van jongens die al ooit al hun waarde bewezen (Webster en Ariza) en missers uit de draft, hoewel Jan Vesely zijn mojo een beetje terug lijkt te hebben. 

Conclusie

Veel zal bij de Wizards afhangen van het samenspel van jonkies Wall en Beal. Ja, het wegvallen van Okafor is een aderlating waardoor de verdediging zal lijden, maar met een van de de meest dynamische guardduo’s in de hele NBA kan veel overkomen worden. Whitman is niet de beste oefenmeester, maar met de toevoeging van Don Newman aan de staf zal ook de coaching naar een hoger plan getrokken worden. Newman was de laatste zeven jaar assistent van Gregg Popovich in San Antonio. Als er een team in de NBA is dat weet hoe ze spelers moeten ontwikkelen, zijn het wel de Spurs. Als Newman en Whitman die trend kunnen voortzetten bij de Wizards kunnen er mooie dingen gebeuren in Washington.

Zullen ze meedoen om de titel? Nee. Doen ze mee om een plaats in de play-offs? Misschien. Zijn ze leuk om naar te kijken? Absoluut.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers / 27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings

Foto: Getty Images 

Ook leuk om te lezen