NBA 2013-2014 preview: Toronto Raptors

Door

Met Rudy Gay, DeMar DeRozen en de rest van het team hebben de Toronto Raptors voldoende in huis om een vermakelijke pot basketbal neer te zetten. De vraag is of het jonge en onervaren team komend seizoen indruk kan maken? Eén ding is zeker. Masai Ujiri, de nieuwe GM, weet hoe je een franchise kunt opbouwen (lees: Denver Nuggets).

Dunks zijn niet voldoende
Je kon afgelopen seizoen geen top 10 met hoogtepunten aanzetten zonder dat daar een speler van de Raptors tussen zat. Dat is ook niet gek met de 2013 NBA All-Star Dunk Contest winnaar in huis, Terrence Ross. Gay en DeRozen waren ook niet vies van een dunk.

Leuk die hoogtepunten, maar tot resultaten leidde het niet. De Raptors wonnen slechts 34 van de 82 wedstrijden en eindigde op een tiende plaats in de Eastern Conference. De ploeg van coach Dwane Casey kende problemen met rebounden en het scoren onder de basket. Op beide vlakken eindigden de Raptors in de kelder van de NBA.

Daarnaast schoot de Canadese ploeg een slecht percentage driepunters (.343 procent was goed voor een 26e plaats van de 30). Zowel Gay als spelverdeler Kyle Lowry bleken geen gevaarlijke schutters van downtown en het percentage van DeRozen (28 procent) was ronduit lachwekkend.

Aanwinsten
Het goede nieuws is dat center Jonas Valanciunas op het punt staat om door te breken. De Las Vegas Summer League MVP lijkt klaar om voor meer power te gaan zorgen onder de basket. Tyler Hansbrough kwam over van de Indiana Pacers en lijkt de eerste big man van de bank te zijn wanneer Valanciunas of Amir Johnson gaan zitten.

Psycho T staat bekend om zijn energieke spel en was in vier seizoenen voor de Pacers goed voor 16.3 punten en 8.7 rebounds per 36 minuten. Schieten kan hij niet, maar je weet wat je aan hem hebt. Aanvallende rebounds, veel vrije worpen en hustle onder de basket. Teamgenoot Ross is na de eerste preseason wedstrijd al onder de indruk:

De Raptors vonden in Steve Novak een speler die een driepunter kan schieten. De ex-speler van de New York Knicks raakt gedurende zijn zeven jaar in de NBA 44 procent van zijn driepunters in gemiddeld vier pogingen per wedstrijd. Voor zijn lengte (6’10”) rebound hij echter erg matig en zal hij vooral als invaller gebruikt worden.

Conclusie
GM Ujiri maakte direct schoon schip en nam afscheid van spelers als Andrea Bargnani, Alan Anderson, John Lucas III en Quentin Richardson. Het contract van Linas Kleiza werd ontbonden. De verwachting is dat Gay, en zijn dure contract, de volgende speler is die moet vertrekken uit Toronto in ruil voor goede spelers. Laat dat maar aan Ujiri over.

Wordt dit team leuk om naar te kijken? Zeker! Gaan de Raptors zorgen voor een goede notering? Waarschijnlijk niet. In de jaarlijkse ESPN ranking van NBA spelers staan er maar drie van Toronto in de top 100: Gay, Lowry en Valanciunas. In de team-rankings van ESPN staan de Raptors op plek 23 en ook SB Nation verwacht niet dat de Raptors boven de middenmoot uitstijgen.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings / 24. Washington Wizards / 23. Detroit Pistons / 22. Minnesota Timberwolves / 21. Portland Trail Blazers / 20. Philadelphia 76ers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen