NBA 2013-2014 preview: Milwaukee Bucks

Door

Milwaukee Bucks v Los Angeles LakersAlles hangt komend seizoen af van het duo O.J Mayo-Brandon Knight. De Milwaukee Bucks haalden de nieuwelingen binnen nadat ze afscheid namen van het onbetrouwbare en egoïstische koppel Brandon Jennings en Monta Ellis. Om maar een cliché te gebruiken: het kan vriezen, het kan dooien in Milwaukee.

Het afgelopen seizoen was er eentje van dertien in een dozijn voor de Bucks. Weliswaar haalden ze de play-offs, maar om dat een fabelachtige prestatie te noemen in de -toen nog- zwakke Eastern Conference gaat wat ver. Spectaculair was het altijd – en niet altijd in positieve zin. Pointguard Brandon Jennings blonk vooral uit in onmogelijke schoten, wat resulteerde in een belabberd schotpercentage: onder de veertig procent in het reguliere seizoen en zelfs onder dertig procent tijdens de play-offs. Daarin rekenden de uiteindelijke kampioen makkelijk af met de kansloze Bucks, ondanks de grootspraak van Jennings, dat de Bucks zouden winnen in zes wedstrijden. Toch deed de onvoorspelbare pointguard ook aardige dingen, zoals onderstaande buzzer beater.

In plaats van winst in zes wedstrijden werd het ‘clean sweep’ tegen Miami. Geprikkeld door de grote mond van Jennings maakten LeBron en co gehakt van de nummer acht van het oosten. Tijdens het seizoen maakten tegenstanders ook al gehakt van de verdediging. Ondanks schotblocker Larry Sanders waren de Bucks toch slechts de nummer twintig in het klassement van minste punten per wedstrijd tegen (100,4 gemiddeld). Reden daardoor is de vrije baan die Jennings en Ellis tegenstanders regelmatig gunden na mislukte pogingen. Aanvallend was het degelijk met 98,4 punten gemiddeld per wedstrijd. Qua aanvallende rebounds en assists stonden de Bucks in de top tien. De veelbekritiseerde Ellis evenaarde zijn laagste schotpercentage uit zijn carrière met 41 procent. In positieve zin behaalde hij zijn hoogste assistgemiddelde uit zijn loopbaan: zes per wedstrijd. Iets dat Jennings volgens Sanders ook wat meer had mogen doen.


De nabije toekomst
Brandon Knight -die van de gebroken enkels door de Kyrie Irving-crossover tijdens het All Star-weekend en de monsterdunk van DeAndre Jordan- en O.J Mayo mogen de leemte opvullen. Dat is niet geheel risicoloos. Mayo begon afgelopen seizoen sterk aan het seizoen bij de Dallas Mavericks, maar stortte hij na de All-Starbreak volledig in. Knight heeft nog niet bewezen een stabiele pointguard te zijn. Het zal dus afhangen hoe de twee gaan accommoderen. Het is aan de nieuwe hoofdcoach Larry Drew om dat te bewerkstelligen. Back-up pointguard Luke Ridnour is weliswaar degelijk, maar niet de man die je team aanvallend een flinke boost geeft.


Daarnaast is er de thuiskomst van Caron Butler, een kind van de streek. De ervaren small forward is aangenomen om de jonge basis richting te geven. Door de komst van Gary Neal is er ook schotkracht binnengehaald, echter moet hij Mayo voor zich dulden. Met Ersan Ilyasova staat er een efficiënte power forward, die jonkie John Henson in zijn nek voelt hijgen. De Turk Ilyasova liet in het laatste deel van vorig jaar zien een double-doublemachine te zijn, maar evenzoveel keren in de anonimiteit kan verdwijnen. Center Larry Sanders is een betrouwbare factor. Offensief kent hij zijn beperkingen, defensief is hij top. Dat resulteerde in gemiddeld 2,8 blocks per wedstrijd, vlak achter blockmeester Serge Ibaka. Het is zaak voor Sanders om zijn temperament onder controle te krijgen. Afgelopen seizoen was hij een veel voorkomende naam op het lijstje van technische fouten.


Conclusie
Met een redelijk sterke, maar onvoorspelbare basis kunnen de Bucks zomaar weer de play-offs halen. Ook de bank (Ridnour, Delfino, Neal, Henson en Pachulia) mag niet onderschat worden. Het is afwachten of de Cavaliers, Pistons en Wizards een sprong naar voren kunnen maken. Door de verzwakte Celtics en Sixers is een plekje bij de beste acht in de Eastern Conference geen onmogelijke opgave, mits de nieuwe coach en nieuwelingen snel tot een goede samenwerking komen.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings / 24. Washington Wizards / 23. Detroit Pistons / 22. Minnesota Timberwolves / 21. Portland Trail Blazers / 20. Philadelphia 76ers / 19. Toronto Raptors / 18. Dallas Mavericks / 17. Utah Jazz

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen