Nascar strikt wapenlobby als sponsor

Door

55th Daytona 500

Op 13 april zal op de Texas Motor Speedway de NRA 500 worden verreden in de Nascar Sprint Cup. De controversiële wapenlobbyisten van de National Rifle Association verbinden daarmee voor het eerst hun naam aan een Sprint Cup evenement.

Twee weken geleden nog reed Michael Waltrip  in de Daytona 500 voor Swan Racing met een auto bestickerd (foto) met het logo van het Sandy Hook School Support Fund. Een fonds dat de nabestaanden van de schietpartij in Newtown, Connecticut zal ondersteunen en dat nu, dankzij de controversiële sponsoring van de wapenlobby, opnieuw in de spotlight zal komen te staan.

De sponsoring door de NRA leverde in de Amerikaanse media alvast veel discussie op. Zoals op CNN, waar presentator Piers Morgan, die zich al jaren inzet voor strengere wapenwetten, tekeer ging tegen de Texaanse senator Dan Patrick (geen familie van Danica), die zich aansloot bij de argumenten van de NRA. De wapenlobbygroep liet in een video namelijk weten dat de sponsoring wat hen betreft niets met politiek te maken.

“NRA-leden en Nascar-fans houden van hun land en van alles dat goed en geweldig is in Amerika”, zei NRA-voorzitter Wayne LaPierre. LaPierre is al jaren een omstreden persoonlijkheid en werd door veel Amerikanen voor gek verklaard, toen hij na de afschuwelijke schietpartij op de basisschool in Newtown zei dat het met gewapende leraren op alle scholen en nog meer wapens in de samenleving nooit was gebeurd.

Zijn NRA zet zich dan ook al decennia in voor het verruimen van de Amerikaanse wapenwet en gaat daarmee in tegen de recente trend om wapenwetten juist aan te scherpen. Het beperken van wapenbezit en verplichte controles voor alle wapenbezitters wordt door een ruime meerderheid van de Amerikanen ondersteund en dus zoekt de NRA nieuwe wegen om hun boodschap te verspreiden.

Zodoende is de NRA bij Nascar terecht gekomen en sponsoren ze de Sprint Cup-race in Texas, waar al sinds jaar en dag de winnaar revolvers gevuld met losse flodders leeg mag schieten op victory lane.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen