Nail Yakupov eerste pick in 2012 NHL Draft

Door

De energieke Russische forward Nail Yakupov van de Canadese OHL’s Sarnia Sting is de #1 overall pick geworden in de 2012 NHL Draft.

Er was veel debat bij de Edmonton Oilers over wat te doen deze draft. Yakupov, de allerbeste speler van deze draft vulde niet direct een gat in de line-up van de offensief al zo getalenteerde Oilers. Ze hadden een verdediger nodig en die stond ook in de top 5, namelijk Ryan Murray. Edmonton GM Steve Tambellini wist tevens dat hij nog kon traden en voor die pick heel veel kon vangen, maar het werd gedurende de middag al duidelijk dat Edmonton zelf zou draften. Zelden was het spannender wie de eerste pick zou zijn, maar uiteindelijk is de keuze dus gevallen op Nail Yakupov.

Als tweede kozen de Columbus Blue Jackets alsnog de verdediger Ryan Murray en terwijl die pick werd gemaakt werden twee trades bekend gemaakt. Anaheim Ducks traden ervaren D-man Lubomir Visnovsky naar de NY Islanders voor hun 2013 2nd round pick en elders traden de Dallas Stars hun veteran center Mike Ribeiro naar de Washington Capitals voor Cody Eakin en 54ste pick (2nd round) in de draft van dit jaar. Eerder op de dag hadden de Philadelphia Flyers al hun backup goalie Sergei Bobrovsky naar de Columbus Blue Jackets getrade voor de 2012 2nd & 4th round picks en tevens ’n pick in 2013.

De top drie van deze draft werd vervolmaakt door de hoogste pick in jaren voor de Montréal Canadiens, die met hun pick kozen voor Yakupov’s teamgenoot Alex Galchenyuk. Diens naam doet behoorlijk Oost-Europees aan, maar hij is geboren in Milwaukee, Wisconsin en vindt zichzelf meer Amerikaan dan Rus, ondanks dat hij zijn jeugdjaren verdeelt tussen beide grootmachten doorbracht.

Meer nieuws over deze draft zal gedurende het weekend volgen op onze site, via onze  Twitterhashtag #SportAm en volgende week in ons gratis digitale magazine!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen