MVP Watch: Horford dodelijk effectief, Lillard zakt weg

Door

Indiana Pacers v Atlanta Hawks
1 (1). Stephen Curry 23.0 PTS, 8.1 AST, 4.7 REB (Golden State Warriors)

De leider van het klassement zit in een mini-vormdip, wat er tevens toe leidde dat zijn team prompt twee achtereenvolgende duels verloor. Curry scoorde afgelopen behoorlijk, maar was niet zo effectief als we van hem gewend zijn. De guard schoot geen enkele keer boven de vijftig procent. Maar genoeg met de negativiteit, want zijn team leidt nog steeds de Western Conference en zijn statistieken over het gehele seizoen blijven fantastisch.

2 (2). James Harden 27.0 PTS, 6.8 AST, 5.6 REB (Houston Rockets)

James Harden werd deze week verkozen tot All-Star en dat was voor niemand een verassing. Harden speelt nog steeds de sterren van de hemel en doet zowat alles op het veld. Hij leidt alle shooting guards, heeft de meeste assists en heeft alleen Tony Allen voor zich in steals. Daarnaast is hij topscorer in de NBA en de beste speler als het gaat om genomen en gemaakten vrije worpen. Nummer 13 mag maar liefst 8.9 maal per duel aanleggen en mist er gemiddeld eentje, wat hem een percentage oplevert van 88,3.

3 (4). LeBron James 26.2 PTS, 7.4 AST, 5.5 REB (Cleveland Cavaliers)

De motor van LeBron James en de Cleveland Cavaliers draait op volle toeren. De ploeg uit Ohio won maandag zijn elfde duel op een rij en hoewel het schot van nummer 23 niet lekker liep was hij belangrijk met elf assists. Het ziet er naar uit dat de King in de tweede helft een poging gaat wagen om zijn MVP-troon te heroveren. Toch is zijn seizoen nog niet zo goed als we van hem gewend zijn. Zijn puntentotaal van 26,2 is het laagste sinds hij rookie was, evenals het aantal rebounds. De 1,5 steals zijn zelfs een career low. Gelukkig is LeBron de laatste maand deze nummers flink aan het opkrikken, wat hem nu een derde plaats oplevert.

4 (5). Marc Gasol 19.0 PTS, 8.3 REB, 3.8 AST (Memphis Grizzlies)

Marc Gasol bewees maandag weer eens waarom hij wordt gezien als de best passende center van de NBA. Tegen de Phoenix Suns was hij goed voor acht assists en ook verdedigend stond hij zijn mannetje met drie blocks. Bovendien wist zijn directe tegenstander Alex Len geen enkel punt te scoren. En als klapper op de vuurpijl blokte hij het laatste schot van de wedstrijd. Kijk, dat willen we bij SportAmerika zien van MVP’s! De Memphis Grizzlies blijven een gevaarlijke outsider voor de titel dit seizoen en de aanwezigheid van de Spanjaard in daar een van de redenen voor.

5 (8). Anthony Davis 24.5 PTS, 10.4 REB, 2.9 BLK (New Orleans Pelicans)

Het seizoen van Anthony Davis is soms moeilijk te beoordelen. Zijn PER leert ons dat hij statistisch het beste seizoen aller tijden speelt. Aller tijden! The Brow is dus beter dan Michael Jordan, Larry Bird of LeBron James ooit speelde? Nee, dat toch niet. Want dan zouden de New Orleans Pelicans wel hoger staan dan de huidige negende plek in de Western Conference. Toch was het opvallend dat de Atlanta Hawks maandag juist verloren van een uitstekend spelende Davis, die 29 punten scoorde. Dit seizoen zal hij geen MVP worden, maar in de nabije toekomst lijkt alleen een blessure de weg naar superstardom in de weg te staan. En omwille van de volgende play staat hij een plekje hoger dan Teague.

6 (3). Jeff Teague 17.2 PTS, 7.3 AST, 2.7 REB (Atlanta Hawks)

Na een perfecte 17-0 maand in januari verloren de Atlanta Hawks prompt hun eerste duel in de maand februari. Dat lag niet per se aan Teague, die goed was voor 21 punten en 7 assists. Toch zakt de point guard wat terug in de wekelijks rankings, want in zijn drie andere duels speelde hij niet bepaald als een MVP met gemiddeld slechts twaalf punten. De kracht van de Hawks ligt vooral in het uitstekende teamspel, waardoor er genoeg avonden zijn waar er meer wordt geleund op Paul Millsap of Al Horford. Donderdag werd Teague voor het eerst in zijn loopbaan gekozen als All-Star. En dat is dik verdiend.

7 (7). John Wall 17.4 PTS, 10.2 AST, 4.4 REB (Washington Wizards)

De Wildcat is zo ongelooflijk leuk om naar te kijken. Zijn snelheid gecombineerd met een uitmuntende visie is momenteel ongeëvenaard in de league. Zaterdag speelde hij het duel met concurrent Toronto Raptors, terwijl hij last had van zijn achillespees. Het laat zien hoe graag Wall wil winnen en de blessure weerhield hem er niet van 28 punten, 12 assists en 8 rebounds te noteren. Hoewel Wall de wedstrijd niet winnend afsloot, demonstreerde hij weer eens waarom hij terecht een starter is tijdens All-Star weekend. De Washington Wizards en Wall zullen er de komende weken voor moeten zorgen dat ze niet achterhaald worden door de Cavaliers of Bulls, die één overwinning minder hebben dan de ploeg uit de hoofdstad.

8 (-) Al Horford 15.3 PTS, 7.0 REB, 1.4 BLK (Atlanta Hawks)

De klapperrrrrrr van de week“, zou Erik de Zwart vroeger roepen voor de hoogste nieuwe binnenkomer. Na Teague en Paul Millsap is het ditmaal Horford die wat liefde krijgt in deze rubriek. Horford werd deze week verkozen tot All-Star en dat komt niet uit de lucht vallen. De center heeft de hoogste PER van alle Hawks en in de laatste maand beestachtig goed aan het spelen. Zijn statistieken over de laatste tien wedstrijden: 17.3 punten (68,0 FG%), 8.3 rebounds, 4.5 assists, 1.3 blocks en 1.1 steals. Vooral de assists en schotpercentage laten zien hoe intelligent Horford speelt.

9 (6). Damian Lillard 21.6 PTS, 6.3 AST, 4.6 REB (Portland Trail Blazers)

Portland verloor acht van haar laatste tien wedstrijden en dat zorgt ervoor dat Lillard, evenals vorige week, drie plekken op de ranglijst daalt. Wisselvalligheid is namelijk geen eigenschap die je MVP maakt. De point guard raakte in zijn laatste drie duels slechts zestien van 58 genomen schoten en deed zijn team daarmee behoorlijk pijn. De guard kon het moeilijk verkroppen dat hij ‘gesnubt’ werd door coaches voor een plekje bij de All-Star reserves, maar is ze niet bepaald het tegendeel aan het bewijzen. De teleurstelling is wel te snappen, want Lillard deed vorig jaar mee aan vijf onderdelen en nu geen enkele. Maar focus je nu toch maar weer op het winnen van wedstrijd Dame!

10(-)Kyrie Irving 21.9 PNT, 5.2 AST, 2.1 3PM (Cleveland Cavaliers

Kyrie Irving kreeg begin dit jaar behoorlijk wat kritiek te verwerken. Soms terecht, soms niet. De laatste tijd doet het spel van Kyrie het hart van basketballfans over de hele wereld weer harder kloppen. Zijn uitbarsting van 55 punten was van ongekende klasse en leverde hem de Player of the Week titel op. Maar het is niet alleen die wedstrijd die hem dit plekje oplevert. Irving heeft zich gevonden in een soortgelijke rol die Dwyane Wade bij Miami vervulde en daar plukken de Cavs nu de vruchten van met elf zeges op een rij. Over zijn laatste tien duels heeft Irving een schotpercentage van 51,1 procent. Whoa! Laatste feitje: Irving speelde na Jimmy Butler de meeste minuten dit seizoen.

Kapers op de kust: Klay Thompson, Russell Westbrook, Paul Millsap, Kyle Lowry, Jimmy Butler, LaMarcus Aldridge, Blake Griffin, Chris Paul en Hassan Whitseside.

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 6 Week 7 Week 8 The Oldies Week 10 Week 11 Week 12
Week 13
Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen