MVP 2011-2012 (7): Melo goes defense

Door

Op deze plek bespreken we elke woensdag de top-10 van spelers die in de race zijn voor de Maurice Podoloff Trophy, kortweg de MVP-award.

Het is bijna niet te geloven, maar het lijkt erop of Carmelo Anthony eindelijk door begint te krijgen dat hij niet elke avond twintig plus keer hoeft te schieten om zijn team te laten winnen (wat vaker niet dan wel het geval was). Een beetje verdedigen, een beetje passen een beetje scoren, een steal hier, een block daar, en hop, vier zeges op rij. De wissel van coach bij de New York Knicks (van Mike D´Antoni naar Mike Woodson) lijkt bij Anthony, in elk geval voor nu, een positieve uitwerking te hebben. De laatste vier duels kwam hij tot `maar´ dertien schoten (goed voor 15 punten per duel) en had met vijf assists en meer energie op defensief vlak een veel grotere bijdrage aan het teamspel dan voorheen.

Anthony gaf toe dat hij zich meer op verdedigen heeft gericht de laatste wedstrijden en dat is iets wat uniek is. Een scorer, maar vooral een eendimensionale speler, dat was Melo. Mocht hij zijn nieuwe verdedigende mantra vast blijven houden voor de rest van het seizoen, dan kan dat voor de Knicks en voor hemzelf wel eens goed uitpakken. In gevecht om de achtste plaats met de Milwaukee Bucks zal New York als team zijn beste spel, offensief maar vooral ook defensief, moeten laten zien.

James heeft ondertussen de eerste plek in de race weer overgenomen. Durant speelt in maart beduidend minder dan de maanden ervoor en dat is te zien in de resultaten van de Thunder met vijf nederlagen in de laatste tien duels. LeBron speelt een niveautje hoger dan de afgelopen maand, maar ondanks zijn goede spel gingen de Heat de afgelopen weken in de topduels (Lakers, Bulls, Magic) nipt onderuit. Derrick Rose is niet in staat om een echte bedreiging te vormen voor de award, aangezien hij vooral geblesseerd is.

Overigens, James schoot dit seizoen in vijf duels minder dan veertig procent van zijn schoten raak. Drie keer was dat het geval tegen Orlando Magic, tegen wie hij slechts 16 van zijn 51 schoten raakte. Dat belooft nog wat voor de playoffs.

1. (2) LeBron James | Miami Heat, 34-11 

Hij speelde niet zijn beste duels, zeker niet tegen de Magic. Maar de laatste drie duels werden wel gewonnen en James had een paar keer zicht op een triple-double. En met wat blocks en steals liet hij zien zijn allround game te kunnen spelen zonder veel punten te maken. James is deze maand duidelijk sterker dan in februari, vrijwel op alle vlakken en hij zal dit niveau moeten vasthouden wil hij aan het eind van het seizoen die MVP-award in de wacht slepen. Statistieken van James: P 27.2 R 8.5 A 6.6 .

2. (1) Kevin Durant | Oklahoma City Thunder, 34-12

Durant en de Thunder spelen verre van hun beste spel van het seizoen, maar hebben nog maar twintig duels om de juiste formule te vinden. Met het aantrekken van Derek Fisher komt er meer ervaring in de ploeg, wellicht dat dit Durant kan helpen in het vinden van de weg om zijn team de zege te kunnen bezorgen. En minder dan dertig procent van je schoten raken en slechts 18 punten in een nederlaag tegen Utah Jazz is niet de manier om dat voor elkaar te krijgen. Statistieken van Durant: P 27.5 R 7.9 A 3.4

3. (5) Dwight Howard | Orlando Magic, 29-18 

Na een mooie reeks zeges op Chicago, Indiana en Miami stelde Howard dat de Magic kansen hadden op een mooie playoff-run. Hij beloofde tot het eind van het seizoen te blijven en zelfs ook voor volgend jaar bij te tekenen. Maar de afgelopen duels is het weer helemaal niets bij de Magic. Drie van vier duels verloren, weliswaar tegen Heat, Spurs en Bulls, maar Chicago slachtte de Magic in Orlando af met 85-59. En daar kon Howard geen verandering in brengen. Statistieken van Howard: P 21 R 14.8 B 2.2.

4. (3) Derrick Rose | Chicago Bulls, 38-10

Van de laatste acht duels was Rose er vier afwezig vanwege een blessure. De Bulls mogen dan het beste resultaat hebben in de league (drie zeges, een nederlaag zonder de regerend MVP), het is niet het jaar van Rose. Te vaak afwezig, te veel problemen. Het zal blijken hoe hij het houdt als de playoffs arriveren. Statistieken van Rose: P 22.8  R 3.5 A 8.

5. (4) Kobe Bryant | Los Angeles Lakers, 28-18

Tsja, Kobe Bryant. De vele discussies over of Bryant nog wel zoveel moet schieten, of hij wel de go-to guy moet zijn voor de Lakers staan in schril contrast met de Bryant die altijd alle game winners en buzzer-beaters maakte. Feit is dat hij dit seizoen uiterst matig schiet en regelmatig de hoofdrol speelt als de Lakers in het vierde kwart aan het kortste eind trekken. Het zou goed zijn als Kobe iets minder zou schieten en iets meer zijn teamgenoten zou betrekken bij het spel. Statistieken van Bryant: P 28.7 R 4.7 A 5.6.

6. (7) Chris Paul | Los Angeles Clippers,  26-19

De Clippers en Paul spelen niet hun beste spel, maar zonder Paul zouden de Clips het nog veel slechter doen. Met dank aan zijn sterke spel in de slotfase van duels werd gewonnen van Houston en Detroit. Maar tegen Indiana ging Los Angeles voor de vierde keer in zeven duels onderuit. De Clips glijden licht af en komen gevaarlijk in de buurt van de grote groep teams die strijden om de plaatsen zeven en acht. Paul en co zullen hun spel naar een niveau hoger moeten tillen om uit die zone te blijven. Statistieken van Paul: P 19.7 R 3.7 A 8.4.

7. (8) Tony Parker | San Antonio Spurs, 29-14

Een rustige periode voor de Spurs, die zaterdag hun laatste duel speelden. Van de laatste vier duesl werden er drie gewonnen, alleen tegen de Mavs verloor San Antonio. En laat dit nu ook net de slechtste wedstrijd van Parker zijn geweest. Dat is geen toeval. Zonder een uitmuntende Parker is San Antonio van een ander niveau. Als Parker goed, dan heb je als tegenstander een probleem. Maar de Spurs staan, vooral dankzij het spel van Parker, keurig tweede in het westen. Statistieken van Parker: P 20 R 2.9 A 8.

8. (6) Kevin Love | Minnesota Timberwolves, 23-24

De Timberwolves hebben het moeilijk. Sinds het uitvallen van Ricky Rubio met een blessure hebben de Wolves vijf van de zeven duels verloren en staan weer langs de lijn als het gaat om die achtste plaats in het westen voor de playoffs. Love doet wat hij kan met 25+ punten en 15+ rebounds per duel, maar het leidt nog niet tot zeges.  Statistieken van Love: P 25.9 R 13.7 A 1.9.

9. (9) Dirk Nowitzki | Dallas Mavericks, 27-20

Na drie nederlagen op rij, hebben de Mavs nu een winstreeks van vier overwinningen. Met dank aan Nowitzki die zo´n 28 punten, 7 rebounds en 5 assists per duel noteerde. Dirk is hot en met hem als offensief aanspeelpunt blijven de Mavs, die een goede defense hebben, een outsider in de playoffs. Statistieken van Nowitzki: P 20.8 R 6.7 A 2.2.

10. (NR) Carmelo Anthony | New York Knicks, 22-24  
Als Anthony zich eindelijk gaat ontwikkelen tot een complete speler en zich niet alleen richt op scoren, maar ook op verdedigen, gaat het misschien toch nog allemaal goedkomen met hem. De Knicks hebben nog een lange weg te gaan in de komende twintig duels tot de playoffs, maar het ziet er goed uit in New York. Statistieken van Anthony: P 20.6 R 5.8 A 3.9.

Ook leuk om te lezen