MVP 2011-2012 (1): LeBron James op eenzame hoogte

Door

Nu het seizoen iets meer dan een maand onderweg is, kunnen we ons langzamerhand bezig gaan houden met de MVP-verkiezing. Elke woensdag zullen wij een top-10 samenstellen met daarin de beste tien spelers van die week.

Het zal geen verrassing zijn dat LeBron James en Kevin Durant in het eerste overzicht de eerste twee plekken bezetten. Het is James die zich in de eerste week de nummer één mag noemen.

Na een week waarin de highlights tegen New York en Chicago aan elkaar werden geregen speelt James op een niveau waaraan op dit moment niemand in de league kan tippen. Hij scoort, hij passt, hij rebound en verdedigt; in de post, vanaf de driepuntslijn, jump schoten, fade aways. Het maakt allemaal niet uit.

De Thunder mogen dan het betere teamresultaat hebben, de manier waarop James speelt is niet te vergelijken met de geruisloze speelwijze van Durant. James scoorde dit seizoen al elf keer meer dan 30 punten, 5 assists en 5 rebounds en is aan een streak bezig van 22 duels met minimaal 15 punten, 5 assists en 5 rebounds.

De laatste keer dat dit gebeurde? In 1965 door ene Oscar Robertson. Als de Heat gewoon blijven winnen en James de volgende keer zijn vrije worpen in de slotseconden weer gewoon raakt is het moeilijk voor te stellen dat The King niet zijn derde MVP-award wint.

1. LeBron James | Miami Heat, 15-5

Op dit moment speelt James op een ongekend niveau en leidde de Heat naar een ongeslagen week, vier zeges op rij. Op eenzame hoogte, ook zeker letterlijk getuige deze dunk over Lucas III van de Bulls. Er staat geen maat op James die zijn criticasters na de verloren NBA-finale nu keihard om de oren slaat met weergaloos spel. Een probleem, nu moet hij dit nog in de finale laten zien. Tot die tijd is alles mooi en spectaculair, maar relatief. Statistieken van James in de afgelopen week: P 29 R 7.5 A 6.

2. Kevin Durant | Oklahoma City Thunder, 16-3

Een rustig weekje voor Oklahoma City Thunder, een rustig weekje voor Durant. Drie duels, drie overwinningen. Hoewel hij in de laatste zege op de Warriors met 37 punten weer liet zien wat een geweldige scorer hij is. Het was ook de achtste keer dit seizoen in 19 duels dat hij alle vrije worpen benutte. Statistieken van Durant in de afgelopen week: P 27.3 R 8.7 A 3.

3.Derrick Rose | Chicago Bulls, 17-5

De terugkeer van Rose was geen onverdeeld succes voor de Bulls deze week. Na een nederlaag tegen Indiania Pacers volgde dat bizarre duel tegen de Heat waarin Rose alles goed deed (waaronder deze lay-up) maar in de slotseconden, tot dan toe 29-29 van de vrije worp lijn in het vierde kwart, ineens twee vrije worpen miste. Zonder Luol Deng ligt de druk nog maar op Rose om te zorgen dat er wordt gewonnen. De regerend MVP was daartoe niet in staat op bezoek bij Miami. Statistieken van Rose in de afgelopen week: P 28.5 R 4.3 A 5.

4. Dwight Howard | Orlando Magic, 12-8

Het leek allemaal misschien nog wel goed te komen in Orlando en Howard. Maar na deze turbulente week staat alles ineens in een ander daglicht. Een dramatisch tweeluik tegen de Celtics, een pijnlijke nederlaag tegen de Hornets en een kansloze verliespartij tegen de Pacers. Een teamgesprek volgde, maar Howard is op zijn zachtst gezegd niet blij met zijn teamgenoten. Zijn statistieken zijn prima, maar zonder teamgenoten win je geen duels. Statistieken van Howard in de afgelopen week: P 20.5 R 13.3 B 1.3.

5.Josh Smith | Atlanta Hawks, 15-6

De Hawks blijven maar winnen. De stabiliteit straalt van het team af en Smith is de belangrijkste speler van de ploeg. En zelfs als hij niet goed presteerd, zoals tegen de Hornets met slechts zes punten, 3-10 schoten en 0-4 vrije worpen, dan nog wint Atlanta. De Hawks lijken steeds meer aanspraak te kunnen maken op de top vier in de Eastern Conference. Met dank aan J-Smoove. Statistieken van Smith in de afgelopen week: P 16.3 R 10.8 A 3.5.

6. Kobe Bryant | Los Angeles Lakers, 12-9

De topscorer in de league leidde zijn team met zijn tweede double-double van het seizoen (35-14) naar een zwaarbevochten zege op de Timberwolves. Maar die nederlaag tegen Milwaukee Bucks laat toch en nare smaak achter in de mond. Bryant speelt ondertussen bijna 40 minuten per duel en moet zijn team scorend op de rug nemen. De tijd zal leren hoe lang hij dat volhoudt en hoe deze strategie van coach Mike Brown uitpakt in de playoffs. Statistieken van Bryant in de afgelopen week: P 29.8 R 9.3 A 5.3.

7. Blake Griffin | Los Angeles Clippers, 11-6

Met Chris Paul terug In het team kan Griffin zich weer meer op scoren richten. Een nipte nederlaag tegen LA Lakers, waarin hij wel deze spectaculaire dunk maakte, werd gevolgd door twee overwinningen. De Clippers blijven het goed doen, met de veteranen Chauncey Billups en Paul en aan de andere kant Griffin en DeAndre Jordan. Met Griffin als belangrijkste groeibriljant. Statistieken van Griffin in de afgelopen week: P 21 R 10.3 A 3.7.

8.Kevin Love | Minnesota Timberwolves, 9-11

Het was een zware week voor de Timberwolves met duels tegen Dallas, San Antonio en de Lakers. De eerste twee werden knap verslagen, tegen de laatste moesten de Wolves ondanks een sterke comeback een nederlaag incasseren. Maar het spel van Love was wederom fenomenaal, en de combinaties met Ricky Rubio lopen steeds beter. Een alleskunner zoals je ze maar zelden ziet. Double-doubles in alle duels min één van de twintig gespeelde wedstrijden. Nu nog wat meer winnen.Statistieken van Love in de afgelopen week: P 30.3 R 12.8 A 1.3.

9. LaMarcus Aldridge | Portland Trail Blazers, 12-8

De Trail Blazers hebben zich weer hersteld van de matige reeks van vijf nederlagen en twee zeges. De afgelopen week werden drie van de vier duels gewonnen. Aldridge speelde zonder echt te blinken toch een belangrijke rol met een stabiele bijdrage. Statistieken van Aldridge in de afgelopen week: P 19.3 R 9 A 4

10. Paul Pierce | Boston Celtics 9-10

Eindelijk leken de Celtics weer op een winstpercentage boven de vijftig procent uit te komen. Totdat rookie Kyrie Irving de Cavs een ´gestolen´ zege bezorgde. Desondanks zijn de Celtics, nog steeds zonder Rajon Rondo, goed bezig en dat is met name te danken aan het goede spel van Pierce. Statistieken van Pierce in de afgelopen week: P 22.3 R 6.7 A 7.5.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Vincent Pluijmers 9 jaar ago

    Eens!

    ps: ” Er staat geen maat op James die zijn criticasters na de verloren NBA-finale nu keihard om de oren slaat met weergaloos.” 

    Weergaloos spel?

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen