More MLS: DC United, kansloos zonder DeRo

Door

Hij was ooit goed voor de snelste MLS-hattrick ooit en wist al honderd keer het net te vinden in de Amerikaanse profcompetitie. Maar nu moet DC United het stellen zónder sterspeler Dwayne de Rosario. Het enige dat voetbalminnend Washington nu kan doen is hopen, hopen en nog eens hopen.

De speculaties over de duur van zijn absentie barstten direct na bekendwording van het trieste nieuws los. Menigeen zette een kruis door het seizoen van de MVP van vorig jaar. Maar enkele rasoptimisten wijzen richting de datum van 1 december. Dan staat de allesbeslissende finale van de play-offs op het programma. Theoretisch gezien is het, gezien de kwetsuur aan de knie van De Rosario, mogelijk dat de spil van de DC United-ploeg dan weer op het veld staat. Grootste probleem is het halen van die finale zonder hulp van DeRo, zoals zijn fans liefkozend naar hem verwijzen.

Vierde
Want DC United draait om de Canadees. Zelfs mét de spelmaker hadden de hoofdstedelingen al de nodige moeite om op play-offkoers te geraken. Momenteel heeft United gunstige papieren. De huidige vierde plek op de ranglijst in het oosten is voldoende voor deelname aan het smakelijke toetje van het seizoen. Maar zoals United-coach Ben Olsen al opmerkte op de website van de MLS: “DeRo is onze aanvoerder, een geweldige speler en onmogelijk om te vervangen.” Olsen gokt nu op de brille van Chris Pontius en Nick Deleon. Degelijke spelers, maar niet van het kaliber De Rosario.

Dwayne de Rosario is geen naam die bij de doorsnee voetballiefhebber in Europa een belletje doet rinkelen. Meest waarschijnlijke reactie: stoere naam. Dat zeker. Maar toch heeft de aanvallende middenvelder enkele noemenswaardigheden op zijn cv staan. Zo scoorde hij de snelste hattrick ooit gemaakt in de MLS. Vorig jaar had De Rosario negen minuten nodig om tegen Real Salt Lake City drie keer het net te vinden.

Ook was de man uit Ontario kortstondig op proef bij het Schotse Celtic. Overigens zonder daarover zijn toenmalige werkgever FC Toronto in te lichten. De 34-jarige vedette schopte het echter nooit tot een dienstverband bij een Europese club. De aanvallende middenvelder diende clubs als San Jose Earthquakes, Houston Dynamo, FC Toronto, New York Red Bulls en nu dus DC United.

Henry
Weliswaar is de 71-voudig Canadees international geen klinkende naam in Europa, de Europeanen die in Noord-Amerika voetballen waarderen De Rosario des te meer. Het mooiste compliment kreeg hij waarschijnlijk van Fransman Thierry Henry, voormalig sterspeler van Arsenal. “In de MLS heb ik nog geen betere speler dan Dwayne de Rosario gezien. Hij is het gezicht van deze competitie”, zo zei Henry over de man die vorig seizoen MVP én topschutter van de MLS werd. De Rosario werd zodoende de allereerste MVP ooit die zich met zijn club niet wist te plaatsen voor de play-offs. In totaal werd De Rosario zes keer opgenomen in het MLS-team van het jaar.

Zonder de eeuwige topschutter van het Canadese nationale team (20 goals) wordt het voor DC United een hels karwei om enige vorm van betekenis te spelen in het naseizoen. Daarmee voegt Olsen zich bij vele andere trainers die enorm balen van de volle internationale kalender van de FIFA. De Rosario liep zijn blessure immers op tijdens een wedstrijd van het nationale team tegen Panama, een wedstrijd in het kader van de kwalificatie voor het WK. “Maar het kan nog steeds”, sprak Olsen zijn team moed in in de media. Maar zonder DeRo – deze jaargang al goed voor twaalf assists – aan het roer, is het voor DC United eigenlijk onbegonnen werk.

FOTO GETTY IMAGES

Ook leuk om te lezen