MLS Player Special: Wondolowski (Earthquakes)

Door

Azerbaijan v United States
Donderdag. Dat betekent een hoop throwback-foto’s én een MLS Player Special bij SportAmerika. Vandaag in de schijnwerpers: Chris Wondolowski, de veelscorende spits van de San Jose Earthquakes.

Born and raised in California
Zijn naam doet enige Poolse roots al vermoeden, en inderdaad: Chris Wondolowski is 1/16 Pools. Chris’ moeder komt overigens uit een bekende stam van native Americans, de Kiowa tribe. Zij noemt haar zoon Bau Daigh, wat zoveel betekent als krijger van over de heuvel. Amerikanen hebben trouwens al moeite genoeg met de naam uit zijn paspoort, want Wondolowski’s naam werd al eens fout gedrukt op zijn Amerikaanse shirt.

Ondanks deze melting pot van verschillende achtergronden, is Wondo geboren en getogen in Californië. Daar stond hij als tiener al bekend als groot voetbaltalent. Chris scoorde aan de lopende band op de universiteit en kwam uiteindelijk tot 39 doelpunten in 84 wedstrijden. Hij viel op door zijn uitstekende linkerbeen, balgevoel, kopkracht en neusje voor de goal.

Gedraft door de Quakes
Wondolowski’s scorend vermogen bleef de MLS-clubs niet onopgemerkt en zodoende werd hij in 2005 gedraft door de San Jose Earthquakes. In zijn eerste seizoen werd hij voornamelijk ingezet bij de reserves en kwam als rookie tot precies vijf speelminuten in het eerste, waarop hij zijn heil zocht bij Houston Dynamo.

In de grootste stad van Texas, waar Chris’ broer Stephen ook speelde, bleef Wondo’s grote MLS-doorbraak nog altijd uit. Daarvoor was in 2009 een terugkeer naar de Earthquakes nodig, want bij Dynamo speelde hij in vier jaar maar een handjevol wedstrijden.


Tweede termijn in San Jose
Gelukkig voor Chris is zijn tweede termijn bij de Quakes een stuk succesvoller. Wondo heeft zich ontpopt tot grote ster in San Jose en zijn doelpunten vliegen je om de oren. Hoogtepunt was 2012, toen hij MLS-topscorer werd met liefst 27 doelpunten. Twee jaar daarvoor had hij ook al de gouden schoen gewonnen.

Nog altijd is Wondolowski van grote waarde voor de Earthquakes, dit jaar maakte hij er veertien in 26 wedstrijden. Verder zit hij standaard in de selectie van Team USA en dan weet hij ook regelmatig het internationale net te vinden. Een paar van zijn goals uit het verleden (in het kader van throwback thursday) zie je in het filmpje hieronder.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen