[MLS Play-offs] MacDonald: vertrouwen in zege op Houston

Door

De play-offs in de MLS starten vanavond met een zogeheten play-in round. In de Eastern Conference moet verliezend finalist van afgelopen seizoen Houston Dynamo op bezoek bij Chicago Fire, de nummers vijf en vier van het reguliere seizoen. Het duel kent een Nederlands tintje, aangezien Sherjill MacDonald in de basis zal starten tegen Houston. De Amsterdammer kwam in juli over naar Chicago en scoorde in veertien duels viermaal. SportAmerika sprak met MacDonald in aanloop naar de belangrijke wedstrijd.

“Het doel was het bereiken van de play-offs. Dat hebben we dus gehaald”, verklaart MacDonald als we hem vragen naar de enigszins tegenvallende resultaten in de laatste twee duels (gelijkspel en nederlaag), waardoor een plaats bij de eerste drie net werd misgelopen. “De laatste wedstrijden liep het net wat minder. Dat is jammer. Missen we de play-offs op doelsaldo. Maar we zijn vol vertrouwen. Als je wint kan zo’n extra wedstrijd je ook extra energie geven voor de rest van het toernooi.”

Goed gevoel

MacDonald en zijn teamgenoten hebben alle reden om met een goed gevoel aan de wedstrijd te beginnen. In de twee ontmoetingen in het reguliere seizoen werd op bezoek in Houston gelijkgespeeld, maar begin september thuis boekte de ploeg een overtuigende 3-1 zege. “Dit wordt zeker een hele andere wedstrijd. Er zit veel spanning op en in de play-offs is er een andere mentaliteit Het zal lastig worden”, stelt de 27-jarige spits. “We moeten gewoon ons eigen spel spelen. Zij hebben veel grote jongens, zijn fysiek sterk en heel gevaarlijk uit dode spelmomenten. Wij zijn voetballend beter. En we spelen thuis. De steun van het publiek geeft een extra motivatie.”

MacDonald is de eerste Nederlandse speler sinds Dave van der Bergh in de play-offs. Van der Bergh schoot de New York Red Bulls in 2008 naar de finale van de MLS Cup, waarin het toen met 3-1 verloor van Columbus Crew. Een mooie situatie, vindt ook MacDonald. “Het is fantastisch dat ik hier nu zit. Meespeel in de play-offs. Het was voor mij echt de juiste timing om hier te komen.”

Nog heel even terug naar begin oktober, toen hij tegen New York Red Bulls met twee doelpunten zijn ploeg in eigen persoon een 2-0 zege bezorgde. “Het was een lekkere wedstrijd. Zij willen ook aanvallen en dat gaf mij ruimte. Dat was gunstig voor mij. Ik weet niet of het mijn beste duel was, ik heb nog wel een paar goede wedstrijden gespeeld waarin ik niet scoorde. Maar die doelpunten in New York vallen natuurlijk op.” Nu is de focus echter volledig op Houston. “Het was een mooi seizoen, we hebben de meeste punten gepakt in de historie van de club. Dat is natuurlijk mooi, maar het kan met één duel over zijn. We moeten gewoon alles geven en als we dan verliezen kunnen we onszelf in elk geval niets verwijten.”

Het duel tussen Chicago Fire en Houston Dynamo start om 02.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk hier de hoogtepunten van de Fire en Red Bulls waarin MacDonald twee keer scoort.

Ook leuk om te lezen