MLS Play-off Picture: Impact lijkt play-offs te missen

Door

Het reguliere seizoen in de Major Leauge Soccer loopt bijna op zijn einde. Sport Amerika houdt tot eind oktober wekelijks bij welke teams buiten de play-offboot dreigen te vallen en welke ploegen het juist wél redden.

Na een interlandperiode en wat inhaalwedstrijden begint de top vijf steeds meer vorm te krijgen. In het westen is San José Earthquakes nu echt zeker van het naseizoen en gezien het vertoonde spel lijkt het niet aannemelijk dat de ploeg nog buiten de top drie zal vallen. De nummers twee, drie en vier in het westen zitten elkaar echter dicht op de huid en zullen er in de laatste duels alles aan willen doen om die extra play-offronde tussen de nummers vier en vijf te voorkomen.

Belangrijk is het duel van aankomende zaterdag. Dan staat de topper in het westen -en misschien wel de twee beste ploegen in de league- op het programma als koploper San José op bezoek gaat bij Seattle Sounders, de nummer twee. De Sounders hebben een pittig programma want moeten ook nog naar Real Salt Lake (nummer vier) en ontvangen LA Galaxy (nummer drie) in het laatste duel van het seizoen. Gelukkig voor Seattle speelt ook Galaxy nog tegen San José en Real Salt Lake. Die laatste heeft relatief het makkelijkste programma, want hoeft niet meer aan te treden tegen leider de Earthquakes.

In het oosten lijkt MLS-debutant Montreal Impact de stunt om meteen het naseizoen te halen niet te kunnen uitvoeren. Na vijf opeenvolgende overwinningen stonden de Canadezen op de rand van de top vijf en in het duel afgelopen weekend tegen directe concurrent Chicago Fire kwam de ploeg zelfs op 1-0 voor. Die voorsprong kon niet worden vastgehouden en een 3-1 nederlaag volgde. De tweede verliespartij op rij en met nog vier wedstrijden te spelen staat Montreal vijf punten achter op nummer vijf D.C. United, dat ook nog eens twee duels minder heeft gespeeld.

Houston Dynamo, D.C. United en Columbus Crew moeten uitvechten wie de twee beschikbare tickets pakt, er vanuitgaande dat Sporting, Fire en Red Bulls de top drie vormen. Dynamo heeft verreweg het makkelijkste programma met veel thuiswedstrijden en relatief zwakkere tegenstanders. De confrontatie tussen D.C en Columbus in de voorlaatste speelronde zou wel eens beslissend kunnen worden.

Top 5 East

1. Sporting Kansas City, 51-28

2. (3) Chicago Fire, 50-28

3. (2) New York Red Bulls, 49-28

4. Houston Dynamo, 46-29

5. (-) DC United, 44-28

(Columbus Crew gezakt naar plaats zes, 42-28)

Top 5 West

1. San José Earthquakes, 56-28

2. (3) Seattle Sounders FC, 48-28

3. (4) Los Angeles Galaxy, 46-29

4. (2) Real Salt Lake, 46-29

5. Vancouver Whitecaps, 37-29

Ook leuk om te lezen