Kenta Maeda

MLB Update: Maeda’s moment

Door

Kenta Maeda

Als de voortekenen niet bedriegen wordt voor de tweede keer binnen drie jaar de grootste strijd van het offseason gestreden om een Japans wonderkind op de heuvel. Was het in de aanloop naar het seizoen 2014 Masahiro Tanaka die zelfs Robinson Cano naar de tweede pagina wist te verdringen, deze winter zal alles door de teams uit de kast getrokken moeten worden om Kenta Maeda binnen te halen.

Maar wie is deze Maeda eigenlijk? De 27-jarige Japanse RHP komt al sinds hij op zijn twintigste zijn debuut maakte in de NPB uit voor Hiroshima Toyo Carp, de club die hem gisteren officieel gepost heeft. Maeda acht zichzelf na 97 wins en 67 losses, met een career ERA van 2.39 en meer dan 1.200 strike-outs klaar voor de MLB. Een wens die hij in 2013, zijn beste seizoen tot nu toe, ook al eens uitsprak. Nederlandse baseballfans kunnen hem mogelijk ook nog kennen uit die periode. Hij stond destijds namens Japan op de heuvel in de poulewedstrijd tegen Nederland tijdens de World Baseball Classic. Maeda werd gekozen tot één van de beste negen van het toernooi.

Hoewel de verleiding groot is, is Maeda niet te vergelijken met Tanaka. Hij heeft weliswaar een fastball in huis die zo nu en dan 94 mph bereikt maar Maeda is volgens de scoutingrapporten veel verfijnder dan zijn illustere voorganger. Verwacht daarom van hem geen krachtexplosies zoals Tanaka die met regelmaat toont. Wat Maeda te weinig heeft aan pure rauwe kracht maakt hij goed met zijn beheersing over de bal.

Kanshebbers
Kenta Maeda is, hoewel Hiroshima voor de maximale fee van $20 miljoen lijkt te gaan, toch interessant voor vrijwel alle teams in de MLB, zelfs als er naast de fee een salaris van meer dan zestig miljoen moet worden opgehoest. Dat komt omdat de tweevoudig winnaar van de Japanse Sawamura Award, een pitchersprijs, jonger is dan de meeste Amerikaanse pitchers op de free-agentmarkt. Hij is daarmee niet alleen een directe versterking, hij is ook de komende jaren nog niet uitgepitcht.

Tot nu toe heeft alleen Dave Stewart, general manager van Arizona Diamondbacks, luid en duidelijk aangegeven de rechtshander graag aan het roster van zijn team toe te willen voegen, ook na het geven van een zesjarig contract ter waarde van 206 miljoen dollar aan Zack Greinke. De Seattle Mariners, voor Japanners een emotionele keuze, wordt door de volgers getipt als mogelijke bestemming.

Vandaag in het nieuws
* John Lackey verhuist naar Chicago. Daar gaat hij de kleuren van de Cubs verdedigen. De tweejarige deal gaat Lackey $32 miljoen opleveren.

* De Cardinals grepen al twee keer mis waar het gaat om pitchers, zowel David Price (Red Sox) als John Lackey (Cubs) zag de toekomst elders. De ploeg uit St. Louis richt zijn pijlen daarom nu op Jeff Samardzija.

* Naast Kenta Maeda lijkt ook Nobuhiro Matsuda van de NPB naar de MLB te verhuizen. Matsuda heeft een Amerikaanse agent ingehuurd om een deal te sluiten in de VS. San Diego Padres lijkt toe te happen.

Foto: Getty Images/archief

Ook leuk om te lezen