MLB update: Garza en Balfour vinden onderdak

Door

Los Angeles Angels of Anaheim v Texas RangersNadat het wekenlang erg stil was op de free agent markt, kwam er na de bekendmaking van de keuze van Masahiro Tanaka eindelijk weer wat vaart in. Gisteren tekenden closer Grant Balfour en starter Matt Garza een nieuw contract bij respectievelijk de Tampa Bay Rays en de Milwaukee Brewers.

Toch wel fit

Eerder deze winter werd al gemeld dat de Australische closer Grant Balfour een contract overeengekomen was met de Baltimore Orioles. Hij zou in twee seizoenen 15 miljoen dollar gaan verdienen, maar omdat de Orioles in de medische keuring iets tegenkwamen waar zij van schrokken, besloten zij om af te zien van het contract.

Balfour reageerde kwaad: “Ik ben gewoon 100% fit, dit geeft andere teams een slecht beeld van mij.” Hij was dan ook al jaren niet geblesseerd geweest aan zijn werparm en was vorig seizoen goed voor 38 saves en een ERA van 2.59 voor de Oakland Athletics. Na drie seizoenen in Oakland keert hij nu terug bij de Tampa Bay Rays, die in de medische keuring geen gekke dingen tegenkwamen.

In Tampa zal de closer Fernando Rodney vervangen en gaat hij in twee seizoenen 12 miljoen dollar verdienen. In vier seizoenen (2007-2010) kwam hij in Tampa Bay al tot een record van 14-7 met een ERA van 3.33 en 234 strikeouts in 203 innings.

Balfour verlaat Oakland, waar hij zo populair was dat de fans elke keer als hij de heuvel opkwam een Ragefest hadden:

Verrassing

Voor het tweede jaar op rij wisten de Milwaukee Brewers alle kenners te verrassen door een big-name pitcher aan zich te binden. Waar ze vorig seizoen Kyle Lohse aantrokken, was dit seizoen Matt Garza de verrassende keuze. Garza was een van de best overgebleven free agent pitchers en kostte zijn nieuwe team bovendien geen draft pick, omdat hij halverwege het vorige seizoen in een trade van de Cubs naar de Rangers vertrok.

Garza tekent bij de Brewers een contract voor vier seizoenen en gaat in die tijd 52 miljoen dollar verdienen. Niet alleen was zijn keuze verrassend, maar ook zijn prijs. Gezien de contracten die dit jaar uitgedeeld worden, mogen we hier spreken van een relatief goedkoop contract. Ter vergelijking: Edwin Jackson (Cubs) en Ricky Nolasco (Twins) tekenden vorig jaar en dit jaar vergelijkbare contracten. Van deze drie heeft Garza toch wel het meeste talent.

Het enige vraagteken rond Garza is zijn blessuregevoeligheid. De afgelopen twee seizoenen kwam hij bijvoorbeeld niet boven de 155 innings uit. Voor die tijd was hij wel een constante factor in de rotatie van de Rays en Cubs. Over zijn loopbaan heeft hij een W-L record van 67-67 en een ERA van 3.84. Bij de Brewers voegt hij zich in de rotatie bij de eerdergenoemde Kyle Lohse, Yovanni Gallardo, Wily Peralta en Marco Estrada. Fans van de Brewers zullen hopen dat hij iets beter in vorm is dan bij deze actie:

Short Hops

  • Gisteren werd bekendgemaakt welke pet de spelers zullen dragen op hun plaque in de Hall of Fame. Er werd besloten dat Greg Maddux een pet zonder logo zal dragen. Iets waar Braves fans het totaal niet mee eens zijn.
  • De Yankees zouden wel eens achter Stephen Drew aan kunnen gaan. Drew zou het oude infield van de Yanks van de nodige zekerheid kunnen voorzien. Hij kan uit de voeten op het tweede en derde honk en uiteraard als korte stop als Derek Jeter onverhoopt opnieuw geblesseerd raakt.
  • Jon Lester, wiens contract na het volgende seizoen afloopt, heeft aangegeven zijn Boston Red Sox een zogenaamde hometown discount te willen geven. Hij zou zijn contract graag willen verlengen en heeft daar best iets minder salaris voor over dan wanneer hij als free agent ergens anders zou tekenen.
  • De Orioles hebben hun interesse na het afketsen van de deal met Balfour verlegd naar die andere free agent closer: Fernando Rodney.

Foto: Getty images

Ook leuk om te lezen