MLB Legendary: 1979 ‘We Are Family’ Pirates

Door

De Legendary-serie beslaat legendarische momenten in de geschiedenis van de Amerikaanse sporten. De NFL, MLB, NBA, NHL en college sports zullen allen worden belicht. Van de beste teams, tot individuele hoogtepunten tot speciale drafts en andere historische gebeurtenissen. Vandaag: 1979 ‘We Are Family’ Pirates.

mlblegendary

In het laatste jaar waarin de Pirates de play-offs haalden (1992) wist ik pas net van het bestaan van vermenigvuldigen af. Op de Kansas City Royals (laatste play-off wedstrijd was de gewonnen Game 7 van de 1985 World Series) na zitten de fans in de Steel City het langst zonder play-off team.

Disco
De laatste keer dat de Pirates de World Series wonnen was 1979. Discotijdperk.De Pirates kwamen een jaar eerder terug van 15,5 games achterstand om uiteindelijk op de laatste dag van het seizoen alsnog een play-offplek uit handen te geven. Manager Chuck Tanner riep vervolgens iets opmerkelijks: “Volgend jaar zal ons hele team een career year hebben.” En dat gebeurde.

De Pirates adopteerden de disco-hit ‘We Are Family’ van Sister Sledge en staan nu dan ook bekend als de ‘We Are Family Pirates’.

Het team huisde twee Hall of Famers, waarvan eentje de pitching coach van het huidige World Baseball Team was, Bert Blyleven. De tweede was het gezicht van de franchise.

Willie Stargell

Willy Stargell
Grote ster bij de 1979 Pirates was Willy Stargell. De in 2001 overleden Hall of Fame eerste honkman speelde zijn gehele carrière bij de Pirates en was op 39-jarige leeftijd de veteraan in het team dat uiteindelijk de World Series won.

Stargell is een naam die niet vaak meer wordt genoemd, maar hij is, samen met de eveneens legendary Roberto Clemente, de posterboy voor Pirates baseball in het black and gold. Hij stond bekend om zijn zachte karakter en goede ‘clubhouse skills’ en was de leider van het team.

Stargell sloeg 32 homeruns met een .281 slaggemiddelde in 126 wedstrijden in 1979, wat hem uiteindelijk de National League MVP, Associated Press Player of The Year en Babe Ruth Award opleverde. Maar de grootste prijs verdiende hij om het moment dat het werkelijk telde.

1979 World Series
Acht jaar eerder wonnen de Pirates hun vierde World Series, ten koste van de Baltimore Orioles. In 1979 waren de O’s opnieuw de tegenstander in een rematch.

De Orioles kwamen op een 2-0 en vervolgens op een 3-1 voorsprong in de best-of-seven series.

Uiteindelijk wonnen de Pirates de World Series met één van de grootste comebacks in World Series history. Stargell ging er vandoor met de World Series MVP prijs. Hij sloeg maar liefst .400 en een homerun in Game 7. Stargell is met zijn 39 jaar tot op heden de oudste WS MVP uit de historie.

Omdat beelden veel meer zeggen dan duizend worden, hieronder het 1979 seizoen van de Pittsburgh Pirates op video. Inlusief interviews, de World Series en disco (heel veel disco). Kijktip!

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Deel 4:

Deel 5:

Deel 6:

Foto: Wikia

Ook leuk om te lezen