MLB Hall of Fame shutout: geen nieuwe leden

Door

Baseball Stars Testify On Steroid Use On Capitol Hill

De lijst van spelers die dit jaar een kans maakten om toe te treden tot de Hall of Fame kenden enkele grote namen. Barry Bonds, Roger Clemens, Mike Piazza en Craig Biggio. Wat volgde was een anticlimax. Geen enkele speler ontving de benodigde 75 procent van de stemmen van de Baseball Writers Association of America. Het was duidelijk een statement richting The Steriod Era.

Horen Bonds en Clemens thuis in de Hall of Fame?

Voor het eerst stonden dit jaar spelers als Barry Bonds (all-time homerun leader), Roger Clemens (350+ wins, 4500+ strikeouts) en Sammy Sosa (600+ homeruns) op de ballot. Spelers die stuk voor stuk terug mogen kijken op een geweldige loopbaan. Bonds en Clemens wonnen respectievelijk zeven MVP Awards en zeven Cy Young Awards. Maar ze werden in verband gebracht van het gebruik van verboden middelen.

De stemming stond dan ook in het teken van de zogenaamde ‘cheaters’. Je hebt een groep journalisten die van mening is dat de spelers die gebruikt hebben niet thuishoren in de Hall of Fame. Anderen zeggen juist dat spelers als Bonds, Clemens, Mark McGwire en Pete Rose er wel bijhoren, omdat de Hall of Fame een beeld moet geven van de geschiedenis van de sport. Schrijf dan op het plaquette dat Bonds en Clemens in The Steriod Era speelden of dat Rose (all-time hits leader) gokte op zijn eigen wedstrijden?

Weinig aandacht

De discussies liepen zo hoog op, dat spelers als Mike Piazza, Craig Biggio en in mindere maten Jeff Bagwell erg weinig aandacht kregen. Piazza is de beste aanvallende catcher aller tijden, tweede honkman Biggio sloeg 3000 honkslagen bij elkaar en scoorde de meeste runs ooit van spelers op zijn positie en Bagwell was één van de meest gevreesde sluggers. Zij werden nooit in verband gebracht met doping, maar toch waren er schrijvers die weigerden op hen te stemmen. Zij durfden niet omdat de spelers uitkwamen in The Steriod Era, want – zo menen zij – die spelers zijn per definitie verdacht.

Ook spelers als Tim Raines, misschien wel de beste lead-off hitter ooit, Curt Schilling, Edgar Martinez en Fred McGriff ontvingen niet genoeg stemmen. Hieronder een overzicht van de top 10 uit de stemming. Biggio kwam slechts zeven procent te kort om verkozen te worden tot de Hall of Fame.

NameVotes (Pct.)Yrs on ballot
Craig Biggio388 (68.2%)1
Jack Morris385 (67.7%)14
Jeff Bagwell339 (59.6%)3
Mike Piazza329 (57.8%)1
Tim Raines297 (52.2%)6
Lee Smith272 (47.8%)11
Curt Schilling221 (38.8%)1
Roger Clemens214 (37.6%)1
Barry Bonds206 (36.2%)1
Edgar Martinez204 (35.9%)4

 

2014 wordt interessant

Bonds en Clemens ontvingen rond de tweehonderd stemmen en het is interessant om te volgen of ze de komende jaren gaan stijgen in de ballot. Bernie Williams, David Wells en Kenny Lofton ontvingen overigens niet genoeg stemmen (minder dan vijf procent) en verdwijnen volgend jaar van de lijst. Opvallend genoeg was er één schrijver die het nodig vond om een stem te geven aan Aaron Sele. Really? Een 4.60 ERA over zijn loopbaan met een 1.49 WHIP. Really? 

In 2014 wordt het dringen op de lijst, want dan mag er ook gestemd worden op sterspelers Gregg Maddux, Frank Thomas, Tom Glavine en Mike Mussina. De schrijvers mogen maximaal tien stemmen uitbrengen, terwijl er bijna vijftien spelers op de lijst staan die Hall of Fame-waardig zijn.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen