MLB free agents aangeboden: Michael Bourn

Door

Los Angeles Dodgers v Atlanta BravesDe maand januari is een tussen maand in de MLB. Een periode na de drukke Winter Meetings en de start van Spring Training. Het overgrote deel van de free agents heeft een nieuwe club gevonden, maar er zwerven nog vier drie grote namen rond op de markt. Deel 3: outfielder Michael Bourn

Bourn slaat .272 na zeven seizoenen in de MLB. De 30-jarige outfielder wist daarnaast voor de Philadelhpia Phillies, Houston Astros en de Atlanta Braves 276 honken te stelen. In zijn loopbaan scoort Bourn tot nu toe 21.4 wins above replacement.

Het seizoen 2012: .274 AVG, .348 OBP, 9 HR’s, 57 RBI’s, 42 SB, 6.4 WAR in 155 wedstrijden voor de Braves

De snelle outfielder van de Braves voerde drie seizoenen lang de lijst aan voor de meest gestolen honken. Afgelopen jaar haalde hij met 42 gestolen honken niet het aantal van 50+, maar Bourn was van grote waarde voor het team met een .274 slaggemiddelde en een ‘career high’ negen homeruns en 57 RBI’s.

Hoewel Bourn aan slag in 22 procent van de gevallen een strikeout achter zijn naam kreeg (hoogste sinds 2006), slaagde hij er toch in om op de honken te komen (.348 OBP). Dat hij belangrijk was voor het team zag je terug in de statistieken Ultimate Zone Rating (UZR) en Wins Above Replacement (WAR). Bourn scoorde nog nooit zo hoog als in 2012 met een 22.4 UZR en een 6.4 WAR volgens de schrijvers van Fangraphs.com

De Braves haalden, vergeleken met het dramatische slot in 2011, wel de play-offs, maar werden in de Wild Card Game uitgeschakeld door de St. Louis Cardinals. Na afloop van het seizoen kreeg Bourn een aanbieding van één jaar en 13.3 miljoen dollar. De zogenaamde qualifying offer.

Wat brengt 2013?

Een aanbieding waar Bourn overigens vriendelijk voor bedankte. Maar was het een slimme zet om de markt te verkennen? De Los Angeles Dodgers zitten tot hun nek in de outfielders (Crawford, Kemp en Ethier) en de New York Yankees beschikken al over drie linkshandige slagmannen, waarvan er twee over de snelheid en de defensieve kwaliteiten beschikken van Bourn.

Wellicht hebben de Texas Rangers interesse, maar zij werken op de achtergrond aan een deal met Justin Upton. De Arizona Diamondbacks hebben zich al versterk met Cody Ross en de Philadelphia Phillies en Bourn’s eigen Braves versterkten zich met respectievelijk Ben Revere en B.J. Upton. De enige geschikte kandidaat lijken de Seattle Mariners na het mislopen van Josh Hamilton en Nick Swisher.

Teams zitten momenteel niet te wachten op een snelle outfielder met weinig power. Gelukkig voor Bourn regelt Scott Boras zijn zaken. Deze man heeft er een handje van om zijn klanten pas in de maand december of januari te laten tekenen. Vergeet niet dat een jaar geleden Prince Fielder een megacontract tekende bij een mystery team, de Detroit Tigers. Wie was Fielder’s zaakwaarnemer? Scott Boras.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen