MLB free agent profiel: Ubaldo Jimenez

Door

Minnesota Twins v Cleveland Indians

Het is erg rustig geweest in de MLB tijdens de feestdagen en terwijl de markt weer rustig weer op gang lijkt te komen, nemen wij een kijkje naar de beste overgebleven free agents. Mocht er op de dag dat wij zo’n free agent profiel plaatsen toch nieuws zijn dan melden wij dat uiteraard in de short hops! Vandaag kijken we naar Dominicaanse werper Ubaldo Jimenez.

Naam: Ubaldo Jimenez
Leeftijd: 29 jaar
Gooit: Rechts
Slaat: Rechts
Vorige teams: Cleveland Indians en Colorado Rockies
Stats 2013: 13-9 W-L Record, 3.30 ERA, 182.2 innings, 9.6 K/9, 1.33 WHIP, 2.7 WAR
Career stats: 82-85 W-L Record, 3.92 ERA, 1275.2 innings, 8.3 K/9, 1.35 WHIP, 19.5 WAR

Ubaldo Jimenez kwam in 2011 middels een trade van Colorado naar Cleveland. In zijn eerste twee seizoenen maakte Jimenez een wisselvallige indruk en zowel in 2011 als in 2011 noteerde hij een ERA van boven de 5.00. 2013 was echter een goed jaar voor Jimenez. Ondanks een wat langzame start kende Jimenez een uitstekend einde van het seizoen en in de laatste maand had hij in zes wedstrijden een ERA van slechts 1.09.

Waarom moet jouw team voor hem kiezen?

Jimenez is een werper die op een goede dag een nachtmerrie is om tegenover te staan. Hij speelde maar liefst 4.5 jaar in Colorado, een plaats die doorgaans verantwoordelijk is voor hoge ERA’s. Toch wist Jimenez in 2010 een ERA van 2.88 te noteren en het absolute hoogtepunt dat jaar was de no-hitter die hij gooide tegen de Atlanta Braves:

Qua pitches beschikt Jimenez over een fastball die vaak rond de 95mph zit en zowel in 2009 als in 2010 was Ubaldo de hardst gooiende werper van de MLB. Hoewel de snelheid de afgelopen jaren iets is afgenomen beschikt hij ook over een slider die vanwege zijn hoge snelheid (90mph) vaak door slagmannen voor een fastball wordt aangezien tot dat de bal aan het einde opeens een scherpe ‘break’ blijkt te hebben. Dit zijn dan ook de twee pitches die Jimenez het meest gebruikt en deze combinatie maakt hem op een goede dag nagenoeg unhittable.

Waarom zou je hem niet contracteren?

Wisselvalligheid. Hoewel Jimenez in potentie elk jaar tot de beste werpers van de MLB kan behoren heeft wisselvalligheid hem de laatste 2/3 seizoenen dwars gezeten. In 2011, toen Ubaldo van Colorado naar Cleveland vertrok, had hij een WAR van 0.4. In 2012 ging het vervolgens nog slechter en had hij zelfs een negatief WAR van -1.0.

Deze wisselvalligheid gaat vaak gepaard met control issues. Hoewel Jimenez meestal goed is voor veel strikeouts is hij op zijn slechte dagen vaak verantwoordelijk voor veel vrije lopen. Het maakt Jimenez een riskante aanwinst, en er zullen vast een paar teams zijn die hierdoor afgeschrikt worden en bang zijn dat ze de 2011/2012 versie van Ubaldo Jimenez krijgen.

Laatste geruchten

De Cleveland Indians wachten geduldig af en hopen Jimenez uiteindelijk terug te kunnen halen. Voorlopig ziet het er naar uit dat de afloop van de Tanaka sweepstakes gaat bepalen waar Jimenez heen gaat. De Toronto Blue Jays zouden, bij het mislopen van Tanaka, alles in zetten op Jimenez en/of Ervin Santana. Maar zolang de Japanner nog niet getekend heeft zal de 29-jarige Dominicaan even geduld moeten hebben.

Short hops

  • De Los Angeles Dodgers hebben het contract van manager Don Mattingly verlengd. Mattingly’s huidige contract liep af na 2014, zijn nieuwe contract zal pas na 2016 aflopen.
  • Nederlander Andruw Jones keert niet terug naar de MLB. Even waren er geruchten dat de 36-jarige slugger zou terugkeren. Maar gisteren werd bekend gemaakt dat Jones ook komend seizoen in Japan zal blijven om uit te komen voor de Rakuten Golden Eagles.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen