MLB free agent profiel: Nelson Cruz

Door

Tampa Bay Rays v Texas Rangers

Het is erg rustig geweest in de MLB tijdens de feestdagen en terwijl de markt weer rustig weer op gang lijkt te komen, nemen wij een kijkje naar de beste overgebleven free agents. Mocht er op de dag dat wij zo’n free agent profiel plaatsen toch nieuws zijn dan melden wij dat uiteraard in de short hops! Vandaag kijken we naar slugging outfielder Nelson Cruz.

Naam: Nelson Cruz

Leeftijd: 32 jaar

Gooit: Rechts

Slaat: Rechts

Vorige team: Texas Rangers
Stats 2013: .266 avg, 27 HR’s, 76 RBI en een WAR van 2.0
Career stats: .268 avg, 157 HR’s, 489 RBI en een WAR van 11.7

Nelson Cruz is wellicht het meest bekend vanwege zijn schorsing voor het gebruik van PED’s het afgelopen seizoen. Hij mocht 50 wedstrijden toekijken en kon in de laatste wedstrijden dat hij weer mocht spelen niet voorkomen dat de Texas Rangers zich uiteindelijk niet wisten te plaatsen voor de play offs. Of het zonder de schorsing wel was gelukt zullen we nooit weten. Feit dat de Rangers hun team hebben versterkt zonder Cruz te contracteren zegt veel.

Waarom moet jouw team voor hem kiezen?

Cruz is een bovengemiddelde powerhitter. Vanaf het seizoen 2009 sloeg hij minstens 22 homeruns met daarbij minimaal 76 RBI’s. Hij is daarmee te typeren als een nr 5 of 6 hitter in elke line up. Een ploeg die zoekt naar een outfielder die bestand is tegen de druk van het moeten winnen – zoals dat in Texas gebruikelijk is – en die het publiek met zijn homeruns achter het team krijgt, zal in hem een goede speler vinden.

Neem daarbij zijn record, samen met Barry Bonds en Carlos Beltran, voor de meeste homeruns (8) in de play offs en je hebt tevens een speler die presteert wanneer het er om gaat: in oktober! Zie onderstaand filmpje voor de acht homeruns uit 2011.

Waarom zou je hem niet contracteren?

Aangezien de Rangers Cruz een qualifying offer hebben gedaan, die de outfielder heeft afgeslagen, zal elke ploeg die hem contracteert een eerste ronde draft pick als compensatie naar de Rangers moeten sturen. Voor veel ploegen een struikelblok voor een 32 jarig speler die regelmatig geblesseerd is. Zo heeft hij slechts een keer meer dan 130 wedstrijden in een seizoen gespeeld.

Cruz staat ook niet bekend om zijn defensieve kwaliteiten. Zo waren een paar belangrijke vangballen die hij miste in de World Series van 2010 de reden dat de Cardinals er met de titel vandoor gingen. Ook zijn on base percentage van .327 is aan de matige kant vanwege zijn weinige vrije lopen en zijn vele strike outs.

Wat zijn de laatste geruchten?

Met het contracteren van Choo en de trade voor Fielder lijken de Rangers een gepasseerd station voor Cruz. De Seattle Mariners en Baltimore Orioles worden de laatste tijd steeds vaker genoemd. Bij de M’s zou hij na het aantrekken van Cano een welkome versterking zijn voor een matige slagploeg. Bij de Orioles zou hij als bescherming voor Chris Davis kunnen dienen. De verwachting is dat hij naar een AL team gaat vanwege zijn leeftijd en de mogelijkheid om als DH te fungeren.

Short Hops

  • De Houston Astros hebben pitcher Jesse Crain gecontracteerd. De All Star had een era van 0.74 in 37 wedstrijden alvorens hij geblesseerd raakte. Ondanks dat werd hij verhandeld naar de Rays voor wie wij geen bal gegooid heeft. Crain keert met het tekenen van bij de Astros terug naar zijn geboortestreek.
  • Nyjer Morgan wil terugkeren naar de MLB. Een van de meest controversiële spelers vanwege zijn alter ego Tony Plush wil na een jaar gespeeld te hebben in Japan terugkeren naar de Majors. Zijn terugkeer zal met argus ogen worden bekeken door verschillende spelers waarmee Morgan clashte de laatste jaren. Zelfs fans zijn niet “veilig” voor hem.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen