MLB Analyse: Wie wint de AL Cy Young Award?

Door

Seattle Mariners v Los Angeles Angels of Anaheim

De Amerikaanse honkbalbond geeft jaarlijks een prijs aan de twee beste pitchers in de Major League, de Cy Young Award. In de National League lijkt de keuze dit jaar vrij makkelijk. De onderscheiding gaat zeer waarschijnlijk naar Clayton Kershaw. De pitcher van de Los Angeles Dodgers is opnieuw bezig aan een ijzersterk seizoen met twintig overwinningen en een ERA van 1.80. In de American League is de strijd nog allerminst beslist. Toch is Seattle Mariners-pitcher Felix Hernandez de grote favoriet.

De Cy Young Award wordt sinds 1956 uitgereikt en is vernoemd naar de in 1955 overleden pitcher, Cy Young. In de eerst paar jaar werd de prijs alleen aan één pitcher gegeven. Vanaf 1967 krijgt zowel een werper uit de National als de American League de onderscheiding. Kershaw won de prijs in 2011 en 2013 en lijkt ook dit jaar de beste in de National League. De pitcher die het dichtst in de buurt komt, is Johnny Cueto van de Cincinnati Reds. Hij heeft dit jaar al achttien overwinningen en noteert een ERA van 2.33.

Pittsburgh Pirates v Los Angeles Dodgers

Kershaw won de prijs in 2011 en 2013 en lijkt ook dit jaar de beste

Felix Hernandez
Felix Hernandez won de American League Cy Young Award al eens in 2010 en heeft volgens velen ook dit jaar de beste papieren. King Felix noteert een ERA van 2.07. Daarnaast heeft hij veertien keer gewonnen en slaan tegenstanders maar een slaggemiddelde van .200 als hij op de heuvel staat. Hernandez gooide in 2010 232 keer drie slag. Dit jaar staat de teller al op 236, een nieuw persoonlijk record. Verder is ook zijn ERA lager dan in 2010 (2.07 – 2.27) en heeft hij al één overwinning meer (14 – 13). Gemiddeld gooit hij 9.40 strikeouts per negen innings.

De pitcher kende dit jaar een aantal geweldige periodes, zo gooide hij tussen 18 mei en 11 augustus zestien wedstrijden achter elkaar minstens zeven innings. Daarnaast kreeg hij in al die wedstrijden telkens maar maximaal twee runs tegen. Op 16 augustus kwam er aan deze reeks een einde tegen de Detroit Tigers. Hernandez gooide maar vijf innings. Van alle pitchers in de American League heeft hij daarnaast het hoogste Wins Above Replacement (WAR).

Cleveland Indians v Seattle Mariners

Hernandez won de Cy Young Award al eens in 2010

Chris Sale
Pitcher Chris Sale speelt opnieuw een fantastisch seizoen. De ace van de Chicago White Sox heeft dit jaar twaalf wedstrijden gewonnen en er maar vier verloren. De vier nederlagen zijn een prestatie op zich, omdat hij voor een team speelt, dat dit jaar al 83 wedstrijden verloor. Met een ERA van 2.20 behoort hij tot één van de beste pitchers in de league. Sale miste dit seizoen een aantal starts door blessureleed, zo gooide hij tussen 17 april en 22 mei geen enkele wedstrijd. Op dit moment staat de teller op 25 wedstrijden.

De werper had tot woensdag een ERA van onder de 2.00 (1.99). Echter tegen de Kansas City Royals gooide hij, een voor hem, zeer matige wedstrijd. Sale stond maar vijf innings op de heuvel en kreeg vijf earned runs tegen. Door deze wedstrijd lijkt zijn kans op het winnen van de prijs wat geslonken. De pitcher noteert dit seizoen 198 strikeouts en staat daarmee op de tiende plaats in de American League.

Corey Kluber
Cleveland Indians-pitcher Corey Kluber is misschien wel de meest opvallende naam in dit rijtje. De werper speelt een goed seizoen en heeft al zestien overwinningen. Alleen Los Angeles Angels-pitcher Jered Weaver heeft er dit jaar meer in de American League. Hij staat op zeventien. Kluber heeft 219 2/3 inning gegooid en noteert een ERA van 2.54. Daarnaast staat hij met 244 strikeouts op de tweede plaats. Detroit Tigers-pitcher David Price staat eerste met 255. Dinsdag noteerde hij een nieuw persoonlijk record. Tegen de Houston Astros gooide hij veertien keer drie slag.

Ondanks het goede seizoen lijken de Indians de play-offs niet te halen. In de American League Central staan zij zes wedstrijden achter op de Tigers. In de Wild Card-race is het verschil met de Kansas City Royals 4.5 wedstrijd. Er staan dit seizoen nog negen wedstrijden op het programma.

Jon Lester en Max Scherzer
Naast de drie bovengenoemde pitchers zijn ook Jon Lester (Oakland Athletics) en Max Scherzer (Detroit Tigers) bezig aan een fantastisch seizoen. Hun statistieken lijken echter niet genoeg om serieus in aanmerking te komen voor de Cy Young Award.

Lester heeft zestien overwinningen met 213 strikeouts en een ERA van 2.41. Tegenstanders slaan een slaggemiddelde van .234 met hem op de heuvel.

Scherzer staat derde in de league met 237 strikeouts. Echter zijn ERA van 3.26 is beduidend hoger dan dat van de andere vier pitchers. De werper van de Tigers heeft net als Kluber en Lester zestien overwinningen dit seizoen.

Conclusie
Hernandez heeft gezien de statistieken en zijn geweldige recordreeks de grootste kans op het winnen van de prijs. Toch zijn Sale en Kluber zeker nog niet kansloos. Ook Lester en Scherzer spelen een goed seizoen, maar zij lijken niet in de buurt te komen van de andere drie.

Poll

polls

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen