MLB Analyse: kracht van World Series-winnaar Royals

Door

Wild Card Game - Oakland Athletics v Kansas City Royals

Een jaar geleden was Salvador Perez de laatste out en zag hij hoe Madison Bumgarner en de San Francisco Giants de World Series-titel vierden in Kansas City. Een jaar later zijn de Royals kampioen (voor het eerst sinds 1985) en is Perez trots bezitter van de World Series MVP Award. Wat viel er nog meer op bij de Royals in de Fall Classic?

First pitch
Lead off slagman Alcides Escobar sloeg op de eerste bal van de wedstrijd. En met succes. Een fastball van Matt Harvey verdween in Game 1 van de World Series diep in het outfield en resulteerde, met de hulp van Yoenis Cespedes, in een inside-the-park homerun. Nadat Escobar in Game 2 de eerste bal van Jacob deGrom hard raakte, vond Noah Syndergaard het in Game 3 welletjes. Thor gooide zijn hamer vlak langs het hoofd van Escobar. If they have a problem with me throwing inside, then they can meet me 60 feet, six inches away. De Mets wilden met een 2-0 achterstand iets forceren, maar om een bal naar Escobar’s hoofd te gooien omdat hij goed is in zijn werk?

Niet alleen Escobar deed zijn werk, de gehele slagploeg van de Royals was in staat om gevaar te stichten en troffen in de Mets de ideale tegenstander. In KC zijn ze gek op pitchers met lang haar die tegen de 100 mph gooien. In Game 1 en 2 kwam het duo Harvey en deGrom niet verder dan totaal vier strikeouts (!) en tien swing and misses.

Comeback kids
Zonder geluk vaart niemand wel. Amper drie weken geleden was de ploeg van Ned Yost zes outs verwijderd van uitschakeling. In de achtste inning in Game 4 van de ALDS tegen de Houston Astros maakten de Royals echter een 6-2 achterstand ongedaan door vijf runs op rij te scoren. Is het nog geluk wanneer je als team in de play-offs zeven keer terugkomt van een achterstand van twee runs of meer? De Royals vernederden de tegenstander vanaf de zesde inning: 51-11 in de play-offs (15-1 in de World Series).

Een goede voorbereiding staat aan de basis van het succes. In Game 6 van de ALCS tegen de Toronto Blue Jays wisten de spelers precies wanneer David Price met zijn changeup kwam en dat outfielder José Bautista de bal altijd naar het tweede honk gooit. De slimmigheid zag je terug in Game 5 van de World Series. Eric Hosmer scoorde in de negende inning de gelijkmakende run door van het derde honk naar thuis te sprinten. De boodschap vooraf? Test de zwakke arm van eerste honkman Lucas Duda.

Je doet de werpers van Kansas City te kort om er één speler uit te lichten, maar Wade Davis was nadrukkelijk aanwezig in de World Series om de mooie dromen van Mets’ fans in duigen te gooien. De 30-jarige Davis, closer sinds de blessure van Greg Holland, gaf slechts drie honkslagen op in vier shutout innings met acht strikeouts.

Christian Colon GOAT!
Tot slot staat er bij elke kampioen een speler op waar niemand rekening mee had gehouden. Bankspeler Christian Colon zette de Royals in de twaalfde inning van Game 5 op voorsprong met een RBI-single. Colon’s tweede honkslag ooit in de play-offs. De eerste sloeg hij tegen de Oakland Athletics in de 2014 AL Wild Card Game. Een gelijkmakende honkslag, ook in de twaalfde inning.

Next up: 4 april 2016 Royals vs. Mets (Opening Day 2016)

Foto: archief/Getty Images

Ook leuk om te lezen