MLB analyse: Het vroege succes van Didi Gregorius

Door

Arizona Diamondbacks v San Diego Padres

Hij miste het begin van het seizoen met een elleboogblessure en moest vervolgens twee weken aan de kant zitten dankzij de gevolgen van een lichte hersenschudding. Op de momenten dat Didi Gregorius wel fit is, laat hij zien een echte aanwinst te zijn voor de Arizona Diamondbacks.

‘De nieuwe Derek Jeter’

Zo omschreef Arizona GM Kevin Towers de in Amsterdam geboren Gregorius toen hij in een trade binnengehaald werd van de Reds (via de Indians). Op deze vergelijking werd door kenners wat lacherig gereageerd, want hoe kun je een rookie vergelijken met een toekomstige Hall of Fame korte stop? Gregorius kun je op basis van zijn scouting report eigenlijk ook niet vergelijken met Jeter. Gregorius, die in 2011 nog wereldkampioen werd met Nederlands, is een zogenaamde ‘plus defender’ met een ‘plus arm’ van wie eigenlijk alleen de power echt vergelijkbaar is met Jeter, die voor een hoger gemiddelde slaat.

Toch is Gregorius het seizoen erg goed begonnen. Juist in het Yankee Stadium van Derek Jeter sloeg hij in zijn eerste slagbeurt voor de D’backs een home run. In diezelfde wedstrijd sloeg hij ook nog een tweehonkslag en hij is sindsdien niet gestopt met slaan. Inmiddels heeft hij het mooie slaggemiddelde van .400 (14-35) met vier doubles en drie (solo) HR’s.

Een goed begin is het halve werk

Het is natuurlijk erg lekker om goed te beginnen, maar het is de vraag of hij het gehele seizoen boven verwachting kan presteren. In het filmpje hierboven zie je dat het technisch gezien goed in elkaar zit. Hij heeft een goede ‘load’, waarbij hij zijn gewicht verplaatst naar zijn achterste been, zijn voet op tijd plant terwijl zijn handen achter blijven en hij gebruikt zijn heupen erg goed waardoor hij zijn handen (en daarmee natuurlijk de barrel van de knuppel) zeer snel naar de bal kan brengen.

Als we iets dieper in zijn statistieken duiken zien we dat hij op dit moment op een niveau speelt dat hij absoluut niet vol kan houden. Zijn extra base hits zorgen ervoor dat hij een onwaarschijnlijk hoog ISO (Isolated Power = Slugging percentage – batting average) heeft: .433. Ter vergelijking: league leader Justin Upton (Gregorius heeft niet genoeg slagbeurten om mee te dingen naar deze titel) heeft een ISO van .380 en hij sloeg al twaalf home runs.

Een andere indicator voor een waarschijnlijke afroming van zijn prestaties is zijn BABIP. Op ballen die hij in het veld brengt, heeft hij namelijk een slaggemiddelde van .526. League leader in deze categorie, Carlos Santana, slaat .443. Een laatste minpuntje is zijn hoge aantal strikeouts (16), zeker als je dit aantal afzet tegen zijn ene vrije loop.

Verwachting

Elke bovengemiddelde honkbalfan weet dat een slaggemiddelde van .433 niet vol te houden is. Dat is ook niet wat we van de korte stop mogen verwachten. Voor hem geldt eigenlijk hetzelfde als wat voor Andrelton Simmons geldt: focus op defense en alles wat je aanvallend brengt, is een pluspunt. Toch zijn veel mensen ook erg gecharmeerd van zijn knuppel. Voormalig Major Leaguer Ken Griffey Sr. (vader van toekomstig Hall of Famer Ken Griffey Jr.) en coach van Gregorius in zijn tijd bij de Reds is er van overtuigd dat de Nederlander op MLB-niveau jaarlijks 10-15 home runs kan slaan.

Lukt hem dat in combinatie met een slaggemiddelde van rond de .275 en knappe defensieve plays als onderstaande (en deze)? Dan kan de 23-jarige Gregorius een grote worden.

Lees hier de laatste MLB analyse: Bash Brothers 2.0

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen