MLB analyse: De maand van de doorbraak

Door

Los Angeles Dodgers v Pittsburgh PiratesJuni is de maand die in het Amerikaanse honkbal in het teken staat van talenten. Allereerst natuurlijk dankzij de draft die elk jaar in deze maand plaatsvindt en dan zijn er nog de College World Series, waar de grootste talenten uit het college baseball het tegen elkaar opnemen om de prestigieuze College World Series titel. Ook in Major League Baseball staat deze ‘tussenmaand’ vaak in het teken van debuterende supertalenten.

Super Two Status

Je zou denken dat zo’n ‘supertalent’ het seizoen ook wel in de Majors had kunnen openen als hij echt zo goed was, maar teams hebben daar zo hun redenen voor. Sommige spelers hebben gewoon profijt bij wat extra innings of slagbeurten in de Minors om zo op frequentere basis te spelen dan dat zij dat bij de hoofdmacht zouden doen. Sommige teams, vaak de wat minder bedeelde teams, kiezen er echter voor om spelers pas in juni te laten debuteren omdat zij zo de Super Two Status ontwijken. Dit heeft allemaal te maken met het aantal jaren dat een speler onder ‘team control’ is.

Elke speler krijgt normaal gesproken na drie seizoenen in de Majors recht op arbitration en heeft hier vervolgens drie achtereenvolgende seizoenen recht op. Een manier om zijn salaris wat op te schroeven. Als een speler echter al heel snel doorbreekt in Majors kan hij de Super Two Status verdienen. Hoe en wanneer iemand deze status precies bereikt, wordt berekend met allerlei lastige formules waarmee we jullie niet lastig zullen vallen. In het geval dat de Super Two Status in het spel is, heeft de speler al na zijn tweede seizoen recht op arbitration en heeft hij dat in totaal vier keer in plaats van drie keer. Dit kan een dure grap worden voor de teams en zij wachten daarom vaak wat langer met het oproepen van talenten.

Rookie of the Year kandidaten

Ook dit jaar zijn er weer top prospects van verschillende teams opgeroepen naar de Majors. Yasiel Puig, de Cubaanse sensatie van de Dodgers, was de eerste die deze maand het belletje kreeg. Over hem lees je deze week alles in het Sport Amerika Magazine. In navolging van Puig werd even later ook voormalig overall 1st draft pick Gerrit Cole opgeroepen door zijn team. De righty maakte direct indruk met zijn harde fastballs. In 12 innings, verdeeld over twee starts, heeft hij tot nu toe een ERA van 3.75 en pakte hij al twee wins. Opvallend is wel dat hij, ondanks het feit dat hij zijn eerste slagman met drie slag aan de kant zette, pas drie keer drie slag gegooid heeft. Opvallend omdat hij over zijn Minor League loopbaan een K/9 ratio van 8.2 had (bijna een K per inning).

Zack Wheeler in actie voor Team USA tijdens de Futures Game
Zack Wheeler in actie voor Team USA tijdens de Futures Game

Waar Cole nog uit de draft van 2011 komt en dus ruim een seizoen Minor League ervaring opgedaan heeft, was Mariners’ catcher Mike Zunino de nummer drie overall in de draft van vorig jaar. In Triple-A sloeg hij dit seizoen al 11 home runs, 12 doubles en 2 triples, terwijl zijn slaggemiddelde wat achter bleef (.238). Het was voldoende voor Seattle om te besluiten dat Zunino een kans verdient om de teleurstellende Jesus Montero te vervangen. Zijn eerste home run in de Majors was een belangrijke, want op 15 juni sloeg hij een go-ahead homer in een 3-2 overwinning op de Athletics.

Vandaag zullen nog twee spelers hun debuut maken. In de doubleheader tussen de Boston Red Sox en de Tampa Bay Rays zal Rays’ top prospect Wil Myers zijn debuut maken. De outfielder kwam afgelopen winter over in een trade met de Kansas City Royals in ruil voor werpers James Shields en Wade Davis. Myers staat vooral bekend om zijn power. Vorig seizoen sloeg hij 37 home runs en dit jaar stond de teller in Triple-A al op 14, waaronder deze:

In de tweede doubleheader van vanavond, tussen de Atlanta Braves en de New York Mets, maakt Mets’ werper Zack Wheeler zijn opwachting voor zijn eerste start. Net als zijn teamgenoot Matt Harvey staat hij te boek als gigantisch talent. Samen maken zij deel uit van een klein groepje elite pitching prospects. In 390 Minor League innings gooide Wheeler liefst 420 strikeouts en eigenlijk werd in eerste instantie meer van hem verwacht dan van Harvey, die inmiddels frontrunner lijkt voor de Rookie of the Year Award met zijn 5-2 record en 2.05 ERA.

Het zal voor de mannen die nu pas debuteren dus lastig worden om die titel te pakken. Niet alleen vanwege de concurrentie van Harvey en bijvoorbeeld Shelby Miller, maar ook omdat er nauwelijks voorbeelden zijn van spelers die na 1 juni debuteerden en vervolgens de Rookie of the Year Award wonnen. In de laatste jaren kwamen alleen Ryan Braun (24 mei 2007) en Buster Posey (29 mei 2010) in de buurt. De enige twee mannen die het ooit wel deden, zijn Willie McCovey in 1959 en Bob Horner in 1978. McCovey debuteerde pas op 30 juli van dat jaar, maar sloeg in 52 wedstrijden .354, mede dankzij een 22-game hitting streak. Bob Horner debuteerde rechtstreeks vanuit de draft en sloeg in zijn eerste wedstrijd een home run op Bert Blyleven. Hij sloeg dat jaar uiteindelijk .266 met 23 home runs en 63 RBIs.

Wat mogen we nog meer verwachten in 2013?

Er zitten nog meer toppers in de pijplijn. De kans is groot dat we later dit jaar bijvoorbeeld bij de Mariners nog een bijna compleet vernieuwde starting rotation gaan zien met daarin top prospects Danny Hultzen, James Paxton, and Taijuan Walker. In de National League zullen we waarschijnlijk vooral nog goede outfielders tegenkomen. Christian Yelich van de Marlins, Oscar Taveras (nr. 1 prospect in de gehele Minor Leagues) van de Cardinals en de supersnelle Billy Hamilton van de Reds. Onderstaande inside-the-park home run illustreert perfect hoe snel Hamilton is. Hij verbrak vorig seizoen nog het record voor meeste stolen bases ooit in een seizoen: 155.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen