MLB 2015 Preview: Toronto Blue Jays

Door

Minnesota Twins v Toronto Blue Jays
Eénentwintig jaar. Zo lang is het geleden dat de Toronto Blue Jays in het Postseason hebben gestaan, en daarmee heeft de Canadese ploeg de twijfelachtige eer de langste playoffs-loze streak te hebben van alle teams in alle vier de grote Amerikaanse sporten. Er moest dus iets gebeuren in Toronto, en dat gebeurde ook. Het management stuurde Brett Lawrie en drie talenten naar Oakland in ruil voor All-Star Josh Donaldson, en ook catcher Russell Martin werd toegevoegd. Daarmee hopen de Blue Jays een stapje omhoog te kunnen maken na hun niet onaardige seizoen 2014, waarin het team derde werd in de AL East.

atlManager: John Gibbons
General Manager: Alex Anthopoulos
Stadion: Rogers Centre
2014: 83-79 (Derde in de AL East)
2014 MVP: José Bautista (6.0 WAR) 
World Series: 2
Pennants: 2
Divisies: 5
Wild cards: 0
Slagmannen:Werpers:
CRussell MartinSP R.A. Dickey
1BJustin SmoakSP Mark Buehrle
2BRyan GoinsSP Drew Hutchinson
3BJosh DonaldsonSP Marco Estrada
SSJosé ReyesSP Daniel Norris
LFKevin PillarCP Brett Cecil
CFDalton PompeyRP Steve Delabar
RFJosé BautistaRP Aaron Loub
DHEdwin EncarnacionRP Aaron Sanchez

We kunnen niet anders dan applaus geven voor de transacties van de Blue Jays deze winter. Josh Donaldson is een duidelijke upgrade ten opzichte van Brett Lawrie, en Marco Estrada binnenhalen in ruil voor de niet jonger wordende Adam Lind is ook een aardige move. Ook Russell Martin misstaat niet in deze line-up. Duidelijk is dat Toronto het moet hebben van zijn heart of the order. Van een rijtje met Bautista, Donaldson en Encarnacion wordt geen enkele pitcher blij. De vraag is echter wel of de staart van de slagorde kan meekomen met de grote namen. Pitching is een nog groter vraagteken. R.A. Dickey is allang niet meer de Cy Young-pitcher van enkele jaren geleden, en ook de overige starters zijn geen zekerheidjes. Datzelfde geldt voor de bullpen, waar geen gekende closer in zit. Brett Cecil zal waarschijnlijk de honneurs waarnemen.

Toronto Blue Jays v Tampa Bay Rays
Nieuw

3B Josh Donaldson, C Russell Martin, SP Marco Estrada, OF Michael Saunders, OF Dayan Viciedo, 1B Justin Smoak

Weg
SP JA Happ, SP Brandon Morrow, CP Casey Janssen, 3B Brett Lawrie, OF Melky Cabrera, OF Colby Rasmus

2015 Prognose
Met het oog op de pitching zouden wij denken dat de Blue Jays te licht zijn om het Postseason te halen. Zeker nu ook toptalent Marcus Stroman weggevallen is met een blessure. Echter: de American League East is dit jaar niet ‘eng’ als andere jaren vaak wel het geval is geweest. Zonder een duidelijke topfavoriet ligt de divisietitel voor het grijpen, ook voor Toronto. Zeker als Bautista, Donaldson en Encarnacion allen naar hun niveau presteren zou er best eens een einde kunnen komen aan de playoff-droogte bij de Blue Jays, al zullen de werpers dan wel boven zichzelf uit moeten stijgen.

Player to Watch
Wij zouden graag willen wijzen op de kleurrijke werper Daniel ‘Van Man’ Norris, die een goede kans maakt op de startende rotatie te halen, maar de realiteit is dat het wel en wee van Josh Donaldson natuurlijk belangrijker is. Bij Oakland zette Donaldson een eerste stap naar zijn sterrenstatus en in Toronto moet hij uitgroeien tot een absolute ster. Ook belangrijk: in tegenstelling tot de Blue Jays speelde Donaldson de laatste drie seizoenen wél steeds in het Postseason. Ook die ervaring kan belangrijk worden voor Toronto.

NATIONAL LEAGUE

NL EAST

NL CENTRAL

NL WEST

Atlanta BravesChicago CubsArizona Diamondbacks
Miami MarlinsCincinnati RedsColorado Rockies
New York MetsMilwaukee BrewersLos Angeles Dodgers
Philadelphia PhilliesPittsburgh PiratesSan Diego Padres
Washington NationalsSt. Louis CardinalsSan Francisco Giants

AMERICAN LEAGUE

AL EAST

AL CENTRAL

AL WEST

Baltimore OriolesChicago White SoxHouston Astros
Boston Red SoxCleveland IndiansLos Angeles Angels
New York YankeesDetroit TigersOakland Athletics
Tampa Bay RaysKansas City RoyalsSeattle Mariners
Toronto Blue JaysMinnesota TwinsTexas Rangers

 

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen