MLB 2015 Preview: New York Yankees

Door

New York Yankees v Detroit Tigers - Game Four

Nee, de New York Yankees bestaan uit meer dan alleen Alex Rodriguez, maar het moge duidelijk zijn dat vooral het wel en wee van A-Rod de gemoederen in en om New York flink bezig hield. Rodriguez keert op Opening Day terug van zijn schorsing van een jaar, en maakte onlangs al zijn excuses aan de Yankees en hun fans voor zijn rol in het biogenesis-schandaal. Vergeven en vergeten? Wellicht, al zal dat ook afhangen van het niveau dat A-Rod nog zal halen. Verder stond de winter natuurlijk in het teken van de wisseling van de wacht op de korte stop-positie. Daar neemt ‘onze’ Didi Gregorius het stokje over van Yankees-legende Derek Jeter. Geen eenvoudige taak, maar wel een prachtige uitdaging voor de geboren Amsterdammer, die overkwam van de Arizona Diamondbacks.

atl Manager: Brian Cashman
General Manager: Joe Girardi
Stadion: Yankee Stadium
2014: 84-78 (Tweede in de AL East)
2014 MVP: Brett Gardner (4.0 WAR) 
World Series: 27
Pennants: 40
Divisies: 18
Wild cards: 4
Slagmannen: Werpers:
C Brian McCann SP Masahiro Tanaka
1B Mark Teixeira SP C.C. Sabathia
2B Stephen Drew SP Michael Pineda
3B Chase Headley SP Nathan Eovaldi
SS Didi Gregorius SP Chris Capuano
LF Brett Gardner CP Dellin Betances
CF Jacoby Ellsbury RP Andrew Miller
RF Carlos Beltran RP Adam Warren
DH Alex Rodriguez RP David Carpenter

Hoewel de ‘dynasty-status’ van weleer een lichtjaar van deze Yankees verwijderd is, mag niet vergeten worden dat New York best een aardig seizoen draaide in 2014. De Yankees bleken niet in staat de Orioles uit te dagen voor de divisietitel en misten ook de wildcards, maar wisten ondanks veel blessures een winnend seizoen te draaien. Richting 2015 is vooral het woord ‘blessures’ een sleutelwoord. De line-up en de rotatie van de Yankees kent bijna geen spelers die de afgelopen jaren helemaal niet te maken hebben gehad met blessures. Vooral starters Tanaka, Sabathia en Pineda moeten fit blijven, wil New York een kans hebben op echt succes in 2015. Dat komt mede doordat Hiroki Kuroda er voor koos zijn carrière weer in Japan te vervolgen. In de slagploeg is vooral de vraag of Teixeira, McCann, Rodriguez en Beltran nog in de buurt kunnen komen van hun beste niveau. De bullpen lijkt daarentegen een zekerheidje; Betances en Miller horen bij de beste relievers van de MLB en ook Warren en de nieuw aangetrokken Carpenter en Justin Wilson zijn van een prima niveau. Wel zou de closer-vraag voor enige onduidelijkheid kunnen zorgen, want Girardi heeft daar nog geen keuze gemaakt. Vooralsnog lijken de rechtshandige Betances en de linkshandige Miller een tandem te gaan vormen als closer voor de Yankees.

Arizona Diamondbacks v Los Angeles Dodgers

Nieuw
SS Didi Gregorius, RP Chasen Shreve, 1B Garrett Jones, SP Nathan Eovaldi, RP Andrew Miller, RP David Carpenter, RP Justin Wilson,

Weg
SS Derek Jeter, C Francisco Cervelli, 3B Martin Prado, RP David Robertson, RF Ichiro Suzuki, SP Brandon McCarthy, SP Hiroki Kuroda

2015 Prognose
Het kan in 2015 zomaar goed aflopen voor de Yankees, maar fitheid wordt een cruciaal aspect. Dat geldt natuurlijk voor elk team, maar door de hoge leeftijd van een groot aantal van New York’s belangrijkste spelers is het blessurespook een nog net wat grotere bedreiging voor de Bronx Bombers. Als iedereen fit is en presteert, beschikt New York op alle punten over veel kwaliteit. Daarin lijkt de bullpen een stabiele factor te worden, iets dat in de voorbije jaren wel eens anders is geweest. De slagploeg heeft met Gardner en Ellsbury de nodige ‘pop’ én snelheid aan de voorkant, en met Teixeira, Beltran, Rodriguez, McCann en Headley genoeg dreiging. In het veld beloven Didi Gregorius en Stephen Drew een defensief topduo te vormen, en ook dat was, met name door de trager geworden Derek Jeter, afgelopen jaren wel anders. De rotatie heeft liefst drie pitchers die, op hun topniveau, de ace van elke ploeg zouden zijn. Voor Tanaka is de verwachting dat hij dat niveau ook haalt, voor Sabathia en Pineda is dat nog even de vraag, gezien hun blessures van de laatste jaren. Als er niet teveel spelers uitvallen, zouden deze Yankees zomaar een gooi kunnen doen naar de divisie en daarmee dus naar een terugkeer van oktober-baseball in ‘het’ stadion.

Player to Watch
Wie anders dan Alex Rodriguez? Zelfs als hij niet speelt weet jij de camera’s op zich gericht te houden. Het wordt interessant om te zien welke A-Rod zich aandient in 2015. Critici claimen dat Rodriguez te oud is, dat zijn heup het niet zal trekken en dat een dopingloze Rodriguez aanzienlijk minder zal produceren voor de Yankees. Ook de Yankees houden rekening met dat scenario; niet voor niets werd het contract van derde honkman Chase Headley verlengd en werd Garrett Jones aangetrokken als zeer deftige backup voor de plek van aangewezen slagman en voor het eerste honk.

Didi Gregorius
Voor de Nederlandse MLB-volgers was het natuurlijk hartstikke leuk nieuws dat Didi Gregorius de overstap maakte naar de New York Yankees. Opvallend genoeg slaagde Gregorius er tot dusver niet in een plek als vaste starter te veroveren; in zijn twee jaar bij de Diamondbacks kwam hij tot respectievelijk 357 en 270 slagbeurten; ruwweg de helft van wat een speler in een volledig seizoen als starter bij elkaar zou slaan. Bij de Yankees lijkt Gregorius die kans wél te krijgen. Zijn plek in de line-up is nog onduidelijk. Tijdens Spring Traning-wedstrijden startte Gregorius al regelmatig bovenaan de line-up. Met Gardner en Ellsbury in het team lijkt de kans echter klein dat Didi die plek ook houdt in het reguliere seizoen. Ook het .176-slaggemiddelde dat Gregorius tot zover bij elkaar sloeg in de lentewedstrijden is niet bepaald een argument voor een plek als eerste slagman. Een plaats als achtste of negende in de line-up lijkt dan ook, zeker vroeg in het seizoen, de meest logische plek te worden voor de Nederlandse korte stop.

NATIONAL LEAGUE

NL EAST

NL CENTRAL

NL WEST

Atlanta Braves Chicago Cubs Arizona Diamondbacks
Miami Marlins Cincinnati Reds Colorado Rockies
New York Mets Milwaukee Brewers Los Angeles Dodgers
Philadelphia Phillies Pittsburgh Pirates San Diego Padres
Washington Nationals St. Louis Cardinals San Francisco Giants

AMERICAN LEAGUE

AL EAST

AL CENTRAL

AL WEST

Baltimore Orioles Chicago White Sox Houston Astros
Boston Red Sox Cleveland Indians Los Angeles Angels
New York Yankees Detroit Tigers Oakland Athletics
Tampa Bay Rays Kansas City Royals Seattle Mariners
Toronto Blue Jays Minnesota Twins Texas Rangers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen