Mindere goden van FCS blijven winnen van FBS

Door

Eastern Washington v Washington StateTraditioneel zijn er in september altijd veel wedstrijden tussen de teams uit de hoogste divisie in het college football (FBS) en de divisie daar vlak onder (FCS). Ideale wedstrijden om een eenvoudige overwinning te scoren en voor een positief gevoel in een team te zorgen. Wat kan je immers gebeuren tegen een stel opgewarmde lijken uit een lagere divisie?

Nou, je kunt dus verliezen. Maar liefst acht FBS teams verloren hun openingswedstrijd tegen een FCS team. Een absoluut record. In het tweede weekend moesten opnieuw drie teams uit de hoogste divisie hun meerdere erkennen in één van de vrijwel onbekende scholen uit de FCS. Deze elf FCS overwinningen zijn er beduidend meer dan in voorgaande jaren.

North Dakota
De overwinning van North Dakota State tegen Kansas State, een topploeg in de FBS, mag niet eens meer een verrassing heten. North Dakota State is namelijk al een aantal jaren op rij ongeslagen tegen FBS teams. De meeste andere uitslagen waren wel stuk voor stuk verrassend. De grootste surprise was de zege van Eastern Washington tijdens het openingsweekend op (toen nog) nummer 25 Oregon State. Het was pas de derde keer in de geschiedenis dat een FCS team wist te winnen van geranked team uit de FBS.

Aan de recordreeks van de FCS lijkt nog geen einde te komen. Ook dit weekend staan weer meerdere FBS vs FCS matchups op het programma en enkele FBS teams mogen zich inmiddels ernstig zorgen maken. Colorado State (tegen Cal Poly) en Florida International (tegen Bethune-Cookman) lijken de grootste kanshebbers om dit weekend een smet op hun blazoen op te lopen.

De betere ploegen uit de FCS lijken definitief aansluiting te hebben gevonden bij de grote middenmoot in de FBS. Zeker dankzij de enorme vechtlust van deze ‘kleintjes’ kunnen we de komende jaren nog heel wat verrassende uitslagen verwachten. Althans, als de grote jongens niet te angstig worden om kleine scholen in hun schema op te nemen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen