Mijn WWE WrestleMania Top 5 Matches

Door

WM30_04062014jg_1686
Na een jaar vol opbouw en spanning is het in de nacht van zondag op maandag toch echt zover: het grootste pro-wrestling event van het jaar gaat plaatsvinden! Ruim 70.000 WWE fans komen naar het Levis® Stadium voor de éénendertigste editie van WWE WrestleMania en miljoenen worstelliefhebbers over de hele wereld zitten aan hun beeldbuis gekluisterd. In aanloop daarvan leek het de WWE redactie van SportAmerika een goed idee om ieder een persoonlijke top vijf van WrestleMania Matches samen te stellen.

5. WrestleMania 12: Shawn Michaels vs. Bret Hart
0S_WMS_2_Batch1_16_17R
The boyhood dream comes true. In 1996 troffen Shawn Michaels en Bret ‘The Hit Man’ Hart elkaar in een 60-Minute Iron Man Match met als doel het winnen van de WWF Championshop titel. Deze Iron Man Match was de allereerste van zijn soort binnen de toenmalige WWF. De regels van deze match zijn simpel: wie er na zestig minuten het vaakst de tegenstander pint wint de wedstrijd. Alles aan deze match maakt het er eentje voor in mijn persoonlijke top vijf. De match begon al onvergetelijk toen Michaels via een zipline de arena binnen vloog, maar de match op zichzelf is ook erg entertaining en vooral zenuwslopend. De gehele zestig minuten zit je op het puntje van je stoel omdat je weet dat de eerste die de ander via pinfal op de grond legt een voorsprong heeft op de ander, alleen dit moment bleef uit… en uit.. en uit. Uiteindelijk werd de match verlengd met de sudden-death regel en won Shawn Michaels zijn eerste echte belangrijke WrestleMania optreden. Een legendarische superster was geboren.

4. WrestleMania 13: Bret Hart vs. Austin
BLOOOOOOD_Hart_SCSA_WM13--23_VTX
Na het verlies van Shawn Michaels tijdens de bovengenoemde match, nam Bret Hart een mini-sabbatical. In deze periode daagde Stone Cold Steve Austin hem meerdere malen uit om terug te komen voor een match. Tijdens SummerSlam in 1996 was dit zover en troffen de twee in een verhitte strijd. Hoewel de WWE Universe in eerste instantie vooral voor Bret Hart juichte, veranderde dit na de SummerSlam match. De WWE Universe draaide bij en uiteindelijk stond ongeveer de gehele fanbase achter Austin. Hun legendarische match tijdens WrestleMania 13 in 1997 wordt inmiddels alleen nog maar in zwart-wit uitgezonden vanwege het vele bloed dat langs het gezicht van Austin sijpelde. Terwijl Austin in een submission lock zat weigerde hij om zich over te geven, in plaats daarvan viel Austin flauw van de pijn. Hart won de match maar vond het nodig om de bewusteloze Austin aan te vallen. Bret Hart was niet langer een role model en Steve Austin werd the man to cheer.

3. WrestleMania 26: Michaels vs. Undertaker
32_WM26_03282010jg_4191

WrestleMania en The Undertaker is als peper en zout: ze horen bij elkaar. Al tweeëntwintig keer op een rij staat The Dead Man in een match tijdens The Showcase of Immortals. Als ik uit al die matches één favoriete moet kiezen, ga ik voor de match tegen Shawn Michaels tijdens WrestleMania 26. Het jaar ervoor troffen de twee elkaar op hetzelfde podium in eenzelfde match, maar dit keer stond meer dan alleen de overwinning op het spel. Deze match was namelijk “The Streak” vs. “The Career”. Of Undertakers winning streak zou eindigen óf de carrière van Shawn Michaels zou voorbij zijn. Meerdere ‘tombstones’ zorgden ervoor dat Undertaker de match won en de carrière van Michaels voorgoed voorbij was. Ik weet zéker dat heel wat WWE fans een traantje hebben gelaten tijdens deze avond. Me included.

2. WrestleMania 28: Cena vs. Rock

De meeste WrestleMania matches hebben een opbouw van pak en beet drie maanden. In het geval van The Rock vs. John Cena tijdens WrestleMania 28 was dit niet het geval, de spanning in aanloop van deze match werd namelijk jaren lang opgebouwd. Jaar in jaar uit werd er gespeculeerd over een mogelijke WrestleMania match en het publiek hield het niet meer toen het moment eindelijk aanbrak. Zelf zat ik ook vol spanning te kijken en man, man, man: wat was dit een fantastische match! Twee WWE grootheden tegenover elkaar in een match waarin je als echte fan niet weet voor wie je moet juichen. Rock won, Cena verloor. Maar het maakte allemaal niet uit, want zo’n match dat was een once in a lifetime match. (Nou ja, niet helemaal want het jaar erop keken we naar exact dezelfde match, alleen was deze naar mijn mening een stuk minder legendarisch..)

1. WrestleMania 17: Austin vs. Rock
59_sc_WM_04012001tb_005b
Austin. Rock. Samen in een match. Tijdens WrestleMania. Moet ik nog meer zeggen? Eigenlijk niet, maar ik doe het toch. Deze match is mijn all-time WrestleMania favorite. De opbouw naar deze match was simpel: Austin was bijna een jaar afwezig geweest door een nek blessure en in die tijd was Rock opgestaan als dé nieuwe superster van toenmalige WWF. Austin kwam terug en wilde maar één ding: de WWF Title afpakken van The Rock. The Houston Astrodome ontplofte ongeveer toen Stone Cold Steve Austin, de hometown-hero, de arena binnen kwam. De match duurde niet eens zo heel erg lang, maar 28 minuten om precies te zijn. Achtentwintig hele zenuwslopende en spectaculaire minuten om écht precies te zijn. Weet je wat? Ik ga de uitslag niet verklappen! Ik zou zeggen: ga de match terugkijken en beleef hetzelfde wat ik beleefde, de aller eerste keer dat ik deze match zag. Het is pure spanning en sensatie. Precies hetgeen wat een goede WrestleMania macht moet hebben.

WrestleMania 31 zal op 29 maart gaan plaatsvinden in het Levi’s Stadium in Santa Clara, California. WrestleMania 31 is in Nederland live te bekijken in de nacht van 29 op 30 maart op het WWE Network.

COUNTDOWN: nog 1,5 dag tot WrestleMania.

© 2015 WWE, Inc. All Rights Reserved.

Ook leuk om te lezen