Met de Billen Bloot – een vooruitblik op het NFL-weekeinde (week 9)

Door

 

Voor diegene die wekelijks een gokje willen wagen op de wedstrijden in de NFL, hetzij via Sport Amerika’s Football Pool dan wel voor het echte geld, maar natuurlijk ook voor alle gewone NFL fanaten, de rubriek Met de Billen Bloot – een vooruitblik op de wedstrijden van het weekend. Een vooruitblik is natuurlijk niet compleet als er geen voorspelling voor de uitslag op volgt. Dus die geven we ook maar meteen weg. Doe er je voordeel mee, of niet. Sport Amerika staat natuurlijk niet garant voor de resultaten; Nostradamus is al even dood.

Week 9 in de NFL is aanstaande; over de helft van het seizoen dus. Het is nog geen crunch time maar het begint er op te lijken. Teams die nog wat willen zullen het vanaf nu langzaamaan echt moeten gaan laten zien. Er valt dan ook heel wat moois te beleven zondag: Bucs @ Saints, Jets @ Bills, Giants @ Patriots, Packers @ Chargers en als klapper Ravens @ Steelers! Monday Night Football brengt ons de Bears @ Eagles, ook niet verkeerd.

De score van vorige week was: 9-4. Vooruit met die voorspellingen:

 

Miami Dolphins @ Kansas City Chiefs

Miami leek afgelopen zondag zowaar genoeg te krijgen van hun ‘Suck for Luck campaign’. Bij rust genoten de ‘Fins’ een mooie voorsprong tegen de NY Giants en een grote upset leek aanstaande. In de 2e helft stelde Eli Manning met vallen en opstaan orde op zaken, waardoor Miami nog steeds ongeslagen is in de Andrew Luck Sweepstakes. Dat zal ook na afgelopen zondag zo zijn, want de wederopstanding van de Kansas City Chiefs duurt nog wel even voort. Chiefs over Dolphins.

Seattle Seahawks @ Dallas Cowboys

De Dallas Cowboys werden vorig weekend aardig afgeschminkt door de Eagles, met running back ‘Shady’ McCoy als absolute uitblinker aan Philadelphia zijde. Tegen de Seahawks moet de running game geen probleem vormen voor Dallas, want Seattle running back Marshawn Lynch bakt er dit seizoen maar weinig van. De Cowboys hebben een wisselvallig jaar en het begint er steeds meer op te lijken dat er simpelweg onvoldoende kwaliteit aanwezig is om echt potten te breken dit seizoen. Daarom is de aanstaande overwinning tegen de reddeloos verloren Seahawks ook een welkome opsteker: Cowboys over Seahawks.

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints

De Bucs leken aan het begin van het seizoen op het punt te staan echt door te breken. Met een jonge maar zeer talentvolle defensive line en de imponerende QB Josh Freeman rekende menigeen al voorzichtig op een play-off plaats voor Tampa Bay. Vooralsnog wil dat nog niet echt lukken allemaal. De eerste plaats in de NFC South lijkt een prooi te worden voor de opponent van zondag, de New Orleans Saints. De Saints leden een zeer gevoelig verlies tegen de zwalkende St. Louis Rams en zullen gebrand zijn op eerherstel. De Bucs kunnen die dadendrang van Drew Brees en zijn mannen nog niet weerstaan. Saints over Bucs.

San Francisco 49ers @ Washington Redskins

De Redskins waren compleet kansloos tegen de Bills zondag en verloren met 23-0. Die 0 op het scorebord doet pijn, vooral voor een offense onder leiding van Mike Shanahan. Maar ‘let’s not kid ourselves’: het is één groot drama in Washington. De QB situatie is hopeloos, topspelers als Hightower en Cooley zijn langdurig geblesseerd en Shanahan lijkt het ook allemaal niet meer te weten. De ontketende 49ers gaan dat klusje wel even klaren. Van San Francisco werd vooraf weinig verwacht en er werd zelfs gefluisterd over een mogelijke ‘Suck for Luck campaign’. Dat zou ook logisch zijn geweest, gezien de connectie met Luck’s oud-coach Jim Harbaugh. SF is niettemin uitgegroeid tot één van de meest indrukwekkende teams in de NFL. ‘Best defense in this year’s NFL’ wordt er zelfs gezegd. Lijkt me duidelijk: 49ers over Redskins.

New York Jets @ Buffalo Bills

Twee ‘divisional rivals’ die elkaar ontmoeten, terwijl ze met de Patriots verwikkeld zijn in een harde strijd om playoff plaatsing; dat wordt genieten. Van de Jets werd vooraf natuurlijk verwacht dat ze mee zouden spelen om de playoffs, maar het houdt vooralsnog niet over voor het team van bullebak Rex Ryan. Het lijkt erop dat de sleet er een beetje op zit bij bepaalde sleutelspelers, zoals LaDanian Tomlinson. Daarnaast doet QB Mark Sanchez zijn uiterste best aan te tonen geen topper te zijn. Uit bij Buffalo is het dit seizoen bovendien moeilijk winnen. De Bills spelen een uitstekend seizoen en lijken ‘for real’ te zijn. Als ze in Buffalo serieus zijn over de playoffs moet er gewonnen worden van de Jets. Ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen: Bills over Jets.

Cleveland Browns @ Houston Texans

In Houston zijn de voorbereidingen op de playoffs in volle gang. Dat is vroeg maar toch geen hubris. De Texans doen het al enkele weken zonder Andre Johnson, de smoothest wide receiver in football, en toch wordt er gewonnen. QB Matt Schaub is één van de minst zichtbare spelers op die positie in de NFL en dat komt voornamelijk doordat Schaub gewoon zijn werk doet. Hij is niet spectaculair maar brengt wel punten op het bord. De Texans missen echter defensive end Mario Williams voor de rest van het seizoen, dus deelname aan de playoffs lijkt dit seizoen het hoogst haalbare. Over de Cleveland Browns zullen we het maar niet hebben, want daar wordt je alleen maar intens verdrietig van. Texans over Browns.

Atlanta Falcons @ Indianapolis Colts

Regression toward the mean, dat is de beste omschrijving van het seizoen van de Falcons. Waar vorig jaar alles goed viel en Atlanta een serieuze Super Bowl kandidaat leek voordat Aaron Rodgers huishield in de Georgia Dome, verloopt dit seizoen een stuk moeizamer. De Falcons namen met de grote draft day trade voor Julio Jones een hypotheek op de toekomst, in de overtuiging dat Jones het laatste ontbrekende stukje zou zijn. Daar blijkt dit seizoen erg weinig van. De Falcons zijn wellicht simpelweg niet zo goed als dat ze vorig jaar leken. Voor de Colts is het wachten op Peyton Manning, die misschien, heel misschien, in december weer kan spelen. Een rentree van Manning zou aardig wat roet in het eten gooien van de uitermate succesvolle ‘Suck for Luck campaign’ die Indy momenteel voert. Falcons over Colts.

Cincinnati Bengals @ Tennessee Titans

De Cincinnati Bengals zijn een team waar ik enthousiast van kan worden. Ze geven de gehele NFL dit seizoen een zeer waardevolle les: ‘cut your losses while you still can’. Het draften van Andy Dalton en A.J. Green, het wegsturen van Terrell Owens en Chad Ochocinco en onlans de trade van Carson Palmer naar Oakland; het zijn stuk voor stuk voltreffers gebleken. De Bengals zijn dit seizoen in volledige rebuild-mode gegaan en doen dat met volle overtuiging. Zoals het hoort. Voor alle Seahawks, Cardinals, Broncos en Dolphins van deze wereld: zo bouw je een team van de grond af op! Bengals over Titans.

Denver Broncos @ Oakland Raiders

Tim Tebow maakte zichzelf tegen de Detriot Lions onsterfelijk belachelijk. Het sloeg helemaal nergens op wat de posterboy for evangelical America liet zien. De Lions moesten hartelijk lachen om Tebow en zijn gepruts en vele volgers van de NFL zagen het gelijk aan hun zijde: Tebow is niet klaar voor de NFL en het is maar de vraag of hij dat ooit wel zal zijn. Denver was helaas niet het enige team dat zichzelf een slechte dienst bewees; ook Oakland maakte er een potje van. Een kansloos verlies tegen Kansas City was echter niet illustratief voor het seizoen dat de Raiders tot op heden hebben en is volledig toe te wijzen aan de tijdelijke chaos op de QB positie. Carson Palmer moet dit weekend beter in staat zijn de aanval te leiden en dan mogen de hopeloze Broncos geen probleem zijn. Raiders over Broncos.

New York Giants @ New England Patriots

New York tegen Boston; altijd leuk. De Patriots werden door de Steelers aardig van het veld geveegd en Tom Brady zal, ondanks de zalvende aanwezigheid van Gisele Bundchen, deze week nog wel eens wakker zijn geschrokken van het gemak waarmee Pittsburgh drives opbouwde. De Giants zijn echter niet de Steelers. Tegen de Dolphins speelde New York een helft lang abominabel football, om in de 2e helft ternauwernood de winst binnen te slepen. Die vlieger gaat in Foxboro niet op. Patriots over Giants.

Green Bay Packers @ San Diego Chargers

Één van de laatste echte obstakels voor Green Bay, op weg naar een perfect seizoen: de uitwedstrijd tegen de Chargers. De Packers doen maar heel weinig fout en hebben in Aaron Rodgers gewoon de beste QB in de hele NFL. Het lijkt mij heel sterk dat San Diego, dat afgelopen maandag nog zo knullig verloor van de Chiefs, de ongeslagen status van de Packers serieus gaat bedreigen. Een pass over the middle naar Jermichael Finley hier, een korte pass naar Jordy Nelson daar en een bomb naar Greg Jennings om het af te maken en de overwinning zit weer in de tas: Packers over Chargers.

St. Louis Rams @ Arizona Cardinals

De Rams verraste vriend en vijand met een overtuigende zege op de Saints, ondanks de afwezigheid van Sam Bradford. Ook de Cardinals presteerden naar behoren tegen de Ravens, hoewel zonder tastbaar resultaat. Voor beide teams is deelname van hun first string QB’s twijfelachtig en veel zal afhangen van de vorm van de dag. Welke kant het ook opvalt, de Rams en Cardinals strijden een achterhoedegevecht in de door San Francisco gedomineerde NFC West. Rams over Cardinals.

Baltimore Ravens @ Pittsburgh Steelers

Weer een topwedstrijd voor de Steelers. Met de aartsrivaal uit Baltimore op bezoek komt het optimisme dat ongetwijfeld heerst na de winst op de Patriots niet ongelegen. Pittsburgh lijkt eindelijk op dreef te komen, precies op tijd voor de 2e seizoenshelft, wanneer de prijzen verdeeld worden. De Ravens spelen al weken moeizaam en dat ligt vooral aan QB Joe Flacco, die kennelijk graag tot de Curtis Painter’s van deze wereld gerekend wil worden. Ga zo door Joe, dan kom je er vanzelf. Steelers over Ravens.

Chicago Bears @ Philadelphia Eagles

De Chicago Bears spelen tot op heden een teleurstellend seizoen. Het enige lichtpunt in ‘Chi-town’ is eigenlijk Matt Forte. Terwijl hij verwikkeld is in veelbesproken contractperikelen met de Chicago front office, laat hij continue zijn grote waarde zien op het veld. Pay this man zou je bijna willen zeggen en dat deed LeBron James dan ook afgelopen week. De Eagles hebben natuurlijk een veel groter aanvallend arsenaal. Bovendien beschikken zij over dé man in vorm: LeSean ‘Shady’ McCoy. Hoewel de run defense dit jaar een probleem blijkt in Philadelphia en dat natuurlijk erg onhandig is als je Matt Forte tegenover je hebt, moet de offense onder leiding van Michael Vick de doorslag kunnen geven. Eagles over Bears.

 

Ook leuk om te lezen