Met de Billen Bloot – een vooruitblik op het NFL-weekeinde (week 16)

Door

 

Voor diegene die wekelijks een gokje willen wagen op de wedstrijden in de NFL, hetzij via Sport Amerika’s Football Pool dan wel voor het echte geld, maar natuurlijk ook voor alle gewone NFL fanaten, de rubriek Met de Billen Bloot – een vooruitblik op de wedstrijden van het weekend. Een vooruitblik is natuurlijk niet compleet als er geen voorspelling voor de uitslag op volgt. Dus die geven we ook maar meteen weg. Doe er je voordeel mee, of niet. Sport Amerika staat natuurlijk niet garant voor de resultaten; Nostradamus is al even dood.

Het was Upset Sunday afgelopen weekend. NFL fans vielen van de ene verbazing in de andere. Eerst verloren de bewierookte Green Bay Packers zomaar ineens hun ongeslagen status tegen de hopeloze Chiefs. Vervolgens boekten de Colts zowaar hun eerste overwinning van het seizoen! In Indianapolis hebben ze inmiddels de smaak te pakken, want gisteren werd direct overwinning nummer 2 geboekt tegen de Texans. De ‘Andrew Luck Sweepstakes’ liggen weer helemaal open!

 


 

Ondertussen kanaliseerden de NY Giants hun ‘inner Plaxico Burress’ met een fantastische ‘shoot yourself in the leg-actie’ tegen de Redskins en verloor ook die andere franchise uit New York, de Jets, langzaamaan het zich op de playoffs, dankzij een aardige veegpartij van de hand van Philadelphia. Grote vraag is plots: gaan we getuige zijn van een heroïsche comeback van de Eagles? Om het weekend op passende wijze af te sluiten ondergingen de East Coast powerhouses uit Baltimore en Pittsburgh een flinke oorwassing aan de westkust. Courtesy of San Diego en San Francisco, waarmee die laatste eindelijk aantoonde ook de beste NFL teams te kunnen verslaan. Voor de Ravens was het verlies de zoveelste aanwijzing dat men geen serieuze Super Bowl contender kan zijn.

Let op! Het is zondag kerstmis, dus de meeste wedstrijden worden op zaterdag gespeeld. En wat voor een wedstrijden: Giants @ Jets, Chargers @ Lions en Eagles @ Cowboys. Vooral die laatste is een match-up om je vingers bij af te likken. Één tip: hou het gezellig voor de familie. Ga niet op zaterdag Football kijken en op zondag de opening van het NBA-seizoen. Het is verleidelijk, ik weet het, maar doe het niet.

De score van vorige week: 10-5. Totaalscore: 76-37.

 

Cleveland Browns @ Baltimore Ravens

Twee dingen houden mij bezig aangaande Joe Flacco: (1) zou hij thuis een spiegel hebben? (Zo ja, Joe, waarom deze bespottelijke snor?) (2) Kijkt hij werkelijk alle wedstrijden van zichzelf op band terug? (Zo ja, Joe, hoe kun je jezelf nog serieus nemen als franchise QB als je ieder seizoen 6 à 7 wedstrijden speelt zoals afgelopen zondag?) Voor iedereen die denkt dat de Ravens kans maken op de Super Bowl; probeer de wedstrijd van zondag eens te bekijken zonder plaatsvervangende schaamte. Lukt je niet. Ravens over Browns.

Tampa Bay Buccaneers @ Carolina Panthers

Afgelopen zaterdag heb ik geprobeerd de Tampa Bay Buccaneers een wedstrijd lang live te volgen. Ging niet. De eerste helft was verschrikkelijk; Dallas liep met speels gemak uit naar een onoverbrugbare voorsprong. Pas in de tweede helft gaven de Bucs een teken van leven en werden er nog 2 touchdowns gescoord. Wat me bijblijft van die wedstrijd is de wanhoop bij Josh Freeman. Dat is wat verliezen met je doet. Hoe nu verder, Tampa Bay front office? Panthers over Bucs.

Miami Dolphins @ New England Patriots

Miami speelt een verloren seizoen en met iedere overwinning raken ze verder verwijderd van de enige geloofwaardige bron van succes: een hoge draft pick. De winst tegen Buffalo toonde echter aan dat de Dolphins veel beter zijn dan ze in de eerste helft van het seizoen lieten zien. Een top 10 pick kan misschien wel het laatste zetje betekenen. Hoe het ook zij, dit weekend gaat Miami wederom een puike prestatie leveren. Tegen Tom Brady zal het uiteindelijk niet genoeg zijn, maar een goed gevoel is ook wat waard. Patriots over Dolphins.

Oakland Raiders @ Kansas City Chiefs

Winnen van de ongeslagen Packers verandert je status: Kansas City is ineens een 2.5 punt favoriet tegen Oakland. Nu maken de Raiders er sinds enkele weken ook een aardig potje van, dus heel vreemd is het ook weer niet. Wat ook helpt is dat Tyler Palko, de bij de geboorte gescheiden biologische broer van collega wannabe NFL QB Caleb Hanie, godzijdank eindelijk is vervangen door de competente Kyle Orton. Ik hoop dat iedereen genoten heeft van de gebroerders Palko-Hanie, want die zien we nooit, nooit meer terug. Chiefs over Raiders.

Jacksonville Jaguars @ Tennessee Titans

Over de Titans ga ik niks zeggen. Vorige week was ik (wellicht overdreven) positief, waarop ze besloten Indianapolis de eerste zege van het seizoen te schenken. Over de Jaguars heb ik het hele seizoen niks positiefs gezegd, op een verkapt (en volledig verdiend) compliment voor Maurice Jones-Drew na, en dat ga ik nu dus ook niet doen. Ze zijn waardeloos. Punt uit. Titans over Jaguars.

Arizona Cardinals @ Cincinnati Bengals

De playoffs mogen van AJ Green stiekem nog wel een jaartje wachten. Green strompelt werkelijk naar het einde van het seizoen, maar wordt toch nog altijd gevraagd een doorslaggevende rol te spelen in de Bengals offense. Dat is een fluisterend loflied voor zijn fantastische rookie seizoen. Green wordt één van de grote NFL wide-outs; zoveel staat vast. De tegenstander van zaterdag, Arizona, is vreemd. De backup QB is beter dan de starting QB en Larry Fitzgerald vangt plotseling alles dat beweegt. De Cardinals zitten zo ineens in de playoff hunt. Het zal tot niets leiden, maar onverwacht is het wel. Bengals over Cardinals.

New York Giants @ New York Jets

Net als ik op het punt sta om ook op de bandwagen van Eli Manning te springen, spelen de Giants een zielloze wedstrijd tegen Washington. Een onbegrijpelijker moment voor zo’n wanprestatie is bijna niet denkaar. De Giants geven de Cowboys (en de Eagles) leven en schieten zichzelf in het been/de voet. Oeps, was dat al mijn tweede Plaxico Burress-verwijzing? Sorry. Mijn excuses. Plaxico, om het goed te maken voorspel ik dat jij zondag de winnende TD scoort. Vrienden? Jets over Giants.

Minnesota Vikings @ Washington Redskins

Andrew Luck anyone? De Vikings zijn ineens heel dichtbij hét antwoord op al hun problemen. Nog eventjes de komende 2 wedstrijden verliezen (waarvan 1 tegen Chicago…niet makkelijk om te verliezen op dit moment) én hopen dat Indianapolis de Jaguars volgende week verslaat. Als er één team is waar je op kunt bouwen om te verliezen dan is het Jacksonville wel. Andrew Luck zou het seizoen van de Vikings een compleet onverdiende glans geven en de toekomst van deze ooit zo trotse franchise garanderen. Wat zou Washington graag in die positie willen zitten. Of niet, Rex Grossman? Redskins over Vikings.

St. Louis Rams @ Pittsburgh Steelers

St. Louis komt ook, zij het zeer voorzichtig, nog in aanmerking voor de ‘Andrew Luck sweepstakes’. Er zal dan wel veel goed moeten gaan voor de Rams. St. Louis moet verliezen van de Steelers en 49ers (geen probleem), de Colts moeten winnen van de Jaguars (zekerheidje) en Minnesota moet ergens in de komende 2 weken ook nog een keer winnen. Bijvoorbeeld in de laatste wedstrijd tegen de Chicago Bears (niet onmogelijk). Mocht Luck in de schoot vallen van de Rams dan is het in St.Louis ‘de koning is dood (Sam Bradford), leve de koning (Andrew Luck)-dag. Steelers over Rams.

Denver Broncos @ Buffalo Bills

It worked! Ik heb harder gebeden dat Tebow en dus wonnen de Patriots. Yippie-ka-yay motherf*cker! Maar Tebow-time is nog lang niet over. Buffalo lijkt de ideale omgeving voor een reprise van Tim’s magische vermogen om zijn Broncos naar de overwinning  te ‘willen’, zoals de Amerikanen het zo treffend noemen. De begrafenis van de 2011 Bills was enkele weken geleden en zelfs kerstmis gaat ze niet tot leven redden. Broncos over Bills.

San Diego Chargers @ Detroit Lions

Na de overwinning op Oakland, made by Calvin Johnson, kunnen de playoffs Detroit bijna niet meer ontgaan. Maar zeker zijn de Lions nog niet en dat maakt dit een zeer interessante wedstrijd, daar San Diego ineens ook weer op jacht is naar een plek in de postseason. De beoogde prooi van de Chargers is Tim Tebow’s Denver, dus San Diego moet gewoon 2 keer winnen. Deze wedstrijd zou daar wel eens de springplank voor kunnen zijn, al is het alleen maar omdat Megatron niet 2 weken op een rij bovenmenselijk kan zijn. Toch? Chargers over Lions.

Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys

Dit kan, met een vrij forse slag om de arm, de wedstrijd van het seizoen worden, categorie ‘Miracle at The New Meadowlands’. De Eagles zijn plotseling, en tegen alle verwachtingen en odds in, aan het winnen geslagen. En dat waren geen bescheiden overwinningen, nee dat waren statement victories tegen de Dolphins en de Jets. Voor Philadelphia staat zo de deur naar de playoffs plots weer op een kier. Winst tegen de Cowboys zou van die kier een gapend gat maken. Philadelpia (6-8) moet normaal gesproken de NFC East winnen om zich te plaatsen voor de playoffs. Het scenario waarbij dat gebeurt is als volgt: de Giants (7-7) verliezen zaterdagmiddag bij de Jets en de Eagles winnen even later (het liefst dik) bij de Cowboys (8-6). Dat brengt de Eagles en de Giants op 7-8 en de Cowboys op 8-7. De week daarna winnen de Eagles thuis van Washington, waarna de Giants van de Cowboys winnen. De stand is dan 8-8 voor alledrie de teams, waardoor Philadelphia via de tie-breaker naar de playoffs gaat. I believe! Eagles over Cowboys.

San Francisco 49ers @ Seattle Seahawks

Typisch geval van ‘niets meer te winnen (nou ja, bijna dan) vs. niets meer te verliezen’. De Seahawks strijden voor hun ‘postseason lives’, San Francisco voor de luxe die ‘2nd seed’ heet. Meestal wint dan de meest wanhopige. Zeker wanneer dat team thuis speelt en daar bijna nooit verliest. Seahawks over 49ers.

Chicago Bears @ Green Bay Packers (Christmas Day Football)

Arrowhead Stadium is geen plek om je ongeslagen status te verliezen. Kansas City’s interim head coach Romeo Crennel en monster defensive end Tamba Hali wurgden Aaron Rodgers echter net zolang totdat Green Bay het opgaf. Dit Packers team had beter verdiend IMHO. Over de Bears geen nieuws, behalve dan dat Caleb Hanie niet meer de starting QB is. Vier weken te laat, Lovie Smith. Was Donovan McNabb echt zo’n slecht alternatief? Packers over Bears.

Atlanta Falcons @ New Orleans Saints (Monday Night Football)

De Falcons en Saints sluiten hun seizoen af met 2 in-division confrontaties. Veel zullen die wedstrijden niet veranderen aan de realiteit van beide teams: de playoffs wachten. De Falcons kunnen nog altijd over New Orleans heen als alles meezit, maar met Drew Brees in de huidige vorm en het passing yard record van Dan Marino in het vooruitzicht, lijkt me dat niet heel waarschijnlijk. De Saints zijn bovendien gewoon beter. Dat zullen de playoffs ongetwijfeld nog eens duidelijk maken. Saints over Falcons.

 

Ook leuk om te lezen