Match of the Day: Miami Dolphins – defense (3)

Door

Miami Dolphins v New England PatriotsWaar je vanochtend al een beschouwing kon lezen over de offense van Miami Dolphins gaan we dat nu doen met de defense. Die ziet er overigens op het eerste gezicht niet slecht uit. Het probleem zit hem in de diepte. Op elke positie staat een ervaren of beloftevolle speler die het niveau aankan, maar wat als er blessures ontstaan? Per positie geven wij je een heads up over de starters en beloften. Een handig overzicht voor tijdens de wedstrijd van komende nacht.

LE: Olivier Vernon / Vaughn Martin / Dion Jordan / Emeka Onyenekwu

Vernon speelde een heel aardig rookie seizoen in 2012. De derde ronde keuze, 72ste overall en voor het eerste sinds 2004 weer eens een speler van de University of Miami noteerde 3 ½ sacks en 31 tackles. In de wedstrijd tegen de New York Jets op 28 oktober j.l. veroverde hij een punt blocked in de end zone en in diezelfde wedstrijd wist hij ook een field goal poging te blocken. Het is een aardig vraagstuk om te kijken of de talentvolle Vernon het op zijn positie kan winnen van de meer ervaren Vaughn Martin. De free agent komt over van de San Diego Chargers. Martin speelde in het verleden ook als fullback. Dion Jordan was de eerste ronde keuze van de Dolphins tijdens de laatste draft. Hij speelde als defensive end voor de University of Oregon. Hij onderging in februari een operatie aan een scheur in het kraakbeen van zijn schouder en is nog maar net weer helemaal fit. In zijn laatste jaar op college noteerde Jordan vijf sacks. Onyenekwu is een undrafted free agent die tijdens zijn periode op Louisiana-Lafayette elf sacks, waarvan 6 ½ in 2012 wist te noteren.

DT: Randy Starks / Jared Odrick / Tracy Robertson / Paul Soliai / Kheeston Randall / AJ Francis / Chris Burnette

New England Patriots v Miami DolphinsSoliai (foto) speelt al sinds 2007 voor de Dolphins en mocht vorig jaar, als vervanger van Ravens DT Haloti Ngata, naar de Pro Bowl. Zijn contract loopt aan het einde van dit seizoen af. Vlak voor de NFL lockout gebruikte Miami zijn franchise tag voor Soliai, waardoor hij een zeer goed salaris heeft. Het gemiddelde van de top vijf salarissen op zijn positie werd namelijk behoorlijk opgestuwd door het recordbrekende contract van Albert Haynesworth, zijn collega van de Redskins die een deal van 100 miljoen dollar tekende. Concurrent voor Soliai is Starks die van 2004 tot 2007 voor de Tennessee Titans speelde en sinds 2008 voor Miami. Naast concurrent zullen de twee gaan rouleren op hun positie en speelt Starks ook als nose tackle. In Odrick hebben de Dolphins een sterke back up die in 2011 nog zes sacks noteerde. In Kheeston Randall heeft Miami een belofte in huis. Vorig jaar kreeg hij echter maar weinig kansen.

RE: Cameron Wake / Derrick Shelby / Tristan Okpalaugo

Het plekje voor Wake zal ongetwijfeld al gereserveerd zijn. De defensive end maakte furore in de Canadian Football League bij de BC Lions. Aan het einde van het seizoen 2008 waren zeventien teams in hem geïnteresseerd. Tijdens het seizoen 2010 noteerde Wake veertien sacks, 57 tackles en drie forced fumbles. Nog steeds is Wake onverminderd populair in Miami. Hij was tweemaal starter in de Pro Bowl en zette vorig jaar met vijftien sacks een zeer goed seizoen neer. Wake is zonder meer één van de steunpilaren van de verdediging en laat zich het beste vergelijken met wat een Julius Peppers doet in Chicago. Shelby en Okpalaugo zijn nog jongelingen, maar gaan we ongetwijfeld zien tijdens de komende oefenwedstrijden.

LB: Philip Wheeler / Jonathan Freeny / Jelani Jenkins / David Hinds / Dannell Ellerbe / Austin Spitler / Lee Robinson / Michael Clay / Koa Misi / Jason Trusnik / Josh Kaddu / Alonzo Highsmith

Oakland Raiders v Miami DolphinsDe Dolphins kunnen dit jaar een geweldig trio linebackers presenteren. Philip Wheeler heeft zich bewezen bij de Indianapolis Colts (2008-2011) en de Oakland Raiders (2012). Bij zijn laatste werkgever noteerde hij 109 tackles, drie sacks en twee forced fumbles. Wheeler is op papier de vervanger van Kevin Burnett die hij tegenkwam op het vliegveld van Miami. Waar Wheeler net uit Oakland aankwam, vertrok Burnett naar hetzelfde Oakland. Koa Misi (foto) noteerde sinds 2010 negen sacks voor Miami en zal waarschijnlijk Wheeler en Ellerbe complementeren. Ellerbe komt over van Super Bowl winnaar Baltimore Ravens en wist tijdens de AFC kampioenschapwedstrijd van de Ravens tegen de New England Patriots nog een pass van Tom Brady te onderscheppen. Ellerbe is een welkome toevoeging na het vertrek van Karlos Dansby naar de Arizona Cardinals. Jenkins is de vierde ronde keuze uit de draft van dit jaar. Austin Spitler is een aardige back up linebacker. Hij was aanvoerder tijdens zijn college periode op Ohio State en gaat zijn vierde profseizoen in voor de Dolphins. Hij noteerde 23 tackles en zal alleen een kans krijgen als zijn collega’s geblesseerd raken of in een rotatiesysteem.

CB: Brent Grimes / Nolan Carroll / RJ Stanford / Jamar Taylor / Richard Marshall / Dimitri Patterson / Julian Posey / Will Davis / De’Andre Presley

Met Grimes hebben de Dolphins een prima cornerback in huis gehaald. Maar de keerzijde is zijn blessuregevoeligheid. Hij scheurde tijdens speelronde één vorig seizoen, spelend voor de Atlanta Falcons, zijn achillespees af, waar hij ook in 2011 al sukkelde met blessures. Grimes, die in 2007 nog voor de Hamburg Sea Devils (NFL Europa) speelde, krijgt een nieuwe kans in Miami met een eenjarig contract die 5,5 miljoen dollar waard is. Hij zal vooral moeten concurreren met Carroll die vorig jaar starter werd na de blessure van Richard Marshall. Carroll speelt sinds 2010 in Miami en noteerde 87 tackles, één sack en twee interceptions. Marshall is een gerespecteerde cornerback, maar het is de vraag of hij weer op het oude niveau kan komen door een zware rugblessure. Het zou ook zomaar kunnen dat twee ronde draft keuze Taylor een kans krijgt als starter. Dan moet ook hij wel fit zijn na een rugoperatie (hernia) afgelopen mei.

S: Chris Clemons / Jimmy Wilson / Don Jones / Reshad Jones / Kelcie McCray / Keelan Johnson / Jordan Kovacs

Buffalo Bills v Miami DolphinsReshad Jones (foto) en Chris Clemons waren vorig jaar de starters en dat zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn. Jones, strong safety, was vorig jaar leider in interceptions met vier onderscheppingen. Hij noteerde 94 tackles in totaal, 182 sinds 2010. Jones zal de klus moeten klaren met Clemons, die als unrestricted free agent in maart opnieuw tekende bij de Dolphins. De voormalige student van Clemson debuteerde in 2009 voor Miami en wist 185 tackles te maken. Bij blessures staan er geen ervaren jongens klaar om Jones of Clemons te vervangen. Kovacs werd als undrafted free agent aangetrokken na de draft en maakte indruk tijdens zijn college periode op Michigan.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen