Match of the Day: Dallas Cowboys @ Philadelphia Eagles

Door

Philadelphia Eagles v Dallas Cowboys
Het programma van de zestiende zondag in het reguliere NFL seizoen van 2014 is om te smullen. Vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd barst het los en de vijftiende speelronde wordt afgesloten met een strijd tussen de Dallas Cowboys en Philadelphia Eagles. Twee teams die al het hele jaar vechten om de divisietitel in de NFC East en daarmee dit seizoen kleur hebben gegeven. Het zijn uiteraard ook twee divisiegenoten die elkaar door en door kennen. Twee weken geleden stonden de twee tegenover elkaar in Dallas en wist Philadelphia vrij makkelijk te winnen. Vannacht om 02:30 uur Nederlandse tijd is Lincoln Financial Field, in het zuiden van Philly, het strijdtoneel voor de tweede ontmoeting tussen de 9-4 teams.

Momentum
Voor de Cowboys is de grote vraag hoe ze zijn omgegaan met een nederlaag, gemarkeerd door een verschil van 23 punten. Philadelphia kan met een overwinning de NFC East ‘clinchen’ en komt daarmee wel heel dichtbij een divisietitel en play-offs. De winst voor Philadelphia lag twee weken geleden bij het in toom houden van het tandem Tony Romo-Dez Bryant. De top-10 receiver (1034 yards) ving in de eerste ontmoeting slechts vier passes voor 73 yards en daarmee schakelden de Eagles het belangrijkste luchtwapen van hun tegenstander heel behoorlijk uit. De O-line van Dallas en D-line van Philadelphia is dan ook het meest interessante gegeven. Quarterback Romo werd vier maal bereikt voor een sack en NFL rushing leader DeMarco Murray werd op een season-low 73 yards gehouden. Eagles’ QB Mark Sanchez had het een stuk makkelijker en eindigde met 20/29 voor 217 yards, één touchdown en geen intercepties. Dat momentum wist hij niet mee te nemen in de thuiswedstrijd tegen Seattle van vorig weekend. De aanval bleef steken op een zeer teleurstellende 139 totale yards – het laagste aantal sinds 9 oktober 2005. Aan beide kanten van de bal viel het tegen. De verdediging gaf de Seahawks de bal voor een franchise-record 41 minuten en 56 seconden. Een collectieve wanprestatie.

Season-best
Dallas Cowboys  v Chicago BearsDe aanvallende strubbelingen zullen naar alle waarschijnlijkheid geen opvolging krijgen tegen de Cowboys, die 25ste in de league staan met gemiddeld 251.9 toegestane passing yards per wedstrijd. De run defense (113.1 ypg) is niet heel sterk en stond tijdens speelronde dertien liefst 256 yards over de grond toe. Aan de andere kant is het ook niet zeer waarschijnlijk dat de aanval van de Cowboys geen verbetering toont. De prestaties in de vorige ontmoeting waren zeldzaam matig. Running back Murray bleek vorige week donderdag weer helemaal terug van weggeweest met een season-best 179 yards in Chicago. Hij heeft overigens nu vier keer tegen Philadelphia gespeeld en pakte in die wedstrijden nooit meer dan 100 yards. Voor de Cowboys is het voor het eerst sinds 2009 dat ze op negen overwinningen staan. Toen wisten ze de divisie ook te winnen. Bovendien wist het team van de excentrieke eigenaar Jerry Jones vier van de laatste vijf wedstrijden in Philadelphia te winnen en bezitten ze dit seizoen een 6-0 record in uitwedstrijden.

Na vannacht
Bij een nederlaag gaan de Cowboys het nog heel lastig krijgen om de divisie te winnen. Een wildcard lijkt dan wat rest. Met de Indianapolis Colts op bezoek staat er volgende week echter nog een lastige tegenstander op het programma en het seizoen wordt afgesloten in Washington tegen de Redskins die eerder dit jaar in Dallas wisten te winnen. De belangrijkste concurrenten voor een wildcard zijn de Detroit Lions en Seattle Seahawks die beiden tweede staan in hun divisies met net als Dallas een 9-4 record. De Eagles kunnen met een overwinning in eigen huis na vanavond een nederlaag leiden in hun laatste twee wedstrijden en dan nog steeds de divisie winnen. Dat zijn wel twee uitwedstrijden bij divisiegenoten Washington en New York Giants.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen