Match of the Day: Baltimore Ravens @ Detroit Lions

Door

Minnesota Vikings v Baltimore RavensNa drie overwinningen op rij zijn de Baltimore Ravens weer helemaal terug in de race om een AFC wildcard. De uitwedstrijd in Detroit tegen de Lions zal cruciaal zijn voor de Ravens, maar ook voor de thuisploeg. Ondertussen kijkt een hele lijst aan ploegen mee met de wedstrijd van vanavond, omdat de uitslag ook grote gevolgen kan hebben voor de overige contenders uit de AFC en NFC. Een echte sleutelwedstrijd vannacht tijdens de één na laatste Monday Night Football van dit seizoen. Het is winters wit in Detroit, maar aangezien Ford Field een dak heeft zullen de twee teams van vannacht daar deze week geen last van hebben. 

Uitgangspunt Detroit Lions
De Lions wonnen na hun bye in speelronde negen slechts twee wedstrijden. Dit waren echter wel overwinningen op divisiegenoten Chicago en Green Bay. Door de belangrijke divisiezeges staat Detroit er dan ook helemaal niet slecht voor in de NFC North. Bij een overwinning wordt de eerste plaats weer herovert en hebben de Lions alles in eigen hand met volgende week een thuiswedstrijd tegen de New York Giants en als afsluiter de uitwedstrijd tegen de nummer vier uit de divisie, Minnesota Vikings. Bij de wisselvallige Lions mag je nergens van uit gaan, maar na een overwinning op Baltimore mogen ze het kampioenschap in de NFC North niet meer laten glippen. Bij een nederlaag hebben ook de Bears en de Packers nog kans op de eerste plaats en dus play-offs. De tweede plek zal geen recht geven op een plaats in het naseizoen en dus vechten de drie rivalen om de toppositie.

Uitgangspunt Baltimore Ravens
De Ravens willen uiteraard dolgraag hun Super Bowl titel verdedigen, maar dat gaat erg lastig worden. De uitwedstrijd in Detroit is op papier namelijk nog de makkelijkste van de resterende drie wedstrijden. Volgende week wachten in een thuiswedstrijd de New England Patriots en het reguliere seizoen wordt afgesloten met een uitwedstrijd bij de huidige koploper in de AFC North, Cincinnati Bengals. Beide ploegen lieten steken vallen deze speelronde wat de burger in het altijd vredelievende Baltimore moed moet geven. De Ravens worden mentaal steeds sterker wat zich uitte in een krankzinnige overwinning op de Vikings vorige week. Touchdowns vlogen over en weer, maar een zeer sterke laatste drive van quarterback Joe Flacco betekende uiteindelijk de beslissende zespunter. Twee weken daarvoor werd op bijna even heroïsche wijze van de Pittsburgh Steelers gewonnen. Defensief staat het team als een huis, aanvallend is er nog het nodige te verbeteren.

Detroit Lions v Philadelphia EaglesD#
Het zou een wedstrijd kunnen worden waarin de defensie de grootste rol gaat spelen. Ndamukong Suh (foto) en Nick Fairley kunnen een tegenstander hoogstpersoonlijk breken en de running game aan banden leggen. Suh kan vreselijk irritant zijn, maar weet hoe hij druk moet zetten op een quarterback en smijt deze dan ook graag op de grond. Maar ook hier is het bij Detroit wisselvalligheid troef. Vorige week mocht Eagles’ LeSean McCoy rustig 217 yards bij elkaar rennen. Over de grond is het bij de Ravens echter triest gesteld en Flacco zal het vooral door de lucht proberen.

Sleutelwedstrijd
Andersom zullen de Ravens graag zien dat de Lions het over de grond proberen. Baltimore laat slechts 3.8 yards per poging toe en moet hier de winst halen. Running back Reggie Bush lijkt niet helemaal 100 procent fit, maar Calvin Johnson is dat wel. De receiver die kan vangen, lopen en blocken ziet het zonnig in. Na de kritiek van rookie Matt Elam op zijn leeftijd liet hij weten niet te schrikken van Elam of James Ihedigbo. Helemaal onterecht is dit niet. De Ravens wonnen nog maar één uitwedstrijd en zijn buiten Baltimore nooit een zekerheidje. Play-offs staan echter op het spel en dan lijkt Flacco altijd wakker te schrikken. Het zou gezien het programma een huzarenstukje zijn. Wanneer Detroit het dit jaar verspeelt is het tijd voor een nieuwe hoofdcoach en een nieuw tijdperk. Quarterback Matthew Stafford kan veel yards gooien, maar datzelfde geldt voor intercepties. Welke Stafford we vannacht te zien krijgen is dan ook de grote vraag. Voor beide teams is het hoe dan ook een sleutelwedstrijd.

Ravens @ Lions is Monday Night Football en kick-off is dan meestal rond de klok van 02:40

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen