March Madness 2012: Upset night in de Big Dance

Door

Dit is de reden waarom March Madness zijn naam heeft gekregen. In de tweede ronde van de Big Dance vlogen twee grote namen en verwachtte kanshebbers op een plek bij de Final Four, of op zijn Elite Eight, uit het toernooi. Eerst was er de nederlaag van de #2 seed Missouri Tigers, de winnaar van het conference-toernooi van de Big 12. De Tigers gingen in een spannend duel met 86-84 onderuit tegen de #15 seed Norfolk State Spartans, de Mid-East Athletic kampioenen. Bij de Spartans was Kyle O´Quinn de grote man met 26 punten en 14 rebounds en na het duel was hij door het dolle heen. “We hebben de brackets verknald, daar gaan de brackets”, was zijn veelzeggende commentaar.

Richting het einde van de wedstrijd leek Mizzou het toch nog te gaan redden en met zes minuten te gaan hadden de Tigers een voorsprong van vier punten. Maar Norfolk liet niet los en speelde een weergaloze wedstrijd, met een schotpercentage van 54 procent in totaal en 52 procent van de driepunters. Missouri speelde zeker niet slechts, maar de belangrijke Kim English liet het volledig afweten met 2 punten en aan het eind kwamen de Tigers één defensieve stop tekort voor overtime of de zege (bekijk highlights Tigers-Spartans).

Na de uitschakeling van de Tigers was het echter nog niet voorbij en volgde nog een major upset toen #2 seed Duke Blue Devils die het onderspit delfden tegen #15 Lehigh Mountain Hawks. De mannen van coach Mike Krzyzewski verloren in het Greensboro Coliseum met 75-70, met dank aan een weergaloze C.J. McCollum, de Patriot League speler van het jaar. Hij scoorde 30 punten , samen met 6 rebounds en 6 assists en leidde de Mountain Hawks naar de eerste zege ooit in het NCAA Tournament.  In elf jaar tijd was het niet voorgekomen dat een #2 seed zijn eerste wedstrijd niet wist te winnen en nu verdwenen er op één avond twee En pas voor de vijfde en zesde keer in de historie van het toernooi.

Krzyzewski likte na afloop zijn wonden. “Zij hadden duidelijk de beste speler op het veld staan. McCollum is een van de beste spelers in het land en vanavond kon je zien waarom. Wij waren de laatste weken offensief al niet goed”, verklaarde de coach. “Verdedigend ging het steeds beter, maar aanvallend waren we gewoon niet goed genoeg.” En dat brak de Blue Devils op tegen Lehigh. Slechts 6 van de 26 driepunters werden geraakt. Austin Rivers eindigde het duel met 19 punten, maar raakte 5 van zijn 14 schoten (bekijk highlights Blue Devils-Mountain Hawks).

Maar het waren niet alleen de Tigers en Blue Devils waarvan het verrassend was dat ze het toernooi zo vroeg moesten verlaten. De als vierde geplaatste Michigan Wolverines, met Tim Hardaway Jr., waren niet opgewassen tegen nummer dertien Ohio Bobcats. De Wolverines gingen met 65-60 ten onder en D.J. Cooper was met 21 punten en 5 assists de grote man bij de Bobcats, die het nu op moeten nemen tegen een andere verrassing, de South Florida Bulls. De #12 seed Bulls wonnen in de tweede ronde met 58-44 van de #5 seed Temple Owls, die het in de tweede helft volledig af lieten weten.

Ook leuk om te lezen