Maple Leafs winnen adembenemende Winter Classic

Door

2014 Bridgestone NHL Winter Classic - Toronto Maple Leafs v Detroit Red Wings

De Toronto Maple Leafs zijn na shootout de winnaar geworden van de Winter Classic. Tegen de Detroit Red Wings was de ploeg in Michigan Stadium anderhalve periode de mindere, maar mede dankzij een uitblinkende Jonathan Bernier (41 saves) hield de ploeg stand. In het restant van de wedstrijd richtte de ploeg zich weer op en won dankzij Tyler Bozak de shootout.

Geweldige ambiance

De wedstrijd werd afgewerkt in temperaturen onder de -10 graden en met constante sneeuwval. Door die sneeuwval werden speciale sneeuwschuif-pauzes ingelast. Idyllische omstandigheden voor een adembenemende Winter Classic, die werd gezien door 105.491 toeschouwers.

Tijdens de eerste periode werd er niet gescoord. De Red Wings waren de betere partij met veel speeltijd in de offensive zone. Dit kon wel worden uitgedrukt in schoten op doel, maar doelman Jonathan Bernier stond daarbij constant een doelpunt in de weg.

Overwicht uit handen

Vroeg in de tweede periode kreeg Mason Raymond een ideale kans om de Maple Leafs op een 1-0 voorsprong te zetten. De aanvaller kon om doelman Jimmy Howard heen schaatsen en de puck naast hem in het net schuiven, maar een ultieme reflex van Howard voorkwam een doelpunt. Na die actie namen de Red Wings wederom het overwicht in handen. Zij zagen dit nu in de score beloond worden, toen uitgerekend Daniel Alfredsson zijn ploeg uit een 2 on 1 Bernier passeerde voor een verdiende voorsprong. Vooraf werd getwijfeld of Alfredsson wel kon meedoen, maar de Zweed werd in de warming up fit genoeg bevonden om te starten.

Detroit Red Wings Winter Classic Practice

Het overwicht kon daarna verder uitgebuit worden, maar de kansen hierop werden door de uitblinkende Bernier gekeerd. Op het moment dat de Red Wings iets kalmeerden en het overwicht aan de Maple Leafs lieten, kregen zij hier de rekening voor gepresenteerd. James van Riemsdyk miste eerst een grote kans op 1-1, maar twee minuten later mocht hij weer aanleggen en toen was het wel raak.

Geen beslissing

De Toronto Maple Leafs kwamen in de eerste helft van de derde periode zelfs op voorsprong. Een tip van Tyler Bozak verraste Jimmy Howard. Het was echter wederom geen voorsprong die stand hield. Justin Abdelkader, zelf afkomstig uit Michigan State, schoot de Red Wings in de tweede helft van de derde periode naar een overtime.

In overtime werd, net als in de derde periode, na een halve periode gewisseld van speelhelft in verband met de weersomstandigheden. Dit kostte Henrik Zetterberg een breakaway kans tegen Jonathan Bernier, doordat de zoemer klonk om te wisselen. Cody Franson kreeg namens de Maple Leafs nog wel een grote kans, maar hij miste doel. Een shootout was nodig om een winnaar te bepalen.

 

Bozak matchwinner

Detroit Red Wings Winter Classic PracticeNa twee missers was Pavel Datsyuk de eerste die scoorde uit de shootout, maar zag de gelijkmaker geproduceerd worden door Joffrey Lupul. Tomas Tatar miste en Tyler Bozak schoot met een laag schot zijn ploeg naar een overwinning in de Winter Classic. De Toronto Maple Leafs staan nu op 47 punten, de Red Wings op 46 punten in de Atlantic Division. Meer over de Winter Classic lees je volgende week in het magazine.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen