Luol Deng naar Cleveland Cavaliers voor Andrew Bynum

Door

Chicago Bulls v Washington Wizards - NBA Global Games Rio 2013De Cleveland Cavaliers hebben dinsdag toch nog Andrew Bynum kunnen slijten, maar hebben daar wel flink wat voor moeten opgeven. De Cavaliers stuurde de opstandige center en drie toekomstige draftpicks naar de Chicago Bulls en kregen daar tweevoudig All-Star forward Luol Deng voor terug. Cleveland had haast om zich van Bynum te ontdoen omdat de door het team geschorste speler vanaf dinsdag de rest van zijn hele jaarcontract (twaalf miljoen dollar) zou krijgen. Nu hoeven de Cavs Bynum slechts zes miljoen dollar te betalen.

In ruil voor Bynum krijgen de Bulls naast Deng de 1st round pick van de Sacramento Kings in 2014 (protected 1-12), de 1st round pick van de Portland Trail Blazers in 2015 en de 2nd round pick en het recht om te wisselen van 1st round pick met de Cavaliers in 2015. Daarnaast hoeven de Bulls zich niet meer druk te maken om het aflopende contract van Deng (14 miljoen dollar), die na dit seizoen een lucratieve contractverlenging zou willen.

Deng speelde zijn hele carrière voor de Bulls en was door de blessures van Derrick Rose de laatste jaren één van de kartrekkers in Chicago. Deng was dit seizoen daardoor goed voor zo’n negentien punten en zeven rebounds per wedstrijd. Over zijn hele tienjarige NBA-carrière was de Brit die geboren werd in Zuid-Sudan goed voor ruim zestien punten en zes rebounds per wedstrijd.

De carrière van Bynum lijkt tot nu toe tegenovergesteld te verlopen. Waar Deng in de laatste jaren zich pas echt profileerde, deed Bynum dat vooral in het begin van zijn carrière. De 2.13m lange speler werd als speler van de Lakers net als Deng twee keer als All-Star verkozen, maar stond de laatste jaren vooral te boek als blessuregevoelige herrieschopper. Zo was hij op dit moment geschorst door de Cavaliers voor ‘gedrag dat het team schade toebrengt’.

Update:

De Chicago Bulls hebben zich dinsdag direct ontdaan van Andrew Bynum. De center is vanaf heden een free-agent en kan in principe door elke club worden opgepikt.

Door Bynum te waiven hoeven de Bulls niet zijn gehele contract (tot en met volgend jaar) te betalen, maar betalen ze het bedrag dat de Cavs vanaf vandaag eigenlijk zouden betalen. Op dit moment kost de trade Chicago dus zes miljoen dollar. Omdat de Bulls echter ook het contract van Deng kwijt zijn, besparen ze dit jaar een beetje en (waarschijnlijk) volgend jaar flink wat dollars. Dat geld kan de komende jaren bijvoorbeeld besteed worden aan salarissen van de drie verkregen draftpicks in de trade met Cleveland.

7 Reacties
 1. Thijs 7 jaar ago

  Mooie trade voor Chicago (en voor Cleveland) ! Deng’s vertrek is een verlies maar Bynum wordt gewaived en dan is er voldoende salary cap beschikbaar voor de free-agent markt & daarnaast een aantal draft picks. Er moet ook wat gebeuren in Chicago !

 2. Jelle achten 7 jaar ago

  De rebuilding is begonnen bij Chicago

 3. Rob van Gameren 7 jaar ago

  Deze zet is pas winstgevend als de Bulls zich in de zomer ontdoen van het contract van Boozer. Leuke offensieve kracht, maar niet voor 16 miljoen per jaar en onbruikbaar in het vierde kwart. Daarnaast heb je dan je semi-kreupele point guard annex superster, die aangaf geen onderdeel te willen zijn van een rebuild. Dan vraag je je af waar het naartoe gaat.

  • Alerk 7 jaar ago

   Rose is al uit het hele seizoen en op de 2014 draft kunnen ze een geweldige speler binnen halen en misschien ook een free agent binnenhalen en als D-Rose terug komt dan kunnen ze wel eens kampioen worden in 2014-2015

  • Thijs 7 jaar ago

   @ Rob ik sta er gezien mijn Chicago voorkeur uiteraard gekleurd op maar een rebuild hoeft geen jaren te duren hoor. Rose wil geen onderdeel zijn van een rebuild maar wil niks liever als zijn stad Chicago de kans op een titel bezorgen. Met 1/2 goede free agents heb je al direct een contender. Ben het helemaal met je eens wat betreft Boozer (alhoewel….double doubles zijn nu eenmaal niet goedkoop). Boozer zou natuurlijk ook een duit in het zakje kunnen doen om onderdeel uit te maken van een serieuze contender. Kijken wat Paxson dus gaat doen met zijn contract. Daarnaast kan wellicht 1 van de draft picks van de Cavs gebruikt worden in een mogelijke trade……

 4. Darch 7 jaar ago

  Boozer wordt in de zomer geamnestied, dus qua cap is er straks de nodige ruimte. Maar los van LBJ (en Melo) zijn de echte difference makers er niet in de komende FA. De rebuild kan pas echt goed beginnen, als Rose 100% terugkomt en als Mirotic zo goed (liefst nog beter) is als gehoopt.

  Helaas zijn de Bulls ook zonder Deng nog te sterk om in de meelijwekkende East niet bij de eerste acht te eindigen. Een lottery pick zit er dus ook niet in.

 5. Chris 7 jaar ago

  Die Sacramento picks zijn ook te goed protected. Ik snap dat men hoopt op homeboy Jabari maar dat worden gewoon second round picks. Maar sowieso zou dat bonus zijn, want het is duidelijk dat ze Boozer amnestyen en dan voor een FA gaan. Dat zou dan Melo worden denk ik. Samen met Mirotic heb je dan een aardig team, maar de NBA winnen?

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen