Lockout officieel ten einde

Door

Het zat er al even aan te komen maar nu is het officieel: de lockout, de langste arbeidsonderbreking in de geschiedenis van de NFL, is voorbij. Nadat de eigenaren donderdag al in hadden gestemd met het voorstel was het maandag de beurt aan de spelers. De trainingskampen die de NFL franchises houden ter voorbereiding van het seizoen zullen deze week gewoon van start gaan.

Nadat er vorige week al een doorbraak in de besprekingen plaats en de eigenaren het voorstel op donderdag vrijwel unaniem ratificeerde werd gehoopt op een oplossing voor het weekeinde, maar voordat de spelers hun stem konden uitbrengen diende de NFLPA, die op 3 maart was ontbonden, opnieuw te worden gevormd.

Het bleef nog even spannend omdat ook de spelers die de NFL hadden aangeklaagd vanwege monopolie-vorming hun goedkeuring moesten geven. Dat gebeurde vandaag. De nieuwe overeenkomst heeft een duur van tien jaar en loopt af op de dag van de draft in 2021.

De belangrijkste wijzigingen ten op zichte van de vorige CAO zijn de volgende:

Inkomsten verdeling
– De spelers zullen over de loop van de overeenkomst nooit minder dan 47% van de totale inkomsten van de NFL in ontvangst nemen. In de voorgaande CAO kregen de spelers maar leifst 55% van de inkomsten, maar wel pas nadat de eigenaren daar een flink deel kosten vanaf hadden gehaald. Dit garandeert de spelers hogere inkomens over de duur van de CAO, omdat de eigenaren dit percentage van de inkomsten moeten uitgeven aan spelers. Hierdoor zullen de salary caps steeds hoger worden.

– In 2011 komt het salarycap op 120 miljoen te liggen, waarvan de eigenaren minstens 97% moeten besteden. Dat bedrag neemt af tot 89% vanaf 2013, maar vanaf dat moment zullen de caps ook hoger liggen.

– De minimumsalarissen zullen verhoogd worden met 55000 dollar per contract.

Spelerveiligheid:

– Naast de 120 miljoen dollar die teams mogen spenderen aan salarissen dragen zij samen ook 20 miljoen dollar per jaar af aan de NFLPA. Dit bedrag kan besteed worden in geval van gezondheidsproblemen bij spelers

– Daarnaast wordt het zogenaamde “legacy fund” opgericht. Dit is een pot van 620 miljoen dollar die de NFLPA mag aanwenden in geval bij gezondheidsproblemen van spelers die voor 1993 in de NFL actief waren. Veel spelers blijken na hun actieve carrière symptomen te vertonen van bijvoorbeeld een vroege stadium van Alzheimer.

– Beperking van het aantal “padded practices”, training waarbij spelers in volle bepakking aantreden tijdens zowel de minicamps, het preseason en het reguliere seizoen. Daarnaast mogen deze trainingen niet langer dan drie uur duren om blessures te voorkomen.

– Het wordt moeilijker voor teams om spelers te ontslaan op het moment dat ze geblesseerd zijn. Contracten in de NFL zijn niet gegarandeerd, hetgeen wil zeggen dat als een club een speler laat gaan zij hem niet de volle duur van het contract hoeven te betalen. Als dit een geblesseerde speler overkomt zal zijn werkgever hem echter sowieso nog negen weken door betalen.

Rookie Salarissen

– Salarissen van spelers die de NFL binnenkomen worden afhankelijk van wat hun collega’s verdienen. De tien eerst geselecteerde spelers mogen maximaal het gemiddelde verdienen van de tien best betaalde spelers op de positie.

De spelers die buiten de top 10 in de draft vallen maar wel in de eerste ronde gedraft worden mogen maximaal het gemiddelde verdienen van de bestbetaalde vijfentwintig spelers op hun positie. Hierdoor kan niet langer de situatie ontstaan waarbij een eerste selectie uit de draft meer gaat verdienen dan vrijwel iedereen op zijn positie, zoals het geval was in 2010 met quarterback Sam Bradford van de St. Louis Rams.

– De maximale contractsduur van een speler die de NFL binnenkomt wordt vier jaar, met een optioneel vijfde jaar voor spelers die in de eerste ronde van de draft geselecteerd worden.

– Voor spelers die meer dan 35% van alle snaps op het veld staan zitten er zogenaamde escalators in het contract, waardoor zij in de latere jaren van hun contract meer zullen gaan verdienen.

Free Agency and Rookie signings

– Franchises mogen vanaf 26 juli contractaanbiedingen doen aan de spelers die zij hebben geselecteerd in de draft van 2011. Pas vanaf woensdag of donderdag moegen zij onderhandelingen openen met contractvrije spelers.

Foto: sportamerika.nl

Ook leuk om te lezen