COLUMN: #Linsanity is lot uit loterij

Door

Het is officieel: Jeremy Lin speelt de komende jaren bij de Houston Rockets. De deal die hij heeft gesloten is niet misselijk. De 23-jarige point guard van de Knicks gaat een slordige 25 miljoen dollar verdienen. Zijn huidige werkgever had drie dagen de tijd om het absurde bod van de Rockets te matchen. Hoewel Knicks coach Woodson eerder zei dat Lin koste wat kost in New York zou blijven, was dit bod van Houston een brug te ver.

In maart van dit jaar zorgde Lin met zijn plotselinge serie sensationele optredens bij de Knicks voor bizarre taferelen. De Linsanity hype kende geen grenzen. Merchandise was niet aan te slepen, in China schoten de NBA kijkcijfers omhoog en de tabloids linkten de hoofdrolspeler zelfs aan celebrity Kim Kardashian.

De hype duurde slechts een paar weken. Eind maart moest Lin afhaken met een knieblessure, waardoor hij de rest van het seizoen niet meer in actie kwam. Het weerhield de Rockets er niet van hem een miljoenenaanbod te doen.  Meegaan met het bod uit Houston, betekent een buitenproportionele stijging van de salariskosten in New York. Vooral omdat de Knicks ook nog eens worden opgezadeld met luxury belasting.

Die dreigende strop vinden ze in de Big Apple wat teveel van het goede. Terecht of niet, het lijkt de meest verstandige call. Ondanks de eerdere uitspraken van Woodson. Een miljoenencontract voor Lin is slechts tot op zekere hoogte te verantwoorden. Zijn marketing waarde als Aziatische speler en zijn aantrekkingskracht op de fans staan buiten kijf. Knicks aanhangers rekenden er lange tijd op dat Lin het volgende seizoen hun startende point guard is.

De Knicks doen er desondanks goed aan zich niet laten meeslepen door de kortstondige gekte rondom de nummer 17. Natuurlijk, die paar wedstrijden waren fenomenaal, maar verder heeft Lin als speler weinig referenties. En wie garandeert dat hij dat niveau een heel seizoen volhoudt als startende PG? Lin lijkt fysiek niet de sterkste speler en kampte al eerder met blessures.

Voor de jonge point guard zelf waren zijn optredens in februari en maart in elk geval een lot uit de loterij. Zijn prestaties in de toekomst zijn omgeven met onzekerheid, Lin heeft de jackpot echter alvast binnen. Dankzij zijn goede spel, maar ook zeker dankzij die anderhalve maand van #Linsanity.

Ook leuk om te lezen