Lightning kopen contract Lecavalier uit

Door

Tampa Bay Lightning v Boston Bruins - Game Two

De Tampa Bay Lightning gaan het contract van aanvoerder Vincent Lecavalier uitkopen. Lecavalier had nog een contract tot de zomer van 2020. Lecavalier moet eerst door waivers, mits niet geclaimd kan Tampa Bay daarna het contract uitkopen. Daarna moet de aanvaller als vrije speler op zoek naar een nieuwe werkgever.

Of Lecavalier daadwerkelijk geclaimd zal worden, valt nog te bezien. Lecavalier als speler zullen de andere 29 teams in de NHL wel zien zitten, maar de aanvaller bezit nog een contract tot zijn veertigste levensjaar met een cap hit van 7,7 miljoen dollar op jaarbasis. Om diezelfde redenen schuiven de Lightning Lecavalier aan de kant.

Lecavalier werd in 1998 als eerste overall gedraft door de Lightning en speelde in de 15 jaar die volgden nooit voor een andere ploeg in de NHL. De 33-jarige center speelde 1037 wedstrijden voor de ploeg, maar het gezicht van de franchise wordt nu aan de kant geschoven omwille van zijn langdurige, maar vooral dure contract. Lecavalier tekende met ingang van het seizoen 2009-2010 een elfjarig contract met een waarde van 85 miljoen dollar. Doordat de Lightning het contract uitkopen, zijn zij de speler nu nog 30 miljoen dollar verschuldigd. Wel hebben zij tot 2027 de tijd om dit bedrag aan Lecavalier te betalen en het bedrag zal niet meetellen op de salary cap.

Naast zijn tijd bij Tampa Bay speelde Lecavalier tijdens de lockout van 2004-2005 in Rusland voor Ak Bars Kazan, waar hij de eerste ronde van de playoffs niet overleefde. In de NHL was de Stanley Cup zege van 2003-2004 het grootste succes voor Lecavalier en de Lightning. Namens Team Canada won hij in 2004 goud op het WK en speelde hij mee op de Olympische Spelen van 2006, waarin Canada in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Rusland.

Het uitkopen van het contract van Lecavalier vloeit voort uit de CBA overeenkomst die in januari werd bereikt door de NHL en de NHLPA. De salary cap gaat volgend seizoen omlaag van 70,2 miljoen dollar naar 64,3 miljoen dollar en om de clubs hierin tegemoet te komen hebben zij dit en volgend seizoen de mogelijkheid om maximaal twee contracten uit te kopen. Eerder kochten de Canadiens het contract van Scott Gomez af en deden de New York Rangers hetzelfde bij Wade Redden. De Philadelphia Flyers kondigden eerder aan de contracten van Danny Briere en Ilya Bryzgalov uit te willen kopen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen