LEZERSCOLUMN: Stop de amateur-scheidsrechters!

Door

Voor wie het heeft gemist gaan we nog even terug naar afgelopen maandag. De Seattle Seahawks staan 12-7 achter tegen de Green Bay Packers met 8 seconden op de klok. 4th & 10. Een Hail Mary volgt en als de laatste seconde verstrijkt komt ‘ie terecht in de endzone en zowel wide receiver Golden Tate als safety M.D. Jennings claimen de bal. De Replay Official bekijkt de beelden nog eens en oordeelt dat beide de bal tegelijkertijd vangen. In het geval van zo’n ‘simultaneous catch’ wint de aanvallende partij. Green Bay verliest met 14-12.

Twitter explodeerde na het ongelukkige verlies. Iedereen was vol ongeloof over de call. Maar het gaat er eigenlijk niet om of het nu wel of geen TD was, want niet alleen de gelijktijdige vangst is een vraagteken, ook lijkt er sprake te zijn van een offensive pass interference en is op foto’s duidelijk te zien dat één scheidsrechter het gebaar geeft voor een touchdown, terwijl de ander een interception aangeeft. En dáár zit de pijn: de scheidsrechters. Wellicht was je er niet van op de hoogte, maar de scheidsrechters die nu de NFL fluiten zijn afkomstig uit kleinere college divisies en zelfs high school competities. Er gaan ook geruchten dat een deel van de mensen met de oneerbiedige titel ‘Replacement Referees’ gepensioneerde refs zijn, in het Arena football actief zijn óf erger, werden afgewezen voor de Lingerie League!

Was er vorig jaar nog sprake van een spelers lockout, dit seizoen hebben de NFL en NFL Referees Association geen akkoord kunnen bereiken over de salarissen. Salarisverhogingen om precies te zijn en oh, een pensioenregeling van in totaal drie miljoen dollar. Nogal cru als je bedenkt dat de gemiddelde commercial van dertig seconden tijdens de afgelopen Super Bowl goed was voor 3,5 miljoen dollar…

Laten we eens stilstaan bij de echte mannen in zwart-wit. Opvallend is bijvoorbeeld dat van alle Major Leagues alleen de refs in de NFL hun werk part-time uitvoeren. Ze zijn voor en na een wedstrijd advocaat, politieagent of middenstander. Laten we het er op houden dat zij, in tegenstelling tot de teameigenaren, een extra zakcentje best kunnen gebruiken. Niet dat daar een makkelijk baantje tegenover staat. Behalve de paar uur die een wedstrijd in beslag neemt, besteden ze gemiddeld 15 tot 20 uur per week aan het bekijken van video-analyses, moeten ze op de hoogte zijn van de continu veranderende spelregels en reizen ze heel Amerika door.

Los van het geld en de vraag wie er gelijk heeft in deze -de oplossing is natuurlijk dat beide toenadering tot elkaar zoeken en die deal vandaag nog ondertekenen- is het belangrijkste dat de NFL voor de fans plezierig blijft om naar te kijken. Dit schrijven volgt namelijk niet naar aanleiding van die ene beslissende fout in Seattle. De L.A. Times berekende dat deze week 16 van de 20 challenges werden omgedraaid, de 49ers kregen zondag twee extra time-outs en in de wedstrijd tussen de Patriots en de Ravens kwam het dertien keer tot een penalty first down, een record in de NFL.

De rijkste sportcompetitie ter wereld verdient professionele scheidsrechters. Koste wat het kost.

Deze column is ingezonden door Jeffrey Visser.

Ook leuk om te lezen