Letse ijshockeyer in Sotsji betrapt op doping

Door

Ice Hockey - Winter Olympics Day 7

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vanuit Sotsji bekend gemaakt dat de Letse ijshockeyer Vitalijs Pavlovs positief heeft getest op een verboden substantie. De 24-jarige aanvaller zou betrapt zijn op methylhexaneamine, dat als DMAA ook in partydrugs voorkomt en de alertheid sterk kan verhogen. Pavlovs claimt de stof niet doelbewust te hebben ingenomen.

In het persbericht van het IOC staat dat Pavlovs (foto, #79) denkt dat vervuilde voedingssupplementen de boosdoener zijn. Die heeft hij voor en tijdens het toernooi ingenomen op advies van de teamartsen van Dinamo Riga, het Letse KHL-team waar hij voor speelt. De dopingcommissie van ’t comité vindt het innemen van voedingssupplementen echter een bewust genomen risico op vervuiling door verboden substanties en wuift Pavlovs excuses terzijde.

De positieve test werd afgenomen na de verloren kwartfinale tegen Canada (2-1),  waarin de Letse selectie opviel door uitstekend teamspel en een late goal van Shea Weber de Canadezen pas uit de brand hielp. Het lijkt er niet op dat Letland verder gestraft zal worden voor dit dopinggeval, maar Pavlovs zelf krijgt geen officieel certificiaat voor deelname aan deze Winterspelen.

Eventuele gevolgen voor zijn profcarriére zullen later bekend worden gemaakt door ijshockeybond IIHF, aan wie de zaak voor afhandeling is overgedragen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen