Legendary Teams: Da 85 Bears

Door
Walter Payton

In 1985 hebben de Bears niet alleen de beste verdediging, het team van hoofdcoach Mike Ditka  wordt door veel mensen ook gezien als het beste team dat ooit gespeeld heeft in de NFL. Ze zullen de Super Bowl slechts één keer winnen, maar doen ze dit op een dusdanig dominante manier dat de invloeden nog naklinken in de hedendaagse NFL. Hoewel het team vooral bekend staat om zijn fenomenale defensie, behoorde de offense met enkele zeer getalenteerde spelers ook de besten in de league.

Sweetness

Quarterback Jim McMahon is de aanvalsleider van de Bears. Hij is een speler die niet bang is om buiten de pocket met de bal op avontuur te gaan. Hoewel het voor quarterbacks gebruikelijk is dat met de benen naar voren sliden staat McMahon erom bekend om head first naar de grond te duiken om zo toch die ene extra yard te pakken. Omdat McMahon een oogbeschadiging heeft (waardoor hij overgevoelig is voor licht) speelt hij als één van de eerste spelers in de NFL met een verduisterd vizier. Ook buiten de lijnen doet ‘Jimmy Mac’ zich gelden. Met zijn onafscheidelijke zonnebril, hoofdband en onomwonden uitspraken krijgt hij al snel de bijnaam ‘The Punky QB’. Achter Jim McMahon staat ‘Sweetness’, Walter Payton, volgens velen één van de beste running backs aller tijden.

Payton staat bekend om zijn stutter steps, schijnbewegingen waarmee hij gedurende zijn carrière menig verdediger in de luren legt. Door onregelmatig te stappen dwingt Payton verdedigers een keuze te maken gebaseerd op wat ze verwachten dat Payton gaat doen; versnellen of van richting veranderen. Payton ‘leest’ vervolgens de verwachting van de verdediger en doet precies het tegenovergestelde. Ook gooit ‘Sweetness’ in zijn carrière acht touchdownpasses, waarvan eentje in 1985.

Klik op de afbeelding om het hele artikel over de Bears te lezen.

Ook leuk om te lezen