LeBron, Heat leggen Pacers over de knie

Door

Miami Heat heeft een 3-2 leiding genomen in de best-of-seven series tegen Indiana Pacers. In game 5 waren de Heat onder aanvoering van LeBron James en Dwyane Wade veel te sterk voor de Pacers. In eigen huis werd Indiana over de knie gelegd met een 115-83 nederlaag. James speelde na zijn fenomenale game 4 wederom een ijzersterke wedstrijd en noteerde 30 punten, 10 rebounds en 8 assists. Wade voegde daar 28 punten aan toe.

De Heat kwamen voor het eerst deze series scherp uit de startblokken en liepen dankzij drie driepunters van Shane Battier uit naar een 19-8 voorsprong. Battier, normaal gesproken een scherpschutter vanaf de driepuntslijn, had in de eerste vier duels slechts twee van zijn negentien driepunters geraakt. In wedstrijd vijf kwam hij eindelijk los en eindigde uiteindelijk met dertien punten, mede dankzij vier driepunters.

Een nieuwe topprestatie was voor Miami, dat het nog steeds zonder Chris Bosh moest stellen, nodig om de Pacers van zich af te schudden. Die prestatie kwam er dan ook. De Heat raakten maar liefst 61 procent van hun schoten, het hoogste percentage ooit in de clubhistorie en de eerste keer sinds de NBA-finals in 2009 dat een team een dergelijke prestatie neerzette. Dit kwam mede door de vele fastbreaks waaruit Miami 22 punten scoorde. James en Wade zorgden meerdere malen voor hoogtepunten door messcherp door de matige defensie van Indiana heen te snijden.

Indiana zat deze wedstrijd in de hoek waar de klappen vielen. Niet alleen verloren ze met een gigantisch verschil, ook moest de ploeg toezien hoe de belangrijke Danny Granger aan het begin van de tweede helft afhaakte met een enkelblessure, even later gevolgd door David West die last had van zijn knie. Beide spelers verwachten er donderdag in game 6 weer bij te zijn, maar het gebrek aan fitheid speelde de bezoekers parten. Daarnaast raakte de ploeg slechts een derde van de schoten die het op de Miami-basket afvuurde.

Na twee periodes leidden de Heat met 49-40 en wederom bleek het derde kwart bepalend. In de eerste vier duels was de uiteindelijke winnaar telkens de sterkste in de derde periode. Zo ook nu. Na het verlies van Granger liepen de Heat verder uit en lieten de Pacers kansloos.

Het duel werd gekenmerkt door de vele harde fouten. Eerst was het Wade die werd aangepakt door Tyler Hansbrough. De guard moest de rest van het duel verder met een snee boven zijn oog. Even later nam Udonis Haslem wraak voor de grove fout op zijn teammaat. In de laatste seconden van het duel deed reserve Dexter Pittman nog even een extra duit in het zakje door Lance Stevenson tegen de grond te werken. Stevenson had in game 3 LeBron James voor gek gezet door een ‘choke’ gebaar te maken naar de regerend MVP. Dat zat de Heat-spelers nog steeds niet lekker en Pittman, die nauwelijks aan spelen toekomt bij de Heat, nam de taak op zich om Stevenson een lesje te leren.

Alle fysieke uitspattingen terzijde, kunnen de Heat donderdag in Indiana de series naar zich toetrekken voor een plaats in de finale van de Eastern Conference. Aan coach Frank Vogel de taak om zijn ploeg weer op de rails te krijgen om in game 6 eliminatie te voorkomen.

Ook leuk om te lezen