Lakers Basketball: Pakt Kobe zijn zesde ring?

Door

Waar ze in Los Angeles normaal gesproken last hebben van aardbevingen, daar is nu ook de orkaan CP3 eindelijk gaan liggen. Over de LA Clippers is de laatste weken veel gezegd en geschreven. Dat gaan we nu dan ook niet doen.

Nu het blijkt dat al dat talent nog wel wat werk te doen heeft, kunnen we weer eens rustig naar het andere LA-team kijken: De Purple and Gold van de Lakers.

Toen de lock-out er officieel op zat, was er gelijk sprake van dat Chris Paul naar de Lakers zou gaan. Alle spelers die betrokken zouden zijn bij de trade hadden hun koffers al gepakt en waren klaar voor een nieuw avontuur. Totdat de grote baas van de NBA David Stern de ruil tegenhield.

CP3 ging later naar de Clippers en daarnaast vertrok Lamar Odom ook nog eens naar de Dallas Mavericks. Grote meneer bij de Lakers, Kobe Bryant, raakte flink gefrustreerd van dit alles en liet dat ook merken.

De vraag is nu of de Lakers sterk genoeg zijn om mee te doen om de prijzen en Kobe aan zijn felbegeerde zesde (!) ring te helpen. Daar zag het de eerste twee wedstrijden van het seizoen niet naar uit.

Daarin bleken respectievelijk de Bulls en Kings te sterk. De eerste wedstrijd tegen de Bulls kon beide kanten op gaan. Het werd echter beslist door de individuele klasse van Derrick Rose. Tegen de Kings was het verschil duidelijker (100-91).

Vervolgens werd er wel overtuigend gewonnen van de Utah Jazz om een 0-3 start van het seizoen te voorkomen. Ook de New York Knicks werden overtuigend aan de kant gezet (99-82). De daaropvolgende wedstrijd tegen Denver wonnen ze met geluk. Denver Nugget Danilo Gallinari had in de laatste seconden een open lay-up, maar kreeg het voor elkaar om deze te missen.

De start van het seizoen was dus zonder Odom en al helemaal zonder de gedroomde point guard. Vooral Odom werd duidelijk gemist. Zonder hem en Andrew Bynum komt het in grote lijnen neer op Bryant en Pau Gasol.

Aan hen zal het niet liggen, Kobe blijft Kobe en Gasol is toch ook altijd goed voor ongeveer 20 punten en 10 rebounds. Derek Fisher wil nog wel eens een driepunter raak schieten, maar dan houdt het ook wel op. Metta World Peace komt alleen nog maar in het nieuws vanwege zijn verandering in naam en de rest zijn  aardige’ role players.

Toch is vooral Andrew Bynum volgens velen van onschatbare waarde. De lange center probeert al een seizoen of wat de grote leegte op te vullen die Shaq achterliet. En als hij blessurevrij blijft, dan kon hem dat maar zo eens gaan lukken.

Na de eerste vier wedstrijden wegens een schorsing uit te zitten, mocht Bynum in wedstrijd vijf eindelijk meedoen. Zijn teamgenoten hadden de twee wedstrijden daarvoor gewonnen zodat ze op een record van 2-2 stonden.

Met de winst tegen de Houston Rockets erbij staan ze nu zelfs op 4 gewonnen wedstrijden tegenover 3 verloren.

In die drie wedstrijden laat Bynum zien dat hij enorm aan zijn game heeft gewerkt. Gasol is een grote jongen, maar Bynum nog groter. Ze vinden hem makkelijk onder de basket en daar komt zijn lengte en kracht tot zijn recht. Hij dunkt, lokt fouten uit en pakt zowel verdedigende als aanvallende rebounds

Het grootste voordeel is dat hij nu écht belangrijk is voor de Lakers. In zijn zesde seizoen in de NBA maakt hij tot nu toe gemiddeld 22.7 punten en pakt hij 17 rebounds.

Dat is dus “maar” een gemiddelde van drie wedstrijden, maar gezien de cijfers van zijn gehele carriere (10.6 punten en 7.2 rebounds) doet hij het statistisch gezien dubbel zo goed.

Vooral tegen de Rockets, waarin hij 21 punten en 22 rebounds pakte, leek het alsof hij “something to prove” had.

De Lakers hebben na het vertrek van Odom niet stilgezeten. Er zijn spelers vertrokken, maar er kwamen ook nieuwe.

Alleen had Bryant waarschijnlijk liever Dwight Howard zien komen dan bijvoorbeeld McRoberts of Murphy. Of hij moet een hekel hebben aan iemand die de laatste drie seizoenen Defensive Player Of The Year werd… maar hiermee zullen de Lakers het moeten doen.

Lamar Odom is een belangrijke kracht. Waarom hij nu een Maverick is en geen Laker, blijft een beetje gissen. De één zegt dat hij zelf weg wilde, de ander roept weer dat Odom helemaal niet weg wilde. Hoe dan ook, Odom in LA is niet meer.

Zijn gat wordt geprobeerd op te vullen door Josh “al he does is make highlights” McRoberts. De van Indiana overgekomen cult-held kan in LA een publiekslieveling worden. Hij werkt hard en komt, voor een blanke, een aardig stukje van de vloer als ie springt.

Met de teamgenoten die hij nu heeft zal Kobe de jacht inzetten om ook aan zijn andere hand een ring te kunnen dragen. Als het hem lukt heeft ie er net zoveel als een bepaald iemand met de initialen MJ. Of ie dat haalt en of het daarbij blijft is de vraag. Qua rugnummer heeft Bryant in ieder geval ééntje meer.

Foto: wikimedia.commons.org / Keith Allison

Ook leuk om te lezen