Kyle Korver: Aspirant-voorzitter van een unieke club

Door

Philadelphia 76ers V Atlanta Hawks

Met pijn en moeite plaatsen de Atlanta Hawks zich in 2014 voor de play-offs. Net voor de New York Knicks eindigden ze als achtste in de Eastern Conference. Na een spannende serie met de Indiana Pacers dolven ze het onderspit in de beslissende zevende wedstrijd. Dat ze de play-offs haalden was al bijzonder te noemen. Voor aanvang van het seizoen vroeg een journalist aan Charles Barkley of hij veel wedstrijden van de Hawks ging kijken. “Ik kijk geen D-League”, was zijn reactie.

Ondanks dat Atlanta geen kampioenskandidaat was, werd een gedeelte van het seizoen toch extra aandacht geschonken aan het team. Dat is bijzonder te noemen in een competitie waar het draait om big markets en supersterren. De reden voor die extra aandacht was een toen 32-jarige blanke shooter, afkomstig uit Californië.

127 op een rij
Vanaf begin december 2013 stond er in ieder scoutingsrapport een naam rood omcirkeld: Kyle Korver. De speler van de Hawks was namelijk in het bezit van een bijzonder record gekomen. Hij was de speler met de meeste achtereenvolgende wedstrijden met minstens één driepunter geworden. Hoewel de wedstrijden van de Hawks niet altijd van een bijzonder hoge amusementswaarde waren, keek iedere liefhebber na de wedstrijd toch even naar de boxscore. Had hij het weer geflikt? De ene keer kostte het meer moeite dan de andere keer, maar telkens kreeg Korver de bal door de ring van een afstand die voor drie gescoorde punten telt.

Tot 5 maart 2014. De teller stond inmiddels op 127 wedstrijden. Atlanta speelde tegen de Portland Trail Blazers en Wesley Matthews was de zware taak toebedeeld om te zorgen dat Korver niet zou scoren van achter de driepuntslijn. Helaas voor Korver lukte het hem. Vijf pogingen deed Korver, maar zij misten allen doel. Doordat het verschil tussen beide teams snel was opgelopen, werd Korver vroegtijdig naar de kant gehaald. Matthews kreeg de eer. Hij was de man die het kanon gestopt had. De teller stokte bij 127. Niet slecht voor een speler die na de draft geruild werd voor een kopieerapparaat.

Misogi!
Ook dit seizoen presteren de Hawks boven alle verwachtingen. Al een tijdje pronken ze bovenaan in het Oosten. Volgens verschillende media zou Jeff Teague tot All Star verkozen moeten worden, en met hem ook teamgenten Paul Millsap en Al Horford. Drie spelers van één team in de All Star-wedstrijd? Dat is een reden om kampioenschapsaspiraties te krijgen als je fan van de Hawks bent. Maar zoals zo vaak in zijn carrière wordt de rol van Kyle Korver onderschat en onderbelicht. Het seizoen 2013-2014 was verreweg het meest mediagenieke seizoen van zijn carrière. Met een goed contract op zak, dat nog drie seizoen doorloopt, zou je ervoor kunnen kiezen om tijdens de zomer te gaan genieten van je welverdiende vakantie.


De 33-jarige Korver koos echter voor een net iets tijdsbesteding tijdens zijn vrije tijd. “Als je ouder wordt, heb je vaak de neiging om minder risico te nemen. Je maakt keuzes op basis van je angsten. Met misogi doe je een keer per jaar iets om die gedachtegang tegen te gaan,” zei Korver. Misogi is een van origine Japans fysiek uitputtend zuiveringsritueel. Die lichamelijke uitputting wordt niet gezocht in, bijvoorbeeld, het rennen van een marathon, want dat is te gewoontjes, maar in heel andere activiteiten. In zijn vorige zomervakantie peddelde Korver 45 kilometer op een surfboard. Niet omdat het een doel had, maar gewoon om de geest en het lichaam te testen.

Dit jaar zocht hij een nog extremere uitdaging. Samen met een aantal vrienden nam hij vanaf de kust van Californië de boot naar een plek in de oceaan waar de bodem erg diep was. “Daar hadden we een steen gelegd van 40 kilo zwaar. Iedere deelnemer moest om en om naar beneden duiken, op zoek naar de steen. Als je de steen gevonden had, tilde je hem op en begon je zo lang als je kon onder water te rennen. Wanneer je uitgeput was en echt niet meer kon, gooide je de steen neer en kwam je omhoog. De volgende ging dan naar beneden met dezelfde taak. Tijdens het wachten was het niet rustig bijkomen. Als je stond te wachten, deed je dat met een gewichtsriem om. Daardoor moest je blijven zwemmen om boven water te blijven,” zei Korver over zijn avontuur. “In totaal hebben we er vijf uur over gedaan om die steen vijf kilometer te verplaatsen. We waren bang dat we gebeten zouden worden door haaien, maar de kans dat we er aan onderdoor gingen door uitputting was net zo groot.”

Unieke club?
Voor de meeste spelers is de leeftijd van dertig bereiken een keerpunt. Weinig spelers maken dan nog echt grote verbeteringen door. Des te opvallender is het om te zien dat Korver de laatste seizoenen steeds beter is gaan spelen. Of dat door zijn aparte vakantiebesteding komt is de vraag, maar iets maakt hem een betere speler. Nadat hij vorig seizoen een heel bijzonder record wist te breken, ligt hij dit jaar op schema voor een nog grotere prestatie. Hij schiet op dit moment meer dan de helft van zijn driepunters en field goals raak, en negen op de tien van zijn vrije worpen. Als hij dit volhoudt, wordt Korver lid van de 50/50/90 club. Een club waar hij zelf voorzitter, penningmeester en erelid van zal zijn. Hij is dan namelijk de enige in de geschiedenis van de NBA die dit gepresteerd heeft.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Fabian 6 jaar ago

    Leuk stukkie!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen