Kunnen Heat-ezels Mavs-sprinters afstoppen?

Door

Algemeen bekend is dat een ezel zich niet tweemaal aan dezelfde steen stoot. Gek genoeg beukte Miami Heat al drie de kop tegen hetzelfde stuk rots. In game 3 kon de ploeg van Erik Spoelstra een sterke remonte van Dallas Mavericks nog net voorkomen. In de even wedstrijden verspeelden de mannen van South Beach wel hun comfortabele voorsprong. Als het erop aankomt, stottert vooral de aanvalsmachine.

Eigenlijk is het ongelooflijk dat Spoelstra en zijn staf deze hapering in het aanvalsblok niet gerepareerd krijgt. Basketbalknowhow is er toch genoeg met onder andere ook Pat Riley in de buurt. Is het dan nonchalance dat de ploeg insluipt als het verschil in punten vlak voor tijd zo groot is dat Miami alvast onderuit gaat op de strandstoel? Is het de klasse van de Mavericks?

Een paar dingen zijn zeker in deze boeiende NBA Finals: ziek of geblesseerd Dirk Nowitzki staat op in het vierde kwart, de Mavericks hebben een echte Duitse mentaliteit en knokken door tot de allerlaatste buzzer en op de een of andere manier kan Miami niet met die druk omgaan.

Agressiever zijn. Dat is het devies eigenlijk al de hele series voor de Heat. Spoelstra benadrukte het gisteren weer. LeBron James, die dinsdag een atv’tje had opgenomen, moet zich meer laten gelden in de bucket van de Mavs. Daar ligt zijn kracht, net zoals zijn aanvalsmaat Dwayne Wade. Naar de basket gaan. Penetreren en daar zijn plays maken. En als hij onreglementair afgestopt wordt punten sprokkelen vanaf de vrije worplijn.

Maar het blijft te vaak achterwege. In simpel Nederlands: Miami moet slimmer zijn. Het gogme ontbreekt. Het spel is ineens te onvoorspelbaar, terwijl het team van Rick Carlisle verzekerd is van een sterke eindspurt van Nowitzki, waar Usain Bolt trots op zou zijn. Dallas blijft kalm en weet de sterke punten wel op de juiste momenten te gebruiken.

Wie krijgt in deze superclose games, in de laatste drie wedstrijden was het gat niet groter dan 3 punten, de meeste back up? Nowitzki en Wade zijn aanvallende zekerheidjes. En wie kan in hun kielzog mee? Terry, Marion, Chandler? Aan de andere kant: how bad wil LeBron tonen dat game 4 een foutje was? En dan nog, komt het op game 1 na, aan op één schot.

In beide kampen weten ze dat de game 5 the key game is. Voor Dallas is het een opnieuw een must win. Als de Mavs vannacht met 3-2 achterkomen dan lijkt de opdracht om de eerste titel binnen te halen schier onmogelijk. Miami is bijna niet te kloppen in eigen huis, al lukte het Nowitzki en co als enige ploeg in de postseason. Het komende duel heeft het etiket ‘nu of nooit’ gekregen. Of zoals Dirk zou zeggen: die Vorentscheidung valt vannacht.

Foto:

Ook leuk om te lezen